Terug naar overzicht Assistenten Gezondheidszorg

Doktersassistent

Heb jij een luisterend oor, sta je graag voor andere mensen klaar en ben je goed in organiseren? Dan zou je een hele goede doktersassistent kunnen worden. In de opleiding Doktersassistent stomen we jou klaar voor een afwisselen baan waarin je samen met een (huis)arts zorg op maat biedt aan patiënten. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25473
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

Als doktersassistent ben je een duizendpoot met een verantwoordelijke en gevarieerde baan. Je geeft bijvoorbeeld voorlichting en advies, meet de bloeddruk op, geeft griepinjecties, neemt bloed af, zorgt voor de planning en administratie en assisteert de huisarts of medisch specialist bij het onderzoeken of behandelen van patiënten.

De doktersassistent heeft een brede kennis van ziektebeelden, verduidelijkt de hulpvraag van patiënten en schat de noodzaak in. Jij bent vaak het eerste aanspreekpunt, stelt patiënten en familieleden op hun gemak en regelt de (vervolg)afspraken. Je werkt in opdracht van een arts, maar hebt vaak ook een eigen spreekuur.

Toelatingseisen
Lees pagina voor
 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Let op! De opleiding tot doktersassistent is een opleiding met beperkte capaciteit. Voor het studiejaar 2020-2021 zijn 50 plaatsen beschikbaar. Dit aantal plaatsen is vastgesteld op basis van de hoeveelheid beschikbare stageplaatsen en leerbanen in de regio. Wees er dus snel bij als het je passie is om doktersassistent te worden! Je ontvangt na aanmelding bericht of je in aanmerking komt voor de intake-activiteiten. Mocht er geen plek voor je zijn, dan zoeken we graag samen naar een passend alternatief.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in een kleinschalig lesgebouw, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Doktersassistent duurt 3 jaar.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

Je krijgt onder andere de vakken: Geneesmiddelenkennis, Anatomie, Pathologie, Verpleegtechnisch handelen, Laboratoriumwerk en Triage (verhelderen van de zorgvraag). In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Vervolg
Lees pagina voor

Werken
Met een diploma Doktersassistent op zak kun je aan de slag in huisartsenpraktijken, maar ook in gezondheidscentra, specialistenpraktijken, poliklinieken, EHBO-posten, bij functieafdelingen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, geneeskundige diensten, arbodiensten, bloedtransfusiediensten, schoolartsdiensten of in de sociale en jeugdgezondheidszorg.

Verder leren
Na de opleiding Doktersassistent kun je ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals Verpleegkunde, Fysiotherapie, Logopedie, Management in de zorg of Verloskunde.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Doktersassistent Doktersassistent
Doktersassistent Doktersassistent
Doktersassistent Doktersassistent

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.