Haal alsnog je vmbo, havo
óf vwo-diploma

Vavo

Ben jij 16 jaar of ouder en wil je alsnog je vmbo-, havo- of vwo-diploma halen? Wil je examen doen in een ander profiel of een diploma op een hoger niveau halen? Of heb je voor je vervolgopleiding een certificaat van een vak nodig? Dan is het vavo bij Da Vinci iets voor jou!

WAT BIEDT HET VAVO?

Het vavo (voortgezet algemeen volwassenen onderwijs) biedt één- en tweejarige trajecten aan om alsnog je diploma of ontbrekende certificaten te halen. Alle lessen vinden zoveel mogelijk overdag plaats en worden door de verschillende vakdocenten gegeven. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Denk hierbij aan huiswerkbegeleiding, studievaardigheden maar ook coaching behoort tot de mogelijkheden. Jij hebt de regie in eigen handen! Er heerst een volwassen sfeer en je wordt aangesproken op je eigen verantwoordelijkheid. Deze goede, veilige sfeer en de manier waarop wij met elkaar omgaan maakt dat je met plezier naar school toe gaat.

DIPLOMA

Afhankelijk van je vooropleiding doe je examen in alle vakken of ga je voor een aantal certificaten; deze kunnen alsnog leiden tot een diploma. Het centraal schriftelijk eindexamen bij het vavo is hetzelfde als op het voortgezet onderwijs. Je diploma of certificaat heeft dan ook dezelfde waarde.

Student Rosa vertelt hoe zij het vavo heeft ervaren

Meest gestelde vragen

IK BEN GEZAKT EN NU? IK BEN GEZAKT EN NU?

Bij het vavo van het Da Vinci College kun je terecht als je een diploma of deelcertificaat wilt halen voor vmbo-tl, havo of vwo. Je volgt alleen de vakken die je voor je vervolgopleiding nodig hebt.

WAAR IS HET GEBOUW VAN HET VAVO? WAAR IS HET GEBOUW VAN HET VAVO?

De lessen van het vavo geven we in gebouw Lilla, aan de Leerparkpromenade 100 in Dordrecht.

WAT MOET IK MEENEMEN VOOR MIJN INTAKEGESPREK? WAT MOET IK MEENEMEN VOOR MIJN INTAKEGESPREK?

Nadat je je hebt aangemeld voor het vavo nodigen wij je uit voor een persoonlijk intakegesprek. Neem je cijferlijst en ID-bewijs mee. Ben je jonger dan 18 jaar, dan zijn je ouders verplicht aanwezig bij het intakegesprek.

Let wel, een aanmelding is nog geen plaatsing. Pas na een intakegesprek kan je pas definitief bij het vavo geplaatst worden.

KAN IK  NA 1 OKTOBER INSTROMEN OP HET VAVO? KAN IK NA 1 OKTOBER INSTROMEN OP HET VAVO?

Het schooljaar van het vavo loopt van augustus tot en met het centraal schriftelijk eindexamen in mei. Tussentijds instromen is alleen mogelijk in bijzondere gevallen. Neem hiervoor contact op met het vavo via vavo@davinci.nl.

WAT ZIJN DE KOSTEN? WAT ZIJN DE KOSTEN?

Als je naar het vavo gaat zijn daar kosten aan verbonden. De hoogte van de kosten en wie die kosten moet betalen, hangt af van je persoonlijke situatie.

  1. Je zit nog op het voortgezet onderwijs
    Je kunt door je huidige school worden uitbesteed aan het vavo, bijvoorbeeld omdat je bent gezakt voor je eindexamen. In dat geval betaalt je huidige middelbare school de kosten voor het vavo. Dit noemen we ook wel de Rutte-regeling. Je betaalt zelf geen lesgeld of boekengeld. Je hebt hiervoor een overdrachtsformulier nodig. Je decaan vult de formulieren samen met jou in en stuurt het op.
  2. Je zit niet meer op het voortgezet onderwijs
    Sta je niet meer ingeschreven op een middelbare school, dan kom je niet in aanmerking voor de Rutte-regeling. Je betaalt zelf het lesgeld en boekengeld. Hoe hoog de kosten hiervoor zijn, hangt af van de vakken dat je volgt.

Kosten voltijd
Volg je het vavo voltijds, dan heb je minimaal 22 lesuren per week. Het lesgeld betaal je aan DUO. Het boekengeld wisselt per opleiding en vind je op je boekenlijst.

Deeltijd
Bij deeltijd vavo volg je minder dan 22 lesuren per week. Het boekengeld is afhankelijk van je boekenlijst.

Tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren
De Rijksoverheid biedt scholieren vanaf 18 jaar de mogelijkheid tot een tegemoetkoming voor schoolkosten. Het gaat om een basistoelage, afhankelijk van het inkomen van je ouders eventueel met een aanvullende toelage. De toelage is een gift. Hiervoor zijn wel voorwaarden. Wat de voorwaarden zijn en of jij hiervoor in aanmerking komt, kun je bekijken op de website van DUO. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen, wijzigen en stopzetten van de tegemoetkoming. Kom je niet in aanmerking voor een tegemoetkoming, dan betaal je de kosten voor de opleiding zelf.

Reiskostenvergoeding Reiskostenvergoeding

VAVO studenten krijgen een reiskostenvergoeding. Vanaf 10 km Openbaar Vervoer worden de reiskosten vergoed op basis van OV (2de klas). Je kunt je reiskosten declareren als je op school bent geweest voor lessen of toetsen. Je krijgt dan achteraf de kosten vergoed. Je kunt maximaal de kosten van een trajectkaart terugkrijgen. Hoe dat precies gaat, hoor je aan het begin van het studiejaar.