Kosten vavo

Als je naar het vavo gaat zijn daar kosten aan verbonden. De hoogte van de kosten en wie die kosten moet betalen, hangt af van je persoonlijke situatie.

 1. Je zit nog op het voortgezet onderwijs
  Je kunt door je huidige school worden uitbesteed aan het vavo, bijvoorbeeld omdat je bent gezakt voor je eindexamen. In dat geval betaalt je huidige middelbare school de kosten voor het vavo. Dit noemen we ook wel de Rutte-regeling. Je betaalt zelf geen lesgeld of boekengeld.
 2. Je zit niet meer op het voortgezet onderwijs
  Sta je niet meer ingeschreven op een middelbare school, dan kom je niet in aanmerking voor de Rutte-regeling. Je betaalt zelf het lesgeld en boekengeld. Hoe hoog de kosten hiervoor zijn, hangt af van het aantal lesuren dat je volgt.

  Kosten voltijd
  Volg je het vavo voltijds, dan heb je minimaal 22 lesuren per week. Het lesgeld bedraagt dan 608,00 per jaar. Dit betaal je aan DUO. Het boekengeld wisselt per opleiding en vind je op je boekenlijst.

  Deeltijd
  Bij deeltijd vavo volg je minder dan 22 lesuren per week. Het boekengeld is afhankelijk van je boekenlijst.

Tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren

De Rijksoverheid biedt scholieren vanaf 18 jaar de mogelijkheid tot een tegemoetkoming voor schoolkosten. Het gaat om een basistoelage, afhankelijk van het inkomen van je ouders eventueel met een aanvullende toelage. De toelage is een gift. Hiervoor zijn wel voorwaarden. Wat de voorwaarden zijn en of jij hiervoor in aanmerking komt, kun je bekijken op de website van DUO. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen, wijzigen en stopzetten van de tegemoetkoming. Kom je niet in aanmerking voor een tegemoetkoming, dan betaal je de kosten voor de opleiding zelf.