Haal alsnog jouw vmbo-tl diploma op het vavo
Vmbo-tl
Wil jij verder leren op mbo niveau 3 of 4? Dan heb je een vmbo-tl (mavo) diploma nodig. Heb je dit diploma nog niet behaald, bijvoorbeeld omdat je bent gezakt of een hoger niveau nodig hebt? Geen zorgen! Op het vavo kun je in één jaar alsnog je diploma of alleen de ontbrekende certificaten halen.
Vakkenpakket
Het vakkenpakket bestaat uit 7 vakken, 3 basisvakken en vier vakken passend bij je profiel:
- Nederlands
- Engels
- Maatschappijleer
- 4 vakken naar keuze
De studieloopbaanbegeleiders helpen je graag bij het kiezen van het profiel dat bij je past.
TOELATINGSEISEN
Of je vmbo-tl kunt doen op het vavo van het Da Vinci College, hangt af van je vooropleiding. Je kunt bij ons starten met vmbo-tl als je:
- De 4e klas vmbo-gl/tl hebt afgerond, maar gezakt bent voor het examen.
- De 3e klas vmbo- gl/tl hebt gedaan en een overgangsbewijs naar vmbo 4 hebt.
- Twee keer bent blijven zitten in havo 3.
Bij een andere vooropleiding worden de mogelijkheden beoordeelt door aannamecommissie van het Da Vinci College.
VRIJSTELLINGEN
Je krijgt vrijstelling voor de vakken waarvoor je al een voldoende hebt gehaald op je diploma. Ook voor een afgerond sectorwerkstuk krijg je vrijstelling.
KOSTEN
Als je naar het vavo gaat zijn daar kosten aan verbonden. De hoogte van de kosten en wie die kosten moet betalen, hangt af van je persoonlijke situatie.
- Je zit nog op het voortgezet onderwijs
Je kunt door je huidige school worden uitbesteed aan het vavo, bijvoorbeeld omdat je bent gezakt voor je eindexamen. In dat geval betaalt je huidige middelbare school de kosten voor het vavo. Dit noemen we ook wel de Rutte-regeling. Je betaalt zelf geen lesgeld of boekengeld. Je hebt hiervoor een overdrachtsformulier nodig. Je decaan vult de formulieren samen met jou in en stuurt het op. - Je zit niet meer op het voortgezet onderwijs
Sta je niet meer ingeschreven op een middelbare school, dan kom je niet in aanmerking voor de Rutte-regeling. Je betaalt zelf het lesgeld en boekengeld. Hoe hoog de kosten hiervoor zijn, hangt af van de vakken dat je volgt.
Kosten voltijd
Volg je het vavo voltijds, dan heb je minimaal 22 lesuren per week. Het lesgeld betaal je aan DUO. Het boekengeld wisselt per opleiding en vind je op je boekenlijst.
Deeltijd
Bij deeltijd vavo volg je minder dan 22 lesuren per week. Het boekengeld is afhankelijk van je boekenlijst.
Tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren
De Rijksoverheid biedt scholieren vanaf 18 jaar de mogelijkheid tot een tegemoetkoming voor schoolkosten. Het gaat om een basistoelage, afhankelijk van het inkomen van je ouders eventueel met een aanvullende toelage. De toelage is een gift. Hiervoor zijn wel voorwaarden. Wat de voorwaarden zijn en of jij hiervoor in aanmerking komt, kun je bekijken op de website van DUO. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen, wijzigen en stopzetten van de tegemoetkoming. Kom je niet in aanmerking voor een tegemoetkoming, dan betaal je de kosten voor de opleiding zelf.
Hoe meld je je aan?
Aanmelden voor een opleiding verloopt via Centraal Aanmelden MBO (CAMBO). Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt om het formulier snel in te vullen:
- Je DigiD-inloggegevens
- Gegevens van één van je ouders (als je jonger bent dan 18 jaar)
- Informatie over je vooropleiding (als je niet recent een opleiding hebt gevolgd)
Na je aanmelding ontvang je een bevestiging en nodigen we je uit voor een persoonlijk intakegesprek. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via 088-657 4678.
Persoonlijk intakegesprek
Tijdens het gesprek bespreken we samen jouw kansen en mogelijkheden. Zo zorgen we ervoor dat je het meeste uit je opleiding haalt. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan zijn je ouders verplicht aanwezig bij het gesprek. Afhankelijk van je situatie kan er een tweede gesprek plaatsvinden met een zorgcoördinator. Vergeet niet je cijferlijst en ID-bewijs mee te nemen.
Let op: Je aanmelding betekent nog niet dat je direct geplaatst bent. Na het intakegesprek kan je definitieve plaatsing bij het vavo worden bevestigd.