Haal alsnog jouw vmbo-tl diploma
op het vavo

Vmbo-tl

Wil jij graag naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4? Dan heb je een vmbo-tl (mavo) diploma nodig. Is dit niet gelukt op de middelbare school? Omdat je gezakt bent of omdat je een hoger niveau nodig hebt. Op het vavo kun je in één jaar alsnog je diploma of alleen de ontbrekende certificaten halen.

school-test-results Vakkenpakket

Het vakkenpakket bestaat uit 7 vakken, 3 basisvakken en vier vakken passend bij je profiel:

 • Nederlands
 • Engels
 • Maatschappijleer
 • 4 vakken naar keuze

De studieloopbaanbegeleiders helpen je graag bij het kiezen van het profiel dat bij je past.

check-double TOELATINGSEISEN

Of je vmbo-tl kunt doen op het vavo van het Da Vinci College, hangt af van je vooropleiding. Je kunt bij ons starten met vmbo-tl als je:

 • De 4e klas vmbo-gl/tl hebt afgerond, maar gezakt bent voor het examen.
 • De 3e klas vmbo- gl/tl hebt gedaan en een overgangsbewijs naar vmbo 4 hebt.
 • Twee keer bent blijven zitten in havo 3.

Bij een andere vooropleiding worden de mogelijkheden beoordeelt door aannamecommissie van het Da Vinci College.

check-square VRIJSTELLINGEN

Je krijgt vrijstelling voor de vakken waarvoor je al een voldoende hebt gehaald op je diploma. Ook voor een afgerond sectorwerkstuk krijg je vrijstelling.

money-wallet-1 KOSTEN

Als je naar het vavo gaat zijn daar kosten aan verbonden. De hoogte van de kosten en wie die kosten moet betalen, hangt af van je persoonlijke situatie.

 1. Je zit nog op het voortgezet onderwijs
  Je kunt door je huidige school worden uitbesteed aan het vavo, bijvoorbeeld omdat je bent gezakt voor je eindexamen. In dat geval betaalt je huidige middelbare school de kosten voor het vavo. Dit noemen we ook wel de Rutte-regeling. Je betaalt zelf geen lesgeld of boekengeld. Je hebt hiervoor een overdrachtsformulier nodig. Je decaan vult de formulieren samen met jou in en stuurt het op.
 2. Je zit niet meer op het voortgezet onderwijs
  Sta je niet meer ingeschreven op een middelbare school, dan kom je niet in aanmerking voor de Rutte-regeling. Je betaalt zelf het lesgeld en boekengeld. Hoe hoog de kosten hiervoor zijn, hangt af van de vakken dat je volgt.

Kosten voltijd
Volg je het vavo voltijds, dan heb je minimaal 22 lesuren per week. Het lesgeld betaal je aan DUO. Het boekengeld wisselt per opleiding en vind je op je boekenlijst.

Deeltijd
Bij deeltijd vavo volg je minder dan 22 lesuren per week. Het boekengeld is afhankelijk van je boekenlijst.

Tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren
De Rijksoverheid biedt scholieren vanaf 18 jaar de mogelijkheid tot een tegemoetkoming voor schoolkosten. Het gaat om een basistoelage, afhankelijk van het inkomen van je ouders eventueel met een aanvullende toelage. De toelage is een gift. Hiervoor zijn wel voorwaarden. Wat de voorwaarden zijn en of jij hiervoor in aanmerking komt, kun je bekijken op de website van DUO. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen, wijzigen en stopzetten van de tegemoetkoming. Kom je niet in aanmerking voor een tegemoetkoming, dan betaal je de kosten voor de opleiding zelf.

AANMELDEN VOOR EEN OPLEIDING GAAT VIA CENTRAAL AANMELDEN MBO (CAMBO).

Verzamel alvast de volgende zaken dan heb je het formulier zo ingevuld;

 • Je inloggegevens van DIGID
 • Gegevens van één van je ouders als je nog geen 18 jaar bent
 • Gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd

Na aanmelding sturen wij je een bevestiging en nodigen je uit voor een persoonlijk intakegesprek. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via 088-657 4678.

Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld nodigen wij je uit voor een persoonlijk intakegesprek. Samen verkennen we tijdens dit gesprek je kansen en mogelijkheden, zodat de kans op succes het grootst is. Ben je jonger dan 18 jaar, dan zijn je ouders verplicht aanwezig bij het intakegesprek. Afhankelijk van je situatie kan een 2e intakegesprek met een zorg coördinator tot de mogelijkheid behoren. Neem je cijferlijst en ID-bewijs mee.

Let wel, een aanmelding is nog geen plaatsing. Pas na een intakegesprek kan je pas definitief bij het vavo geplaatst worden.

Selecteer hieronder de gewenste opleiding en meld je aan

Aanmelden

VMBO zonder profiel

VMBO Theoretische Leerweg Economie

VMBO Theoretische Leerweg Landbouw

VMBO Theoretische Leerweg Techniek

VMBO Theoretische Leerweg Zorg en Welzijn