Haal alsnog jouw havo diploma op
het vavo

Havo

Het Da Vinci College biedt één- en tweejarige vavo-trajecten voor havo. Of je één of twee jaar over je havo gaat doen, hangt af van je vooropleiding. De keuze die je maakt hangt ook af van de vervolgopleiding die je wilt gaan volgen. De studieloopbaanbegeleiders op het Da Vinci College helpen je graag bij je keuze. Heb je eerder een profielkeuze gemaakt die niet blijkt aan te sluiten op de vervolgopleiding die je graag wilt doen? Dan kun je bij het Da Vinci College je certificaten voor de extra benodigde vakken behalen. Bij de intake bespreken we welke vakken je nodig hebt.

job-seach-profile PROFIELEN

Een volledig havo-pakket bestaat uit een gemeenschappelijk deel, een profieldeel en een vrij deel. Het algemene deel is voor iedereen gelijk. Het profieldeel bevat zowel verplichte vakken als keuzevakken. In het vrije deel kies je zelf een keuze-examenvak. Een volledig havo-pakket bestaat uit negen vakken.

check-double TOELATINGSEISEN

Of je het een- of tweejarige havo-traject volgt, hangt af van je vooropleiding.

calendar-check-1 EENJARIG TRAJECT

Je kunt op het Da Vinci College in één jaar je havo-diploma behalen als je:

 • 5 havo hebt gedaan en bent gezakt.
 • 5 havo hebt gedaan, geslaagd bent, maar een ander profiel nodig hebt voor je vervolgopleiding.
 • 4 havo hebt gevolgd en een overgangsbewijs naar 5 havo hebt.
 • 4 vwo hebt gedaan en beschikt over een overgangsbewijs naar 5 vwo.

Bij een andere vooropleiding of profielswitch adviseert en beslist de aannamecommissie van het Da Vinci College. Een toelatingstoets in de maand augustus kan deel uitmaken van de aannameprocedure. Is dit voor jou van toepassing meld je dan voor de zomervakantie.

calendar-check-1 TWEEJARIG TRAJECT

Het tweejarige havo-traject kun je volgen als je:

 • vmbo-tl/mavo (met bij voorkeur wiskunde) hebt afgerond met een cijfer-gemiddelde van een 7 (cijfers van het centraal schriftelijk eindexamen).
 • 3 havo of vwo hebt gedaan en een overgangsbewijs naar 4 havo of vwo hebt.

Bij een andere vooropleiding of profielswitch adviseert en beslist de aannamecommissie van het Da Vinci College. Is dit voor jou van toepassing meld je dan voor de zomervakantie aan.

check-square VRIJSTELLINGEN

Je krijgt vrijstelling voor de vakken waarvoor je op een havo-diploma al een voldoende hebt gehaald. Ook voor een afgerond profielwerkstuk krijg je vrijstelling. Het is soms ook mogelijk om na het behalen van je diploma van profiel te wisselen. Je haalt dan certificaten voor de ontbrekende vakken. Op het Da Vinci College vertellen we je graag meer over de mogelijkheden.

money-wallet-1 Kosten

Als je naar het vavo gaat zijn daar kosten aan verbonden. De hoogte van de kosten en wie die kosten moet betalen, hangt af van je persoonlijke situatie.

 1. Je zit nog op het voortgezet onderwijs
  Je kunt door je huidige school worden uitbesteed aan het vavo, bijvoorbeeld omdat je bent gezakt voor je eindexamen. In dat geval betaalt je huidige middelbare school de kosten voor het vavo. Dit noemen we ook wel de Rutte-regeling. Je betaalt zelf geen lesgeld of boekengeld. Je hebt hiervoor een overdrachtsformulier nodig. Je decaan vult de formulieren samen met jou in en stuurt het op.
 2. Je zit niet meer op het voortgezet onderwijs
  Sta je niet meer ingeschreven op een middelbare school, dan kom je niet in aanmerking voor de Rutte-regeling. Je betaalt zelf het lesgeld en boekengeld. Hoe hoog de kosten hiervoor zijn, hangt af van de vakken dat je volgt.

Kosten voltijd
Volg je het vavo voltijds, dan heb je minimaal 22 lesuren per week. Het lesgeld betaal je aan DUO. Het boekengeld wisselt per opleiding en vind je op je boekenlijst.

Deeltijd
Bij deeltijd vavo volg je minder dan 22 lesuren per week. Het boekengeld is afhankelijk van je boekenlijst.

Tegemoetkoming schoolkosten voor scholieren
De Rijksoverheid biedt scholieren vanaf 18 jaar de mogelijkheid tot een tegemoetkoming voor schoolkosten. Het gaat om een basistoelage, afhankelijk van het inkomen van je ouders eventueel met een aanvullende toelage. De toelage is een gift. Hiervoor zijn wel voorwaarden. Wat de voorwaarden zijn en of jij hiervoor in aanmerking komt, kun je bekijken op de website van DUO. Je bent zelf verantwoordelijk voor het aanvragen, wijzigen en stopzetten van de tegemoetkoming. Kom je niet in aanmerking voor een tegemoetkoming, dan betaal je de kosten voor de opleiding zelf.

messages-bubble-information PRAKTISCHE INFO

De studieduur voor het vavo-traject voor havo is één of twee jaar. Je krijgt overdag les en bent verplicht de lessen bij te wonen.

AANMELDEN VOOR EEN OPLEIDING GAAT VIA CENTRAAL AANMELDEN MBO (CAMBO).

Verzamel alvast de volgende zaken dan heb je het formulier zo ingevuld;

 • Je inloggegevens van DIGID
 • Gegevens van één van je ouders als je nog geen 18 jaar bent
 • Gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd

Na aanmelding sturen wij je een bevestiging en nodigen je uit voor een persoonlijk intakegesprek. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via 088-657 4678.

Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld nodigen wij je uit voor een persoonlijk intakegesprek. Samen verkennen we tijdens dit gesprek je kansen en mogelijkheden, zodat de kans op succes het grootst is. Ben je jonger dan 18 jaar, dan zijn je ouders verplicht aanwezig bij het intakegesprek. Afhankelijk van je situatie kan een 2e intakegesprek met een zorg coördinator tot de mogelijkheid behoren. Neem je cijferlijst en ID-bewijs mee.

Let wel, een aanmelding is nog geen plaatsing. Pas na een intakegesprek kan je pas definitief bij het vavo geplaatst worden.

Selecteer hieronder de gewenste opleiding en meld je aan

Aanmelden

HAVO ZONDER PROFIEL

HAVO PROFIEL CULTUUR EN MAATSCHAPPIJ

HAVO PROFIEL ECONOMIE EN MAATSCHAPPIJ

HAVO PROFIEL NATUUR EN GEZONDHEID

HAVO PROFIEL NATUUR EN TECHNIEK