Terug naar het overzicht

Hospitality & wellness

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent een harder werker, enthousiast en je houdt ervan het gasten naar hun zin te maken! Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw ben jij het visitekaartje van het restaurant, feest of evenement. Je zorgt ervoor dat gasten zich welkom voelen, genieten van hun bezoek en méér dan tevreden naar huis gaan. Je hebt veel verschillende taken en verantwoordelijkheden. Voordat de gasten arriveren zorg jij ervoor dat alles klaarstaat. Ook weet je precies welke gerechten op de menukaart staan en welke ingrediënten erin zitten. Na de ontvangst neem je de drankjes op, adviseer je over wijn- en spijscombinaties en serveer je uit. Hierbij werk je nauwgezet en let je op details. Vaak ben je verantwoordelijk voor een wijk of een aantal tafels in het restaurant of op de locatie en beheer je de kassa. Je geeft leiding aan een team van gastheren en -vrouwen en voor vragen ben jij het eerste aanspreekpunt.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw leer je alles over hoe je gasten een geweldige ervaring bezorgt. Je leert hoe je gasten een warme ontvangst geeft, bestellingen opneemt en gerechten uitserveert. Ook doe je kennis op over diverse soorten drank, maak je cocktails en leer je speciale technieken, zoals trancheren en flamberen. Daarnaast leer je rekeningen opmaken en hoe je aan het einde van je dienst de kassa af moet sluiten.

Werken in de horeca kan hectisch zijn. Plannen en organiseren en omgaan met verschillende situaties zijn daarom ook een onderdeel van de opleiding. Ook leer instructies geven en samenwerken met de keukenbrigade.

school-test-results Vakken

In de opleiding Zelfstandig werken gastheer/-vrouw niveau 3 leer je tijdens de beroepsgerichte vakken onder andere:

 • Gasten ontvangen
 • Sfeer creëren en onderhouden
 • Bestellingen opnemen
 • Adviseren over het menu
 • Uitserveren van drankjes en gerechten
 • Reserveringen aannemen
 • Afrekenen en werken met de kassa
 • De voorraad controleren en bewaken
 • Inkopen doen
 • Leidinggeven
 • Duits

Er is bij de verschillende onderdelen speciale aandacht voor bedrijfshygiëne en persoonlijke hygiëne.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroep specifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Eetcultuur en wensen
 • ondernemend gedrag

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werk je een groot deel van de week bij een restaurant of hotel. Je komt één dag in de week naar school.

De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw werk je een groot deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je kunt goed met mensen omgaan, bent zelfstandig en servicegericht. Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw maak je het mensen graag naar hun zin. Deze positieve en dienstverlenende instelling breng je over op je collega’s die je aanstuurt en begeleidt. Je vindt het heerlijk als het lekker druk is en kunt goed omgaan met hectiek. Ook heb je oog voor detail en hygiëne. Of je nu overdag, in de avond of in het weekend moet werken, je bent altijd even vriendelijk.

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Leidinggevende bediening. Ter verbreding kun je ook denken aan de niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend kok.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven, zoals een restaurant, bistro, hotel, vergadercentrum, conferentieoord of luxe (bedrijfs)cateraar. Je werkt meestal onder leiding van een manager.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in aseptember.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

ZELFSTANDIG WERKEND KOK

Hospitality > Horeca

Check opleiding

RETAILSPECIALIST

Business & veiligheid > Commercie & Retail

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.