Terug naar het overzicht

IT

Software developer

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Je bent initiatiefrijk, oplossingsgericht en communicatief vaardig! Zonder software kun je niets met een computer, tablet en smartphone. Software is alles wat op de computer wordt geïnstalleerd en vervolgens op het beeldscherm wordt getoond en gebruikt. Voorbeelden van software zijn programma’s als Internet Explorer en Word, maar ook apps, games en websites. Als software developer ontwikkel je (onderdelen van) programma’s of websites. Je zet ideeën om in echte producten en maakt hiermee het leven van mensen makkelijker en leuker. Dit doe je in een team met andere ontwikkelaars en collega’s. Tijdens het proces werken jullie samen, met elkaar én met de klant. Samenwerken levert een beter product op en beperkt de kans op fouten. Is de applicatie klaar, dan help je mee aan de invoering. Je ontwikkelt niet alleen nieuwe programma’s. Ook houd je in de gaten of bestaande programma’s optimaal blijven werken of dat ze moeten worden doorontwikkeld.

Heb je ondernemerschap in je bloed, dan kun je altijd je eigen bedrijf beginnen. Er zijn nog genoeg leuke apps waar niemand aan gedacht heeft behalve jij!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Software developer leer je van alles over websites, databases, apps voor de smartphone en HTTP. Maar, het grootste deel van de tijd ben je bezig met het schrijven van code. Code in Lua, in PHP, in C# en in andere programmeertalen. Applicatieontwikkeling is een vak dat je leert door te doen! Je medestudenten hebben, net als jij, al van jongs af aan interesse in ICT. Gesprekken tussen jullie gaan dan ook veelal over programmeren, over iPads en Android phones en over Minecraft en Call of Duty.

Praktijkgericht onderwijs
Je bent 5 dagen in de week op school. Het aantal klassikale theorielessen is gering. Je woont met name demo’s en instructies bij. Wil je ze nog eens bekijken dan kan dat in de digitale leeromgeving. Na een instructie krijg je een opdracht waar je op school mee aan de slag gaat. Dit doe je de ene keer zelfstandig en de andere keer met een groepje studenten. Werk je in een groepje, dan doe je dit aan de hand van de scrum-methode. Een methode waarbij je projecten opdeelt in kleine stukjes. Je leert hierbij samenwerken, taken verdelen en werk op tijd opleveren. Er is altijd een docent aanwezig die je om hulp kunt vragen. De opdrachten waaraan je werkt komen regelmatig vanuit het bedrijfsleven. Ook organiseren we geregeld gastlessen. Op deze manier bereiden we je goed voor op de beroepspraktijk.

Studeren in je eigen tempo
Da Vinci College gaat voor kwaliteit. Je studeert pas af op het moment dat jij er klaar voor bent om de veeleisende arbeidsmarkt op te gaan. Voor deze opleiding is het uitgangspunt een periode van 4 jaar. Maar, heb je een goede basiskennis, motivatie en werkhouding dan is er, in overleg met je studiebegeleider, de mogelijkheid om te versnellen.

Vakken Vakken

Tijdens deze opleiding leer je programmeren in verschillende programmeertalen, zoals Python, Java Script en PHP. Ook leer je werken met databases (SQL) en frameworks (Laravel). In de bovenbouw (vanaf het derde studiejaar) komt daar security (veiligheid van applicaties), scrum (werkmethodiek) en het testen van applicaties bij.

Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Internationalisering
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Hierin werken we samen met bedrijven uit de regio. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook organiseren we een stagemarkt waar bedrijven zich presenteren en jij kunt kijken waar je graag stage wilt lopen. Ben je eruit dan moet je natuurlijk nog wel even solliciteren:-). Tijdens je stage bezoekt je praktijkbegeleider van school je op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Het 2e jaar van de opleiding Software developer start je met een stage van 6 maanden. In het 3e leerjaar loop je de laatste 6 maanden stage. In deze stage werk je aan een opdracht waarin ook je eindexamen is verwerkt. Je ontwikkelt een software product voor je stagebedrijf.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je ben initiatiefrijk, oplossingsgericht en nieuwsgierig. Al vroeg op de middelbare school (of nog eerder) is je interesse voor ICT en code schrijven gewekt. Je bent er veel mee bezig. Zit het een keer tegen, dan ga je niet bij de pakken neer zitten, maar gaat net zo lang door tot het wel lukt. Je hebt dan ook doorzettingsvermogen. Ook ben je communicatief vaardig en kun je goed luisteren. Door het stellen van open- en kritische vragen achterhaal je de vraag achter de vraag. Vervolgens weet je de woorden van de klant of opdrachtgever te vertalen naar een technisch ontwerp. Een goede software developer is een team-player. Je weet dat kennis (delen) heel belangrijk is. Je blijft je dan ook ontwikkelen door conferenties te bezoeken, boeken te lezen, podcasts te luisteren of screencasts te bekijken. Daarnaast kun je je werk goed presenteren en uitleggen.

Dit vinden onze studenten

Programmeren is wat ik het liefste doe. Als iets niet lukt, blijf ik net zolang proberen totdat het wel goed gaat.

Merijn
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Software developer kun je aan de slag bij grote en kleine softwarebedrijven, maar ook bij multinationals die een eigen interne softwareafdeling hebben.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Software developer kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Een opleiding die goed aansluit is Software Development. Deze opleiding kun je zowel voltijd als deeltijd volgen. In veel gevallen krijg je studieduurverkorting. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

In Gorinchem kun je ook een vervolgstap maken naar de deeltijd opleiding Associate Degree van HBO Drechtsteden.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

N.B. Om deze opleiding te kunnen volgen is basiskennis van applicaties een vereiste. Je zult tijdens je middelbare schooltijd al bezig moeten zijn met code schrijven en ICT. Wil je weten of de opleiding iets voor jou is? Kom vooral eerst een dag meelopen!

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Technicus Engineering - Smart Technology

Techniek > Smart Technology

Check opleiding

Front-end Developer

IT > Systems and Devices

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.