Terug naar het overzicht

Techniek

Samenbouwer vliegtuigbouw

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij hebt interesse in vliegtuigen en de techniek erachter. Ook ben je handig en heel precies! Vliegtuigen bestaan uit verschillende componenten, zoals de vleugels en de staart. Deze componenten bestaan weer uit onderdelen. Als samenbouwer vliegtuigbouw bouw jij van verschillende metalen onderdelen een component van een vliegtuig. De onderdelen krijg jij van collega’s van een andere afdeling of ze komen binnen vanuit een extern bedrijf. Voor het bouwen maakt je gebruik van een speciale tekening. Je legt losse onderdelen in een mal en maakt ze precies op maat. Daarna monteer je ze. Hiervoor werk je met machines en zet je verschillende technieken in, van lijmen tot schroefverbindingen.

Als samenbouwer vliegtuigbouw werk je in een team. Dat doe je onder leiding van een ervaren collega. Die vertelt je precies wat je moet doen, zodat je zelfstandig aan de slag kunt.

school-teacher Wat leer je?

Tijdens de opleiding Samenbouwer vliegtuigbouw leer je de principes van de aerodynamica (stromingsleer). Ook doe je algemene kennis op van de luchtvaart. Daarnaast leer je werken met de materialen, apparaten, machines en gereedschappen die je nodig hebt bij plaatwerken. Werken met grote apparaten en machines is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat. Werken doe je bij Fokker. Hier ga je aan de slag met je praktische vaardigheden. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij.

school-test-results Vakken

In de opleiding Samenbouwer vliegtuigbouw niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Samenbouwer vliegtuigbouw kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Samenbouwer vliegtuigbouw werk je vier dagen per week bij Fokker. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school. Het Leerpark is best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Samenbouwer vliegtuigbouw werk je vier dagen per week bij Fokker. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je het minimumjeugdloon.

Begeleiding
Je bent in dienst bij Fokker en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Wil je meer weten over de opleiding? Kijk dan op de site ikwordvliegtuigbouwer.nl of bel 078-6419918.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je hebt liefde voor vliegtuigen, bent handig en vindt het leuk om met metaal te werken. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt daarom erg precies. Werken aan de hand van een werkinstructie vind je prettig en je kunt daarmee zelfstandig aan de slag. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus.

Dit vinden onze studenten

Ik hield al van vliegtuigen toen ik heel klein was. Nu werk ik mee aan de bouw.

Gregory
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met het diploma Samenbouwer vliegtuigbouw kun je bij Fokker verder ontwikkelen in je functie. Daarnaast kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 in een andere richting.

office-outdoors Werken

Met het diploma Samenbouwer vliegtuigbouw kun je je bij Fokker verder ontwikkelen in je functie. Ook kun je gaan werken bij een ander bedrijf dat zich bezighoudt met vliegtuigbouw, en -onderhoud.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MEDEWERKER PRODUCTIETECHNIEK

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.