Terug naar het overzicht

Techniek

Monteur werktuigkundige installaties

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Je hebt technisch inzicht, twee rechterhanden en interesse in de werking van machines en installaties! Als monteur werktuigkundige installaties plaats, monteer, onderhoud en repareer je cv-ketels, verwarmingen, gasfornuizen, sanitair en klimaatsystemen. Dit doe je in bestaande of nieuwbouwwoningen of in gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en kantoren. In jouw functie ondersteun je collega’s bij de uitvoer van het werk. Je werkt zelfstandig onder supervisie van de projectleider.

Voormalig loodgieter
Vroeger noemde je een monteur werktuigkundige installaties een loodgieter. In plaats van met lood werk je nu vooral met leidingen van staal, koper en kunststof. Daarnaast komt er bij de functie tegenwoordig ook een stukje besturingstechniek kijken.

Baanperspectief
Het zal je niet ontgaan zijn: duurzaamheid is op het moment een heel belangrijk thema. De overheid heeft zowel voor de nieuwbouw als voor bestaande woningen uitdagende klimaatdoelstellingen gesteld. Alles moet energiezuiniger. De installatietechniek is daardoor enorm in ontwikkeling. Daarnaast is er een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

 

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Monteur werktuigkundige installaties leer hoe je installaties aanlegt en welke voorbereidingen daarvoor nodig zijn. Je leert alles over het onderhoud, de reparatie en optimalisatie van gas-, water-, verwarming-, tapwater-, luchtbehandeling-, en drinkwaterinstallaties. Ook leer je werken met de machines, gereedschappen en materialen die je bij dit vak nodig hebt. Daarnaast ga je aan de slag met samenwerken, veilig werken en de omgang met klanten. En met leidinggeven en coachen. Dit zijn belangrijke vaardigheden in je dagelijks werk.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee avonden naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Monteur werktuigkundige installaties niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Sanitair & Verwarming
 • Water & Gas
 • Mechanische Ventilatie
 • Projecttaken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

De opleiding Monteur service en onderhoud installaties en systemen volg je in Hardinxveld-Giessendam.

De lessen worden gegeven op de dagopleiding of middag/avondopleiding.

Avondonderwijs is geschikt voor deelnemers vanaf 18 jaar of in overleg met de werkgever.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Monteur werktuigkundige installaties werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één dag of twee avonden per week naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Wat jij met je ogen ziet, maken je handen. Klussen is voor jou geen probleem. Je hebt een goed technisch inzicht en kunt overweg met machines en installaties. Je kunt prima zelfstandig werken, maar vindt het net zo leuk om samen aan de slag te gaan. Je bent flexibel ingesteld en hebt er geen moeite mee om instructies op te volgen.

Dit vinden onze studenten

Techniek vond ik altijd al leuk en ik werk graag met mijn handen, met een diploma installatietechniek kan ik overal terecht.

Emir
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is bijvoorbeeld: Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties.

office-outdoors Werken

Als monteur werktuigkundige installaties ga je aan de slag bij een installatie- of loodgietersbedrijf. Je kunt werken voor zowel kleine als grote bedrijven, die regionaal, landelijk of zelfs internationaal actief zijn.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MONTEUR SERVICE EN ONDERHOUD INSTALLATIES EN SYSTEMEN

Techniek > Werktuigkundige installaties

Check opleiding

MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES

Techniek > Elektrotechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.