Terug naar het overzicht

Techniek

Monteur elektrotechnische installaties

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij hebt technisch inzicht, bent heel precies en graag onderweg! Als monteur elektrotechnische installaties onderhoud en repareer je elektrotechnische installaties. Je stelt deze ook in. Elektrotechnische installaties kom je overal tegen. Denk bijvoorbeeld aan verkeerslichten, beveiligingsinstallaties, datanetwerken, telecom installaties en openbare verlichting. Je werkt bij een elektrotechnisch installatiebedrijf of bij een bedrijf met een eigen elektrotechnische installatieafdeling of servicedienst. Van daaruit werk je op verschillende plaatsen. Op scholen, in hotels, in ziekenhuizen of op boorplatforms bijvoorbeeld. Je bent dus veel onderweg. Soms alleen, maar meestal met een collega.

Baanperspectief
Nederland produceert steeds snellere en meer energiezuinige elektronica. Specialisten in de elektra zijn daarom onmisbaar. Er is veel vraag naar technisch geschoold personeel. Het baanperspectief is dan ook geweldig en het bijbehorende salaris is goed. Bedrijven staan echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Monteur elektrotechnische installaties leer je hoe je tekeningen van basisschakelingen leest. Ook leer je alles over kabeldraagsystemen en schakel- en verdeelinrichtingen. Je krijgt les in het aanleggen, onderhouden en in bedrijf stellen van elektrotechnische installaties in woningen en bedrijfspanden. Daarnaast ga je aan de slag met het aansluiten en testen van data communicatiesystemen. Veilig werken is in dit beroep erg belangrijk. Dit komt in de opleiding dan ook uitgebreid aan bod.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee dagdelen naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Monteur elektrotechnische installaties niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Aandrijftechniek
 • Meet- & regeltechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Installatietechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Monteur elektrotechnische installaties werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag of twee dagdelen per week naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of in de schoollocatie van het Willem van Oranje college in Wijk en Aalburg. In Dordrecht zit je met je opleiding in een eigen gebouw. In Wijk en Aalburg hebben we voor de mbo-technische opleidingen een apart lokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Monteur elektrotechnische installaties werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Naast werken ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Ben je jonger dan 18, dan ga je één dag per week naar school. Ben je bij aanvang van de opleiding ouder dan 18, dan is dat iedere week een middag en een avond. De lessen van keuzedelen en examens vinden overdag plaats.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht, werkt graag met je handen en kunt goed instructies opvolgen. Met elektriciteit werken luistert nauw. Je werkt dan ook heel precies. Je vindt het prima om zelfstandig aan de slag te gaan, maar werkt net zo lief met een team. Omdat je meestal op locatie bij een klant werkt, ben je veel op pad. Voor jou één van de pluspunten van het beroep!

Dit vinden onze studenten

Bij mijn werkgever heb ik een vaste begeleider, als ik ergens alleen niet uit kom dan klop ik bij hem aan.

Jeffrey
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Monteur elektrotechnische installaties kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is bijvoorbeeld Eerste monteur elektrotechnische installaties, woning en utiliteit.

office-outdoors Werken

Als monteur elektronische installaties ga je aan de slag bij een elektrotechnisch installatiebedrijf of bij een bedrijf met een eigen elektrotechnische installatieafdeling of servicedienst. Van daaruit werk je op verschillende plaatsen. Op scholen, in hotels, in ziekenhuizen of op boorplatforms bijvoorbeeld.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september en februari

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Verbrandingsmotor technicus

Techniek > Engine technology

Check opleiding

monteur werktuigkundige installaties

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.