Terug naar het overzicht

Techniek

Monteur service en onderhoud installaties en systemen

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij hebt technisch inzicht, werkt nauwkeurig en bent graag actief bezig! Als monteur service en onderhoud installaties en systemen weet je alles van installaties voor gas, centrale verwarming en water. Maar ook van airco’s, zonneboilers en warmte terugwin installaties. Jij onderhoudt ze. Dat doe je bij mensen thuis of in kantoren, scholen en fabrieken (utiliteit genoemd). Je werkt bij de storingsdienst of onderhoudsafdeling van een productie-, installatie- of winkelbedrijf. Je bent actief bezig. Installaties vervangen, repareren, onderhouden en controleren. Dat is jouw werk. Bij mensen thuis werk je meestal alleen, in de utiliteit samen met collega’s. De installaties waar jij aan werkt staan overal. Je komt dan ook op veel plekken. Lekker afwisselend!

Baanperspectief
Het zal je niet ontgaan zijn: duurzaamheid is op het moment een heel belangrijk thema. De overheid heeft zowel voor de nieuwbouw als voor bestaande woningen uitdagende klimaatdoelstellingen gesteld. Alles moet energiezuiniger. De installatietechniek is daardoor enorm in ontwikkeling. Daarnaast is er een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Monteur service en onderhoud installaties en systemen leer je hoe je installaties in werking stelt én houdt. Je leert gasinstallaties en luchtbehandeling- en klimaatinstallaties in bedrijf te stellen. Je leert de werking te controleren en installaties opnieuw in te stellen. Ook leer je storingen opsporen en verhelpen. Daarnaast ga je aan de slag met adviseren, samenwerken, veilig werken en omgaan met klanten. En met leidinggeven en coachen. Dit zijn belangrijke vaardigheden in je dagelijks werk.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee avonden naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Monteur service en onderhoud installaties en systemen niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Sanitair & Verwarming
 • Water & Gas
 • Lucht & Koeling
 • Mechanische Ventilatie
 • Duurzaamheid
 • Projecttaken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Veilig leren
De opleiding Monteur service en onderhoud installaties en systemen volg je op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Deze leeromgeving sluit naadloos aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. Er zijn ‘leerboxen’ aanwezig; ruimtes waar je leert om bijvoorbeeld sanitair en kranen af te stellen. Ook vind je er een realistische nabootsing van een woning. In drie verdiepingen los van elkaar. Hier wordt bijvoorbeeld geoefend met leidingen trekken, pijpleidingen aanleggen en op het dak met zonnepanelen monteren. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Monteur service en onderhoud installaties en systemen werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één dag of twee avonden per week naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht en werkt graag met je handen. Werkgevers werken met verschillende apparatuur, installaties en systemen. Je hebt het geduld en neemt de tijd om de installaties goed te leren kennen. Je werkt systematisch en nauwkeurig. Daarnaast kun je goed zelfstandig werken. Je vindt het prettig steeds op een andere plek aan de slag te zijn. In het contact met collega’s en klanten stel je je professioneel en vriendelijk op.

Dit vinden onze studenten

Ik ben begonnen in de werkplaats van ons bedrijf, nu ga ik steeds vaker mee naar klanten.

Oscar
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is bijvoorbeeld: Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties.

office-outdoors Werken

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen ga je aan de slag bij een storingsdienst of onderhoudsafdeling van productiebedrijven, installatiebedrijven of winkelbedrijven.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door

 

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MONTEUR WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

Medewerker productietechniek

Techniek > Metaal & Procestechniek

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.