Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw (bol/bbl)

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij hebt ruimtelijk inzicht, kunt goed plannen en schakelen met verschillende mensen gaat je goed af! Straten, (vaar)wegen, bruggen, tunnels, viaducten, rioleringen en funderingen… Als Middenkaderfunctionaris grond- weg- en waterbouw (bol/bbl) weet jij hoe je deze infrawerken voorbereidt, bouwt en onderhoudt. Je werkt ontwerpen uit, bereidt de uitvoering voor en voert projecten uit. Ook bewaak je de uitgaven, planning en kwaliteit. Wat je uiteindelijk gaat doen, hangt af van het bedrijf en de functie waarin je werkt. Bij grote bedrijven specialiseer je je vaak, bij kleinere bedrijven zijn je taken breder.

Wat past bij jou?
Werk je in de ontwerpfase bij een ingenieursbureau, dan zet je schetsen om in technische tekeningen. Je schrijft bestekken en overlegt met overheden. Het is dan jouw taak oplossingen aan te dragen voor technische vraagstukken. Ben je werkzaam in de voorbereidingsfase- en/of uitvoeringsfase van de aannemerij, dan vervul je functies zoals calculator, werkvoorbereider of uitvoerder. Je werkt dan aan uiteenlopende infraprojecten. Hiervoor maak je begrotingen en planningen. Ook stuur je asfalteerders, bruggenbouwers en onderaannemers aan en je overlegt met opdrachtgevers, leveranciers en gemeentes. In deze functie is het jouw taak slimme oplossingen aan te dragen om de kosten te beperken en de planning te halen. Wat pas bij jou?

Baanperspectief
Veel van onze huidige infrastructuur is gebouwd in de jaren 50 en 60. De levensduur hiervan eindigt de komende jaren. De vervanging biedt kansen om de infrastructuur toekomstbestendiger, veiliger en duurzamer te maken. Hierbij spelen ontwikkelingen als klimaatverandering, energietransitie, gebruik van grondstoffen en digitalisering een grote rol. De infrasector staat voor een enorme opgave. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel. Bedrijven staan echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Middenkaderfunctionaris grond- weg- en waterbouw (bol/bbl) leer je infrawerken voorbereiden. Je leert bestektekeningen maken, een infraproject technisch beschrijven en het benodigde materiaal berekenen. Ook ga je aan de slag met het ontwerpen, uittekenen en aanleggen van wegen, rioleringsplannen, beschoeiingen, havens, straatwerk, snelwegen en waterwerken. Daarnaast leer je plannen en begroten. Je hebt in deze functie te maken met allerlei wetten, regels en eisen. Deze komen tijdens de opleiding aan bod. Net als het omgaan met omwonenden en het omleiden van verkeer.

Een combinatie van bol en bbl
De opleiding duurt vier jaar. Leerjaar 1 en 2 ga je volledig naar school (bol). Hierin doe je de basisvaardigheden van het vak op. Leerjaar 3 en 4 volg je in de combinatie werken en leren (bbl) en verdient direct een salaris. Je werkt 4 dagen en gaat een middag en avond naar school. De geleerde theorie en vaardigheden breng je in de praktijk en je ontwikkelt je beroepshouding. Tijdens deze opleidingsjaren leg je ook praktijkexamens af.

In deze opleiding heb je geen schoolvakanties, maar je krijgt verlofdagen. Wij spreken daarom liever van een werkweek dan een onderwijsweek.

Leren aan de hand van projecten
De eerste twee jaar van de opleiding leer en werk je aan de hand van projecten afkomstig van echte opdrachtgevers, zoals de gemeente. De projecten zijn gekoppeld aan een ‘Infra thema’. Je werkt bijvoorbeeld aan de aanleg van een singel of een brug in een park. Alle theorielessen zijn gericht op dit project. In de projectopdrachten kun je de geleerde kennis direct toepassen. We werken hierin nauw samen met Bouwmensen.

Klik hier voor meer informatie

Vakken Vakken

In de opleiding Middenkaderfunctionaris grond- weg- en waterbouw (bol/bbl) niveau 4 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Infratechniek
 • Bedrijfskunde
 • Sterkteleer
 • Landmeten
 • Technisch tekenen

In deze opleiding krijg je zowel theorie- als praktijklessen. Hierin onderscheiden we ons ten opzichte van andere aanbieders. In het eerste jaar volg je 1,5 uur per week praktijklessen, in het tweede jaar is dit 8 uur.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels (alleen in het 1e leerjaar), Wiskunde en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Middenkaderfunctionaris grond- weg- en waterbouw (bol/bbl) kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Innovaties in het vakgebied
 • Maatvoeringstechnieken
 • Waterbouwtechniek
 • Voorbereiding hbo

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid en ondernemerschap. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

De opleiding vindt plaats op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Een kleinschalige locatie met alleen studenten en docenten van de bouw en infra opleidingen. Tijdens praktijklessen ga je in de werkplaats aan de slag met wat je tijdens theorielessen bedenkt en tekent. Ook bezoek je iedere tien weken een bedrijf en verzorgen leveranciers regelmatig gastlessen. Daarnaast neem je deel aan innovatiewerken, waarbij je samen met een groepje studenten een probleem oplost. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Leerjaar 1 en 2 van de opleiding volg je in de bol variant. Je loopt jaarlijks een periode van 10 lesweken stage.

Leerjaar 3 en 4 volg je in de bbl variant. Je werkt dan 4 dagen bij een infrabedrijf, waterbouwkundig bedrijf, op de afdeling beheer van de gemeente of bij een ingenieursbureau. Daarnaast ga je een middag en een avond per week naar school.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.

Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. In samenspraak met Bouwmensen begeleidt je slb’er je naar de juiste werkplek. Jullie kijken welke werkomgeving en sfeer het best past bij jouw persoonlijkheid. Voel jij thuis bij een klein of juist een groot leerbedrijf, geef je de voorkeur aan een bedrijf met of zonder specialisatie enzovoort.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij bent rekenkundig sterk en hebt ruimtelijk inzicht. Je kunt goed plannen en organiseren, weet van aanpakken en bent creatief. Ook ben je zelfstandig en hebt een goed gevoel voor verantwoordelijkheid. Je bent gewend aan buiten werken. In jouw functie heb je te maken met met heel veel verschillende mensen en organisaties. Het is dan ook belangrijk dat je communicatief vaardig bent en duidelijke instructies kunt geven.

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Middenkaderfunctionaris grond-, weg- en waterbouw kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleiding die goed aansluiten zijn: Bouwkunde, Technische bedrijfskunde en het AD traject integraal Bouwmanagement bij Dordrecht Academy. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Werken Werken

Na de opleiding kun je aan de slag bij een bouwbedrijf, infrabedrijf, ingenieursbureau of bij de overheid.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke  baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol en bbl Bol en bbl

De opleiding volg je de eerste twee jaar in de bol variant. In het derde leerjaar gaat de opleiding verder in de bbl variant.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Uitvoerder bouw/infra

Bouw & Infra > Civiele techniek/Infra

Check opleiding

MIDDENKADER FUNCTIONARIS BOUW (BOL/BBL)

Bouw & Infra > Bouw

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.