Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Middenkaderfunctionaris bouw (bol/bbl)

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent de spil op de bouwplaats: je ontwerpt, plant, begroot, overlegt en stuurt aan. Als Middenkaderfunctionaris bouw houd je je bezig met alles wat nodig is om een gebouw te bouwen, beheren en onderhouden. Je bent werkzaam in alle fases van het bouwproces en weet overal wat van af. Wat je uiteindelijk gaat doen, hangt af van het bedrijf en de functie waarin je werkt. Bij grote bedrijven specialiseer je je vaak, bij kleinere bedrijven zijn je taken breder.

Wat past bij jou?
Werk je in de ontwerpfase bij een architectenbureau, dan werk je als tekenaar. Je zet schetsen om in bouwkundige tekeningen. Het is jouw taak oplossingen aan te dragen voor technische vraagstukken. Ben je werkzaam in de voorbereidingsfase- en/of uitvoeringsfase bij een aannemerij, dan vervul je functies zoals calculator, werkvoorbereider of uitvoerder. Je werkt aan uiteenlopende bouwprojecten. Hiervoor maak je begrotingen en planningen. Ook stuur je timmerlieden, metselaars en tegelzetters aan en je overlegt met opdrachtgevers, leveranciers en gemeentes. In deze functie is het jouw taak slimme oplossingen aan te dragen om de kosten te beperken en de planning te halen. Wat past bij jou?

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw leer je bouwprojecten voorbereiden. Je leert bouwtekeningen en ontwerpen maken en een bouwproject technisch beschrijven. Ook leer je het benodigde materiaal berekenen. Daarnaast leer je plannen en begroten. Je hebt in deze functie te maken met allerlei wetten, regels en eisen. Deze komen tijdens de opleiding aan bod.

Een combinatie van bol en bbl
De opleiding duurt vier jaar. Leerjaar 1 en 2 ga je volledig naar school (bol). Hierin doe je de basisvaardigheden van het vak op. Leerjaar 3 en 4 volg je in de combinatie werken en leren (bbl) en verdient direct een salaris. Je werkt 4 dagen en gaat een middag en avond naar school. De geleerde theorie en vaardigheden breng je in de praktijk en je ontwikkelt je beroepshouding. Tijdens deze opleidingsjaren leg je ook praktijkexamens af.

In deze opleiding heb je geen schoolvakanties, maar je krijgt verlofdagen. Wij spreken daarom liever van een werkweek dan een onderwijsweek.

Leren aan de hand van projecten
De eerste twee jaar van de opleiding leer en werk je aan de hand van projecten, afkomstig van echte opdrachtgevers. De projecten hebben betrekking op thema’s uit de woning- of utiliteitsbouw, zoals duurzaam bouwen. Ook kan het bedenken van nieuwe producten centraal staan. Een voorbeeld hiervan is een Tiny House. Alle theorielessen zijn gericht op dit project. In de projectopdrachten kun je de geleerde kennis direct toepassen. We werken hierin nauw samen met Bouwmensen.

 

Vakken Vakken

In de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw niveau 4 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

  • Bouwtechniek
  • Bedrijfskunde
  • Bouwfysica
  • Sterkteleer
  • 3D tekenen
  • Handtekenen
  • Timmeren
  • BIM (Building Information Modelling)

In deze opleiding krijg je zowel theorie- als praktijklessen. Hierin onderscheiden we ons ten opzichte van andere aanbieders. In het eerste jaar volg je 1,5 uur per week praktijklessen, in het tweede jaar is dit 8 uur.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels (alleen in eerste leerjaar), Wiskunde en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Innovaties in het vakgebied (leerjaar 1 en 2)
  • Herbestemming in de bouw (leerjaar 1 en 2)
  • Montage eenvoudige houten elementen (leerjaar 1 en 2)
  • Betonbouw (leerjaar 3 en 4)
  • Voorbereiding hbo (leerjaar 3 en 4)

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid en ondernemerschap. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

De opleiding Middenkaderfunctionaris bouw vindt plaats op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Een kleinschalige locatie met alleen studenten en docenten van de bouw en infra opleidingen. Tijdens praktijklessen ga je in de werkplaats aan de slag met wat je tijdens theorielessen bedenkt en tekent. Je werkt hier met diverse materialen, machines en gereedschappen aan bijvoorbeeld een detail voor een gevel. Op de manier leer je omgaan met machines en gereedschappen en zie je de consequenties van je tekenwerk. Ook bezoek je iedere tien weken een bedrijf en verzorgen leveranciers regelmatig gastlessen. Daarnaast neem je deel aan innovatiewerken, waarbij je samen met een groepje studenten een probleem oplost. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Leerjaar 1 en 2 van de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw volg je in de bol variant. Je loopt jaarlijks een periode van 10 lesweken stage. In het eerste jaar werk je van mei tot juli op de bouwplaats. In het twee jaar loop je stage van februari tot april en is de stage gericht op jouw interessegebied binnen het werkveld. Dit kan zijn bij een woningbouwvereniging, architect of uitvoerder of op kantoor bij een aannemer als werkvoorbereider of calculator.

Leerjaar 3 en 4 volg je in de bbl variant. Je werkt dan 4 dagen en gaat een middag en avond per week naar school.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.

Gedurende je opleiding ben je in dienst bij Bouwmensen – het opleidingsbedrijf voor de bouw en infra in de regio. In samenspraak met Bouwmensen begeleidt je slb’er je naar de juiste werkplek. Jullie kijken welke werkomgeving en sfeer het best past bij jouw persoonlijkheid. Voel jij thuis bij een klein of juist een groot leerbedrijf, geef je de voorkeur aan een bedrijf met of zonder specialisatie enzovoort.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij bent rekenkundig sterk en hebt ruimtelijk inzicht. Je kunt goed plannen en organiseren, weet van aanpakken en bent creatief. Ook ben je zelfstandig en hebt een goed gevoel voor verantwoordelijkheid. In jouw functie heb je te maken met met heel veel verschillende mensen en organisaties. Het is dan ook belangrijk dat je communicatief vaardig bent en duidelijke instructies kunt geven.

Dit vinden onze studenten

Met deze opleiding kan ik binnen de bouwsector alle kanten op.

Freek
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Met het diploma Middenkaderfunctionaris bouw op zak kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Bouwkunde, Technische bedrijfskunde en het AD traject integraal Bouwmanagement bij Dordrecht Academy. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Werken Werken

Na de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw kun je aan de slag bij een ontwerpbureau, een aannemer of bij de overheid.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2 of 3;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol en bbl Bol en bbl

De opleiding begint de eerste twee jaar in de bol variant. In het derde jaar gaat de opleiding verder in de bbl variant.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Laptop
    kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MIDDENKADERFUNCTIONARIS GROND-, WEG- EN WATERBOUW (BOL/BBL)

Bouw & Infra > Civiele techniek/Infra

Check opleiding

UITVOERDER BOUW/INFRA

Bouw & Infra > Civiele techniek / Infra

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.