Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Machinaal houtbewerker

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent handig, werkt graag met hout en met machines weet je wel raad! Als machinaal houtbewerker bewerk je hout en plaatmateriaal. Je werkt in de productieruimte of op de machinale afdeling in de timmerindustrie, meubelindustrie of houthandel. Van het bewerkte hout worden bijvoorbeeld kozijnen, ramen, trappen, kasten, tafels, stoelen of vloerdelen gemaakt. Je verzamelt het hout dat bewerkt moet worden en stelt de machine op de tiende millimeter nauwkeurig in. Soms werk je met conventionele machines die je met de hand instelt. De andere keer met geavanceerde houtbewerkingsmachines die je met een computer aanstuurt.

Ben je werkzaam in de houthandel, dan maak je hout en plaatmateriaal op maat voor de bouw, de timmerindustrie, de meubelindustrie, (scheeps)interieurbouwbedrijven en particulieren. Zij geven aan in welke kwaliteit en afmeting ze het hout of plaatmateriaal willen ontvangen. Jij zorgt ervoor dat je zo efficiënt mogelijk werkt en de kosten laag houdt.

Als machinaal houtbewerker werk je grotendeels zelfstandig onder toezicht van een ervaren kracht.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Machinaal houtbewerker maak je kennis met allerlei soorten hout en plaatmateriaal. Je leert welke verschillende soorten er zijn, welke eigenschappen ze hebben en hoe je ze bewerkt. Ook leer je omgaan met de machines. Je leert hoe ze werken, wat ze doen en hoe je ze instelt. Daarnaast leer je gaande weg over hoe je veilig werkt en hoe je hout opslaat.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een ochtend/middag naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Machinaal houtbewerker niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Werkzaamheden voorbereiden
 • Machines instellen en bedienen
 • Zagen en schaven
 • Hout profileren
 • Boren, schuren en kanten lijmen
 • Werken met computergestuurde machines (CNC-machines)
 • Machines onderhouden
 • Lamineren en vingerlassen

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Machinaal houtbewerker kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verdieping in tekenen
 • Verdieping in spuitwerk

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Machinaal houtbewerker werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je komt wekelijks een ochtend/middag naar school. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op onze dependance aan de Trompweg in Dordrecht. Een leeromgeving met alleen studenten van de opleidingen hout & meubel en bouw. Je krijgt les van een vaste groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Machinaal houtbewerker werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de timmer- of meubelindustrie. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een ochtend/middag naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht en affiniteit met het bewerken van hout. Ook kun je zelfstandig werken, neem je de veiligheidsregels serieus en weet je van aanpakken. In dit vak is het belangrijk dat je op de millimeter nauwkeurig kunt zagen, omdat onderdelen anders niet passen. Je moet dan ook heel precies kunnen werken en oog hebben voor detail. Daarnaast ben je fysiek fit. In dit beroep sta en sjouw je veel.

Dit vinden onze studenten

Dat ik gewoon nu al weet hoe ik de machines moet besturen, dat had ik nooit verwacht.

Willem
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Machinaal houtbewerker kun je gaan werken in de timmerindustrie, de meubelindustrie of de houthandel.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Machinaal houtwerker op zak kun je doorstromen naar mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is: Allround machinaal houtbewerker niveau 3.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij deze bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf in de timmer- of meubelindustrie. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of swvmeubel.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Mechanisch operator A

Procestechniek

Check opleiding

Procesoperator A

PROCESTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.