IT
ICT system engineer
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
De opleiding in het kort
HET BEROEP
Jij weet vrijwel alles op het gebied van IT. De IT-sector is volop in ontwikkeling. Maar jij ook! Als ICT system engineer ben jij hét aanspreekpunt op het gebied van IT binnen het bedrijf. Je helpt collega’s mobiele apparaten te installeren en deze te gebruiken. Ook ben je verantwoordelijk voor het aanleggen, beheren en beveiligen van IT-netwerken. Je zorgt ervoor dat collega’s optimaal gebruik kunnen maken van internet, e-mail, telefoon en het interne netwerk. Met de juiste beveiliging voorkom je bijvoorbeeld virussen en aanvallen van hackers. Zijn er storingen, dan los je deze op en probeer je te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Daarnaast ben je aanwezig bij overleggen waar de wensen van opdrachtgevers op het gebied van IT worden doorgenomen. Deze wensen vertaal jij vervolgens naar aanpassingen of vernieuwingen in de IT infrastructuur of applicaties. Je werk als IT expert vaak samen met collega’s in projectteams.
Baanperspectief
De IT-sector is volop in ontwikkeling. Grote bedrijven hebben een eigen IT afdeling. Kleinere bedrijven besteden deze werkzaamheden uit aan een IT bedrijf. Voor bijvoorbeeld grote telecom aanbieders als Ziggo, Vodafone en KPN is bijblijven – en daarmee problemen voorkomen – een hele klus. Bedrijven staan dan ook te springen om middenkader opgeleide technici met een brede kennis van datacommunicatie en webdiensten!
Wat leer je?
De opleiding ICT system engineer duurt drie jaar. Je bent vijf dagen in de week op school. Vanaf dag één krijg je veel praktijklessen en zit je vaak achter de computer. In het begin ben je voornamelijk bezig met het ontdekken van de mogelijkheden van de ICT-wereld. Je leert hoe je hardware (apparaten als desktops, monitors en telefoons) aansluit en onderhoudt. Ook leer je hoe ICT-netwerken werken en hoe je ze aanlegt. Daarnaast leer je alles over de beveiliging van het netwerk, back-up strategieën en cloud management. Tot slot bieden we je de mogelijkheid om je te verdiepen door middel van keuzedelen, bijvoorbeeld hoe een datacenter in elkaar zit en hoe deze beheerd moet worden.
Vakken
In de praktijklessen van de opleiding ICT system engineer leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert werken met routers, switches en servers en de daarbij behorende hard- en software. Je leert hoe het internet in elkaar zit, hoe je netwerkverkeer in goede banen leidt en hoe je een netwerk goed beveiligt. Ook doe je kennis op van hard- en software en van tablets en telefonie. We werken veel projectmatig: we starten met een gezamenlijke uitleg, waarna je vervolgens in groepjes aan de slag gaat. Door het werken aan projecten leer je onder andere alles van Windows, Linux, security en datacommunicatie.
Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.
Keuzedelen
Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.
In de opleiding ICT system engineer kun je bijvoorbeeld kiezen voor keuzedeel:
- Software verdieping waarin je modules Microsoft officespecialist & Python krijgt
- 3D Printen waarin je leert hoe een 3D printer werkt, hoe je een 3D ontwerp maakt en hoe je deze print
- Datacenter IT Techniek waarin je leert hoe een datacenter in elkaar zit en hoe je deze beheert.
De keuze is aan jou!
Leeromgeving
Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen. Lekker persoonlijk dus! We verzorgen regelmatig gastlessen en we werken veel projectmatig. Na een uitleg ga je zelfstandig of met een aantal klasgenoten aan de slag. De lesruimtes zijn ook zo ingedeeld dat je goed in groepjes kunt werken. Op deze manier wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep.
Onderwijsleerbedrijf WePair
Op het Leerpark in Dordrecht hebben we het onderwijsleerbedrijf WePair in huis. Samen met de lokale ondernemers DCH Computers en MyPhone Repair, repareert en verkoopt WePair computers en toebehoren. Er zijn studenten die hier stage lopen. Daarnaast werkt iedere student hier tijdens de opleiding aan projecten. Hierin leer je bijvoorbeeld hoe je zelf een computer bouwt en repareert. Ook maak je kennis met het repareren van gsm’s en leer je van alles over Smart home technology.
Stage
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Stageperiodes
In de bol-opleiding ICT system engineer loop je in het tweede leerjaar aan het begin van het studiejaar stage. In het derde leerjaar is dit een afstudeerstage aan het einde van het studiejaar.
Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke/sociale problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Ben je benieuwd of werken in de ICT iets voor je is? Beantwoord dan de volgende twee vragen: 1. Wil jij weten waarom een systeem werkt zoals het werkt? 2. Als een systeem niet goed werkt, zoek je dan uit waarom het niet werkt? Is het antwoord op deze twee vragen ja, dan is ICT iets voor jou.
Als ICT system engineer heb je veel technische kennis en oog voor de organisatie waar je werkt. Je kunt out of the box denken en bent bereid om dingen uit te zoeken, bijvoorbeeld welke virusscanner het beste is. Ook kun je gestructureerd werken en delegeren. Daarnaast ben je oplossingsgericht, heb je een servicegerichte instelling en kun je goed samenwerken. Zijn er binnen je bedrijf problemen met de IT dan zien al je collega’s dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk opgelost. Je gaat direct aan de slag, maar laat je niet gek maken door deze tijdsdruk. Je hebt een positieve houding en communiceert helder. Daarnaast kun je goed luisteren, geef je advies en sta je open voor feedback.
Dit zijn je opties na je opleiding
Studeren
Met een diploma ICT system engineer op zak kun je doorstromen naar een hbo-opleiding of bachelor, voltijd of deeltijd.
Werken
Na de opleiding ICT system engineer kun je als IT-expert aan de slag bij allerlei soorten bedrijven waar netwerken en automatisering belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering.
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Praktische informatie
Startdatum
Deze opleiding start jaarlijks in september (individuele uitzonderingen zijn mogelijk)
Toelating
Heb jij…
- een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
- een diploma mbo niveau 2 of 3;
- een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
- of een havodiploma,
dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!
Lees hier meer over toelating.
Bol of bbl
Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.
- bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
- bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.
Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Financieel reglement
Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties. - Laptop
kijk hier voor de specificaties
Studie in cijfers
Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
KOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.