Terug naar het overzicht

Startcollege, Automotive

Assistent mobiliteitsbranche

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent gek op voertuigen! Op auto’s, trucks, motoren of misschien juist wel op campers of fietsen. Als assistent mobiliteitsbranche werk je bij bedrijven die voertuigen verkopen, verhuren, onderhouden of repareren. Jij bent de rechterhand van een ervaren monteur in de werkplaats van het bedrijf. Je assisteert bij inspecties, reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Je geeft gereedschap en materialen aan en voert afval af. Eenvoudige controles en kleine reparaties voer je zelfstandig uit. Ook zorg je ervoor dat de werkplaats netjes opgeruimd is. Daarnaast maak je voertuigen schoon en poetst ze op tot ze glimmen als nieuw.

Als assistent mobiliteit werk je onder toezicht van je leidinggevende en/of ervaren collega’s.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Assistent mobiliteitsbranche leer je assisteren bij alle werkzaamheden in de werkplaats. Je leert gereedschappen, apparatuur en materialen gebruiken. Ook ga je aan de slag met eenvoudige reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast leer je veilig en milieubewust werken. Om ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden in de werkplaats zo soepel mogelijk verlopen, moet er goed worden samengewerkt. Daarom werk je in de opleiding aan vaardigheden als samenwerken, overleggen en communiceren.

Project ‘Geef het Dordt’
In samenwerking met stichting ‘Geef het Dordt’ repareren en onderhouden studenten van deze opleiding fietsen. De fietsen zijn donaties uit de samenleving aan kwetsbaren in de regio. Onze studenten knappen ze op voordat ze geschonken worden. Een mooi onderwijsproject waarvan je als student veel leert. Tegelijkertijd lever je een bijdrage aan de maatschappij. Een win-win situatie!

Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

school-test-results Vakken

In de opleiding Assistent mobiliteitsbranche krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden bij een autodealer, autoherstelbedrijf of fietsenwinkel.

Wat ga je leren?

 • Inrichten van de werkplek;
 • Uitvoeren van (technische) werkzaamheden aan een voertuig;
 • Opruimen en schoonmaken van de werkplek.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma. Maar ook sociale vaardigheden, studievaardigheden en sportlessen zijn een onderdeel van de opleiding.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Duurzaamheid
 • Verrijking leervaardigheden

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Veilig leren
Leren doen we vooral door te doen. Op school hebben we leuke praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je de kneepjes van het vak kunt oefenen en leren. Ook werken we veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Studenten van deze opleiding werken bijvoorbeeld mee aan het fietsenproject ‘Geef het Dordt’, waarbij fietsen worden opgeknapt voor kwetsbaren mensen. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar de real deal vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je 10 weken stage tijdens de opleiding Assistent mobiliteitsbranche. Dat noemen we ook wel ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). In de praktijk kom jij erachter of het beroep écht bij je past. Op het Da Vinci College bereiden we je goed voor op je stage en helpen we je bij het zoeken van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jouw hart gaat sneller kloppen van ronkende motoren en blinkende auto’s of juist van een snelle fiets. Je bent klantgericht en vindt het leuk om te klussen aan voertuigen. Ook werk je netjes, nauwkeurig en je houdt je aan afspraken. Daarnaast heb je voor het bedienen van (meet)- gereedschappen een goed ontwikkelde motoriek en oog-handcoördinatie nodig.

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met het diploma Assistent mobiliteitsbranche maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto en Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto.

office-outdoors Werken

Als assistent mobiliteitsbranche kun bij de volgende bedrijven aan het werk:

 • Garages
 • Autoherstelbedrijven
 • Autowasserijen
 • Caravanhandel
 • Tankstation
 • Fietsenwinkel

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september en februari

check-double Toelating

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

 

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Startcollege > Entree

Check opleiding

Assistent installatie- en constructietechniek

Startcollege > Entree

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.