Startcollege, Automotive
Assistent mobiliteitsbranche
De opleiding in het kort
HET BEROEP
Jij bent gek op voertuigen! Op auto’s, trucks, motoren of misschien juist wel op campers of fietsen. Als assistent mobiliteitsbranche werk je bij bedrijven die voertuigen verkopen, verhuren, onderhouden of repareren. Jij bent de rechterhand van een ervaren monteur in de werkplaats van het bedrijf. Je assisteert bij inspecties, reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Je geeft gereedschap en materialen aan en voert afval af. Eenvoudige controles en kleine reparaties voer je zelfstandig uit. Ook zorg je ervoor dat de werkplaats netjes opgeruimd is. Daarnaast maak je voertuigen schoon en poetst ze op tot ze glimmen als nieuw.
Als assistent mobiliteitsbranche werk je onder toezicht van je leidinggevende en/of ervaren collega’s.
Wat leer je?
In de opleiding Assistent mobiliteitsbranche leer je assisteren bij alle werkzaamheden in de werkplaats. Je leert gereedschappen, apparatuur en materialen gebruiken. Ook ga je aan de slag met eenvoudige reparaties en onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast leer je veilig en milieubewust werken. Om ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden in de werkplaats zo soepel mogelijk verlopen, moet er goed worden samengewerkt. Daarom werk je in de opleiding aan vaardigheden als samenwerken, overleggen en communiceren.
Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.
Vakken
In de opleiding Assistent mobiliteitsbranche krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden bij een autodealer, autoherstelbedrijf of fietsenwinkel.
Wat ga je leren?
- Inrichten van de werkplek;
- Uitvoeren van (technische) werkzaamheden aan een voertuig;
- Opruimen en schoonmaken van de werkplek.
De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma. Maar ook sociale vaardigheden, studievaardigheden en sportlessen zijn een onderdeel van de opleiding.
Keuzedelen
In de bbl-opleiding Assistent mobiliteitsbranche bieden wij het keuzedeel Duurzaamheid aan. We leren je hoe je mee kan denken en doen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Dat, om er voor te zorgen dat we een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat die gelukkige toekomst bedreigt en ook aan welke oplossingen men nu denkt. Dat ga je leren!
Leeromgeving
In de bbl-opleiding Assistent mobiliteitsbranche werk je 3 tot 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat 1 dag naar school. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leerbaan
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Assistent mobiliteitsbranche werk je minimaal 20 uur per week verdeeld over 3 tot 4 dagen bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!
Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleidt door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.
Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage.
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Jouw hart gaat sneller kloppen van ronkende motoren en blinkende auto’s of juist van een snelle fiets. Je bent klantgericht en vindt het leuk om te klussen aan voertuigen. Ook werk je netjes, nauwkeurig en je houdt je aan afspraken. Daarnaast heb je voor het bedienen van (meet)- gereedschappen een goed ontwikkelde motoriek en oog-handcoördinatie nodig.
Dit zijn je opties na je opleiding
Studeren
Met het diploma Assistent mobiliteitsbranche maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto en Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto.
Werken
Als assistent mobiliteitsbranche kun bij de volgende bedrijven aan het werk:
- Garages
- Autoherstelbedrijven
- Autowasserijen
- Caravanhandel
- Tankstation
- Fietsenwinkel
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Praktische informatie
Startdatum
Deze opleiding start jaarlijks in september.
Toelating
Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
- De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.
Lees hier meer over toelating.
Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Financieel reglement
Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.
Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
KOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.