Terug naar het overzicht

Startcollege, Techniek

Assistent installatie- en constructietechniek

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent technisch, weet van aanpakken en vindt het leuk om met machines en gereedschap te werken! Als assistent installatie- en constructietechniek ben je breed inzetbaar en assisteer je een technisch vakman. Je werkt in een werkplaats, productiehal of op locatie bij de klant. Je boort gaten, plaatst bedradingskokers, trekt bedrading of maakt buis- en plaatwerk op maat. Is er een storing aan een installatie, dan schroef je de installatie open om de storing op te zoeken. Ook help je anderen bij hun werk door materiaal en gereedschap aan te geven. Bij de klant help je bijvoorbeeld met het ophangen van een cv-ketel. Denk ook aan het plaatsen van radiatoren in een kantoorpand of zonnepanelen op het dak.

Als assistent installatie- en instructietechniek werk je onder toezicht van je leidinggevende en/of ervaren collega’s.

school-teacher Wat leer je?

Met deze 1-jarige opleiding vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt. In de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek leer je de basis van van elektrotechniek, constructiewerk en metaaltechniek. Je leert omgaan met verschillende gereedschappen, materialen, machines en (half)producten. Ook leer je eenvoudige metingen verrichten en tekeningen lezen. Daarnaast ga je aan de slag met het monteren van onderdelen. Veilig werken is, zowel in de werkplaats als bij de klant, erg belangrijk. Hoe je dit doet, komt dan ook aan bod in de opleiding. Tenslotte leer je overleggen en samenwerken.

Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

4 richtingen
De opleiding bestaat uit 4 richtingen waaruit je kunt kiezen: assistent metaal bewerker, assistent elektromonteur, assistent installatiemonteur en assistent machinewerktuigbouw.

school-test-results Vakken

In de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden in een installatiebedrijf, de machinebouw of werktuigbouwkunde.

Wat ga je leren?

 • Eenvoudig werken met metaal, installatie en/of elektrotechnisch;
 • Zorgen voor een veilige werkplek;
 • Maken van (onderdelen) producten en halffabricaten;
 • Ondersteunen bij installatie- of constructiewerkzaamheden;
 • Opbergen van gereedschap, materieel/materiaal en afval afvoeren.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma. Maar ook sociale vaardigheden, studievaardigheden en sportlessen zijn een onderdeel van de opleiding.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Duurzaamheid
 • Verrijking leervaardigheden

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Veilig leren
Leren doen we vooral door te doen. Op school hebben we leuke praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je de kneepjes van het vak kunt oefenen en leren. Ook werken we veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar de real deal vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je 10 weken stage tijdens de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek. Dat noemen we ook wel ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). In de praktijk kom jij erachter of het beroep écht bij je past. Op het Da Vinci College bereiden we je goed voor op je stage en helpen we je bij het zoeken van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij bent technisch, een echte doener er je werkt het liefst met je handen. In een assisterend beroep moet men op je kunnen rekenen. Het is dan ook belangrijk dat je goed kunt samenwerken, dat je netjes en nauwkeurig werkt en je je aan je afspraken houdt. Je hebt oog voor detail en veiligheid staat bij jou voorop. Je controleert je eigen werk en als je de instructie niet begrijpt, vraag je om verduidelijking. Alles begint met de juiste voorbereiding!

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met het diploma Assistent installatie- en constructietechniek maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Monteur elektrotechnische installaties en Medewerker productietechniek.

office-outdoors Werken

Als assistent installatie- en constructietechniek werk je in de volgende branches:

 • Elektrotechniek
 • Installatietechniek
 • Werktuigbouwkunde
 • Machinebouw

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september en februari.

check-double Toelating

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.

 

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Startcollege > Entree

Check opleiding

Assistent mobiliteitsbranche

Startcollege > Entree

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.