Terug naar het overzicht

Startcollege, Techniek

Assistent installatie- en constructietechniek

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent technisch, weet van aanpakken en vindt het leuk om met machines en gereedschap te werken! Als assistent installatie- en constructietechniek ben je breed inzetbaar en assisteer je een technisch vakman. Je werkt in een werkplaats, productiehal of op locatie bij de klant. Je boort gaten, plaatst bedradingskokers, trekt bedrading of maakt buis- en plaatwerk op maat. Is er een storing aan een installatie, dan schroef je de installatie open om de storing op te zoeken. Ook help je anderen bij hun werk door materiaal en gereedschap aan te geven. Bij de klant help je bijvoorbeeld met het ophangen van een cv-ketel. Denk ook aan het plaatsen van radiatoren in een kantoorpand of zonnepanelen op het dak.

Als assistent installatie- en instructietechniek werk je onder toezicht van je leidinggevende en/of ervaren collega’s.

Wat leer je? Wat leer je?

Met deze 1-jarige opleiding vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt. In de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek leer je de basis van van elektrotechniek, constructiewerk en metaaltechniek. Je leert omgaan met verschillende gereedschappen, materialen, machines en (half)producten. Ook leer je eenvoudige metingen verrichten en tekeningen lezen. Daarnaast ga je aan de slag met het monteren van onderdelen. Veilig werken is, zowel in de werkplaats als bij de klant, erg belangrijk. Hoe je dit doet, komt dan ook aan bod in de opleiding. Tenslotte leer je overleggen en samenwerken.

Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

4 richtingen
De opleiding bestaat uit 4 richtingen waaruit je kunt kiezen: assistent metaal bewerker, assistent elektromonteur, assistent installatiemonteur en assistent machinewerktuigbouw.

Vakken Vakken

In de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden in een installatiebedrijf, de machinebouw of werktuigbouwkunde.

Wat ga je leren?

 • Eenvoudig werken met metaal, installatie en/of elektrotechnisch;
 • Zorgen voor een veilige werkplek;
 • Maken van (onderdelen) producten en halffabricaten;
 • Ondersteunen bij installatie- of constructiewerkzaamheden;
 • Opbergen van gereedschap, materieel/materiaal en afval afvoeren.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan, Burgerschap en Beroepspraktijkvorming (BPV). Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

In de bbl-opleiding Assistent installatie- en constructietechniek bieden wij het keuzedeel Duurzaamheid aan. We leren je hoe je mee kan denken en doen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Dat, om er voor te zorgen dat we een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat die gelukkige toekomst bedreigt en ook aan welke oplossingen men nu denkt. Dat ga je leren!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Assistent installatie- en constructietechniek werk je 3 tot 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat 1 dag naar school. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Assistent installatie- en constructietechniek werk je minimaal 20 uur per week verdeeld over 3 tot 4 dagen bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleidt door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij bent technisch, een echte doener er je werkt het liefst met je handen. In een assisterend beroep moet men op je kunnen rekenen. Het is dan ook belangrijk dat je goed kunt samenwerken, dat je netjes en nauwkeurig werkt en je je aan je afspraken houdt. Je hebt oog voor detail en veiligheid staat bij jou voorop. Je controleert je eigen werk en als je de instructie niet begrijpt, vraag je om verduidelijking. Alles begint met de juiste voorbereiding!

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Met het diploma Assistent installatie- en constructietechniek maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Monteur elektrotechnische installaties en Medewerker productietechniek.

Werken Werken

Als assistent installatie- en constructietechniek werk je in de volgende branches:

 • Elektrotechniek
 • Installatietechniek
 • Werktuigbouwkunde
 • Machinebouw

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Dordrecht: september en februari, Gorinchem: september

Toelating Toelating

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

Startcollege > Entree

Check opleiding

Assistent mobiliteitsbranche

Startcollege > Entree

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.