Terug naar het overzicht

Startcollege, Gezondheidszorg & welzijn

Assistent dienstverlening en zorg

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent geduldig, een echte doener en biedt mensen graag een helpende hand! Op kantoren, bij zwembaden, sportclubs, zorginstellingen, in de kinderopvang, bij schoonmaakbedrijven…. Als assistent dienstverlening en zorg kun je bij verschillende bedrijven en instellingen terecht. Je biedt ondersteuning aan mensen: aan ouderen, kinderen, collega’s of gasten. Werk je als facilitair ondersteuner op een kantoor, dan ontvang je bijvoorbeeld gasten en zorg je ervoor dat ruimtes opgeruimd en schoon. Ook zet je spullen klaar in een vergaderruimte en voer je kleine onderhoudsklussen uit. Je bent klantvriendelijk en servicegericht. Werk je in een verpleeghuis dan help je mensen bijvoorbeeld met aankleden of doet boodschappen of de afwas voor ze. Je ontzorgt mensen en hebt oog voor ze. Werken als assistent in de dienstverlening en zorg is heel afwisselend!

Als assistent dienstverlening en zorg werk je onder toezicht van je leidinggevende en/of ervaren collega’s.

school-teacher Wat leer je?

Met deze 1-jarige opleiding vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt! In de opleiding Assistent dienstverlening en zorg leer je zorgende en dienstverlenende werkzaamheden uitvoeren. Het is in deze richting heel belangrijk dat je behulpzaam bent. We hebben in de opleiding daarom veel aandacht voor je sociale en communicatieve vaardigheden. Ook leer je omgaan met gasten en cliënten en samenwerken met collega’s, zodat jij straks iedereen kan helpen!

Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

school-test-results Vakken

In de opleiding Assistent dienstverlening en zorg krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen en schoonmaakbedrijven.

Wat ga je leren?

 • Gebruiksklaar maken van (werk)ruimtes;
 • Uitvoeren van zorgend en/of dienstverlenend werk in werk-, woon- en leefomgeving;
 • Derden te woord staan en doorverwijzen.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

user-question Keuzedelen

In de bbl-opleiding Assistent dienstverlening en zorg bieden wij het keuzedeel Duurzaamheid aan. We leren je hoe je mee kan denken en doen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Dat, om er voor te zorgen dat we een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat die gelukkige toekomst bedreigt en ook aan welke oplossingen men nu denkt. Dat ga je leren!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Assistent dienstverlening en zorg werk je 3 tot 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat 1 dag naar school. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Assistent dienstverlening en zorg werk je minimaal 20 uur per week verdeeld over 3 tot 4 dagen bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij bent zorgvuldig, helpt mensen graag en weet van aanpakken. Bij een assisterend beroep in de dienstverlening en zorg ondersteun je mensen. Het is dan ook belangrijk dat je goed kunt samenwerken en dat je je aan je afspraken houdt. Mensen kunnen op je rekenen! Verder ben je hulpvaardig, geduldig en vriendelijk. Ook kun je goed instructies opvolgen. Begrijp je de instructie niet, dan vraag je om verduidelijking.

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met het diploma Assistent dienstverlening en zorg maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding. De opleidingen die goed aansluit is: Dienstverlening uitstroom Helpende zorg en welzijn.

office-outdoors Werken

Als assistent dienstverlening en zorg werk je bijvoorbeeld bij:

 • Verpleeg- en verzorgingshuizen
 • Thuiszorg en andere instellingen
 • de schoonmaakbranche
 • De facilitaire dienst

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Dordrecht: september en februari, Gorinchem: september

check-double Toelating

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent logistiek

Startcollege > Entree

Check opleiding

Assistent verkoop/retail

Startcollege > Entree

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.