Terug naar het overzicht

Startcollege, Bouw & infra

Assistent bouwen, wonen en onderhoud

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent een echte doener en steekt graag de handen uit de mouwen. Werken in de bouw, dat lijkt je wel wat! Samen met je collega’s een vloer tegelen, een trottoir aanleggen of een muur metselen… Als assistent bouwen, wonen en onderhoud help jij vakmensen bij het uitvoeren van allerlei bouwklussen, zowel binnen als buiten. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat de juiste materialen en gereedschappen aanwezig zijn, dat de werkplaats netjes blijft en je plaatst steigers. Ook help je bij sloopwerk, verfklussen, beton storten en (de)monteer je constructies. Als assistent ben je in de bouw onmisbaar!

Als assistent bouwen, wonen en onderhoud werk je onder toezicht van je leidinggevende en/of ervaren collega’s.

school-teacher Wat leer je?

Werken in de bouw is echt wat voor jou! Met deze 1-jarige opleiding vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt en kun je aan de slag op de bouwplaats. In de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud leer je welke gereedschappen, materialen, machines en (half)producten je gebruikt in de bouw. Je leert met handgereedschap omgaan en boren, zagen en schaven. Ook leer je materialen opmeten en onderdelen monteren. Daarnaast leer je hoe je een werkplek inricht en onderhoudt en hoe je een vakman assisteert. Veilig werken is erg belangrijk in de bouw. Hoe je dit doet, komt dan ook aan bod in de opleiding. Net zoals het opvolgen van arbo- en milieuregels.

Jouw talenten ontwikkelen
Iedereen heeft talenten. Wij helpen je jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Jij staat tijdens deze opleiding centraal. De groepen zijn klein, we bieden structuur en geven je veel persoonlijke aandacht. Met aantrekkelijke lessen en praktijkgerichte opdrachten werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, je vaardigheden én zelfvertrouwen. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

4 richtingen
De opleiding bestaat uit 4 richtingen waaruit je kunt kiezen: bouwplaatsassistent timmeren, bouwplaatsassistent metselen, bouwplaatsassistent tegelzetten en bouwplaatsassistent Infra.

school-test-results Vakken

In de opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud krijg je beroepsgerichte vakken. Je doet de vereiste kennis op en ontwikkelt de juiste vaardigheden en werkhouding voor het vak. Zo zorg je ervoor dat je straks goed voorbereid bent op de baan die bij jou past. De vakken zijn gericht op werkzaamheden in de bouw, infra, afbouw, hout- & meubelbranche, schildersbranche of AMBOR (Afval, Milieu en Beheer Openbare Ruimte).

Wat ga je leren?

 • Verzamelen van benodigdheden voor een opdracht en gebruiksklaar maken van de werkplek;
 • Uitvoeren van werkzaamheden;
 • Afronden van werkzaamheden.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling, het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

user-question Keuzedelen

In de bbl-opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud bieden wij het keuzedeel Duurzaamheid aan. We leren je hoe je mee kan denken en doen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Dat, om er voor te zorgen dat we een gelukkige toekomst tegemoet gaan. Daarvoor moet je natuurlijk wel weten wat die gelukkige toekomst bedreigt en ook aan welke oplossingen men nu denkt. Dat ga je leren!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud werk je 3 tot 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat 1 dag naar school. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud werk je minimaal 20 uur per week verdeeld over 3 tot 4 dagen bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij bent een doener, helpt mensen graag en weet van aanpakken. In een assisterend beroep moet men op je kunnen bouwen. Het is dan ook belangrijk dat je goed kunt samenwerken, dat je netjes en nauwkeurig werkt en je je aan je afspraken houdt. Je controleert je eigen werk en als je de instructie niet begrijpt, vraag je om verduidelijking. Alles begint met de juiste voorbereiding!

Dit vinden onze studenten

Ik houd van rekenen én wil graag met mensen werken. Dat kan allebei in deze opleiding.

Janneke Bakker
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met het diploma Assistent bouwen, wonen en onderhoud maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Metselaar, Tegelzetter, Timmerman en Vakman grond-, water-, en wegenbouw.

office-outdoors Werken

Als assistent bouwen, wonen en onderhoud kun je werken in de volgende branches:

 • Hout- en meubelbranche
 • Schilders- of afbouwbranche
 • Afval- en milieubeheer
 • Onderhoud van openbare ruimtes (AMBOR)
 • De bouw
 • Infrastructuur

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Dordrecht: september en februari, Gorinchem: september

check-double Toelating

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Assistent installatie- en constructietechniek

Startcollege > Entree

Check opleiding

Assistent logistiek

Startcollege > Entree

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.