Terug naar het overzicht

IT

Allround medewerker IT systems and devices

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bijt je graag vast in IT vraagstukken en vindt het leuk om mensen hierbij te helpen! Als allround medewerker IT systems and devices leg je netwerken aan en je zorgt ervoor dat deze goed werken. Ook installeer en configureer je hardware en mobiele apparaten en zorg je voor het updaten van applicaties en software. Is er een storing, dan los jij dit op. Daarnaast ben je de rots in de branding voor collega’s die problemen hebben met hun computer. Het kan ook zijn dat ze een nieuw programma willen of bepaalde rechten nodig hebben om bij informatie te kunnen. Je beantwoord hun vragen en verhelpt problemen zo snel mogelijk. Dit doe je grotendeels zelfstandig. Je houdt je hierbij aan de regels en kwaliteitseisen van het bedrijf waar je werkt.

Baanperspectief
De IT-sector is volop in ontwikkeling. Grote bedrijven hebben een eigen IT afdeling. Kleinere bedrijven besteden deze werkzaamheden uit aan een IT bedrijf. Voor bijvoorbeeld grote telecom aanbieders als Ziggo, Vodafone en KPN is bijblijven – en daarmee problemen voorkomen – een hele klus. Bedrijven staan dan ook te springen om middenkader opgeleide technici met een brede kennis van datacommunicatie en webdiensten!

Wat leer je? Wat leer je?

De opleiding Allround medewerker IT systems and devices is een brede ICT opleiding en duurt twee jaar. Je bent vijf dagen in de week op school. Vanaf dag één krijg je veel praktijklessen en zit je vaak achter de computer. Je leert werken met minicomputers en toepassingen vanuit de elektrotechniek en hoe computers werken en hoe je ze kunt repareren. Daarnaast leer je hoe je apparaten kunt aansluiten op bestaande netwerkenen om applicaties  en programma’s te installeren. We leren je ook hoe je omgaat met glasvezelverbindingen. Tot slot ga je in de opleiding ook aan de slag met het helpen van gebruikers bij vragen of storingen.

Vakken Vakken

In de praktijklessen van de opleiding Allround medewerker IT systems and devices leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Naast de praktijklessen leer je omgaan met Office pakketten en neem je deel aan projecten met ICT thema’s, zoals basiskennis website bouwen, netwerken aanleggen, hard- en software kennis en kennis van tablets en telefonie.

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Op school volg je daarnaast lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround Medewerker IT systems and devices kun je bijvoorbeeld kiezen voor keuzedeel:

 • Engels
 • Glasvezel waarin je leert hoe glasvezel werkt en hoe het dient te worden gemonteerd
 • 3D Printen waarin je leert hoe een 3D printer werkt, hoe je een 3D ontwerp maakt en hoe je deze print
 • Datacenter IT Techniek waarin je leert hoe een datacenter in elkaar zit en hoe je deze beheert.

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen. Lekker persoonlijk dus! We verzorgen regelmatig gastlessen en we werken veel projectmatig. Na een uitleg ga je zelfstandig of met een aantal klasgenoten aan de slag. De lesruimtes zijn ook zo ingedeeld dat je goed in groepjes kunt werken. Op deze manier wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep.

Onderwijsleerbedrijf WePair
Op het Leerpark in Dordrecht hebben we het onderwijsleerbedrijf WePair in huis. Samen met de lokale ondernemers DCH Computers en MyPhone Repair, repareert en verkoopt WePair computers en toebehoren. Er zijn studenten die hier stage lopen. Daarnaast werkt iedere student hier tijdens de opleiding aan projecten. Hierin leer je bijvoorbeeld hoe je zelf een computer bouwt en repareert. Ook maak je kennis met het repareren van gsm’s en leer je van alles over Smart home technology.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiode
In de bol-opleiding Allround medewerker IT systems and devices loop je 10 weken stage aan het begin van het tweede leerjaar.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke/sociale problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Ben je benieuwd of werken in de ICT iets voor je is? Beantwoord dan de volgende twee vragen: 1. Wil jij weten waarom een systeem werkt zoals het werkt? 2. Als een systeem niet goed werkt, zoek je dan uit waarom het niet werkt? Is het antwoord op deze twee vragen ja, dan is ICT iets voor jou.

Als allround medewerker IT systems and devices heb je veel technische kennis en je kunt gestructureerd werken. Ook heb je een servicegerichte instelling en je vindt het leuk mensen te helpen met problemen of vraagstukken op het gebied van IT. Zijn er binnen je bedrijf problemen met de IT dan zien al je collega’s dit natuurlijk het liefst zo snel mogelijk opgelost. Je gaat direct aan de slag, maar laat je niet gek maken door deze tijdsdruk. Je hebt een positieve houding en communiceert helder. Daarnaast kun je goed luisteren en sta je open voor feedback.

Dit vinden onze studenten

Zolang ik me kan herinneren ben ik met computers bezig. Ik help met installeren van software en hardware en los storingen op. Nu niet alleen voor familie, maar ook op mijn stageplek.

Yusuf
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Met een diploma Allround medewerker IT systems and devices op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is: Expert IT systems and devices. Maak je de overstap naar deze studie dan is de opleidingsduur maar 2 jaar.

Werken Werken

Na de opleiding Allround medewerker IT systems and devices kun je aan de slag bij allerlei soorten bedrijven waar netwerken en automatisering belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september (individuele uitzonderingen zijn mogelijk)

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • pf een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Front-end-developer

IT > Systems and Devices

Check opleiding

EERSTE VERBRANDINGSMOTORTECHNICUS

TECHNIEK > ENGINE TECHNOLOGY

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.