Terug naar het overzicht

Design & media

Allround medewerker AV-productie

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent creatief, technisch vaardig en je interesse ligt bij film en video! Als allround medewerker AV-productie werk je met een team aan audiovisuele producties. Denk hierbij aan video’s en films, maar ook aan podcasts, fotografie en posts voor sociale media. Je bent betrokken bij en werkt mee aan het hele proces; van idee tot en met de eindbewerking.

In de studio of rond het podium assisteer je de floormanager, cameraman, lichttechnicus of geluidsman. Je bent verantwoordelijk voor de benodigde apparatuur (beeld, geluid en licht). Je zorgt ervoor dat de materialen op het juiste moment op de juiste plek aanwezig zijn en dat ze worden onderhouden. Ook weet je hoe je de apparatuur bedient en installeert. Dankzij jou werkt alles naar behoren en is er een storing, dan los je dit op. Is de opname gemaakt, dan ga je aan de slag met het selecteren, bewerken, monteren en afwerken van de opnames. Je zorgt ervoor dat het verhaal en de creatieve invalshoek die jullie van tevoren bedacht hebben, goed naar voren komt in het eindproduct.

school-teacher Wat leer je?

Bij de richting Design & Media bieden we je een podium om te ontdekken waar jouw creatieve talenten liggen. In de opleiding Allround medewerker AV-productie leer je alles over audio-visuele producties. Denk aan video’s, podcasts, film, fotografie en posts voor social media. Je leert alle vaktechnische zaken die van belang zijn om een mooie productie te maken. Ook leer je apparatuur gebruiken en beeld- en geluidsmateriaal maken. Daarnaast ga je aan de slag met editen en leer je een eigen stijl ontwikkelen.

Projectonderwijs
Actueel projectonderwijs is het uitgangspunt in de opleidingen van de wereld van Design & Media. Je gaat aan de slag met echte opdrachten uit het bedrijfsleven of thema’s die binnen de opleiding aangedragen worden. Je leert onder andere welke doelen je moet realiseren bij het ontwikkelen van een product. Op deze manier bereiden we je goed voor op de beroepspraktijk. Je werkt zowel individueel als in projectgroepen.

Individueel leren
Deze opleiding duurt in principe 3 jaar. Maar, het is mogelijk de opleiding te versnellen. Je volgt deze opleiding namelijk volgens het principe ‘individueel leren’. Dat betekent dat je grotendeels werkt in je eigen studietempo. Dit kan omdat we werken met modules.

school-test-results Vakken

In de opleiding Allround medewerker AV-producties is de lestijd naast ‘project’ onderverdeeld in ‘basisleer’ en ‘vakleer’. Bij basisleer werk je aan vaardigheden, zoals je beroepshouding en communicatie skills. In vakleer worden vakspecifieke onderdelen behandeld, zoals:

 • Opnametechnieken
 • Beeld/Geluid/Licht posities
 • Story boards maken
 • Editen

Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Internationalisering

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

De opleiding Mediamanager wordt gegeven op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. De sfeer is gemoedelijk en is er plaats voor ieder individu. We kennen jou persoonlijk, hebben een goed georganiseerde studentenbegeleiding en coachen je door de opleiding heen.

Praktijkgericht onderwijs
Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. We wisselen theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep. Onze docenten werken zelf in de creatieve sector en geven praktijkgerichte lessen en workshops. We hebben een foto- en filmstudio in huis waar je gebruik van kunt maken. Hier vind je alles wat je nodig hebt: statieven, verlichting, green screens, geluidsapparatuur, foto- en filmcamera’s enzovoort. Ook hebben we op het leerpark een eigen AV media bedrijf, genaamd Emphasis. Samen met een docent en filmtechnicus werk je hier aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Cross mediaal werken
De opleidingen van Design & Media worden in hetzelfde gebouw gegeven als de ICT opleidingen van Da Vinci College. We stimuleren cross mediaal werken. Dat betekent dat het voor kan komen dat jij samen met een student van de opleiding Software developer of Ruimtelijk vormgever werkt aan een leeropdracht. Handig en leerzaam! In het werkende leven werk je immers ook samen in projectteams.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Zowel in het tweede als derde jaar van de opleiding Allround medewerker AV-productie loop je 20 werken stage.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.
We merken dat studenten van de creatieve opleidingen vaak wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Geldt dit ook voor jou, dan begeleiden onze zorgcoördinator en studiecoaches je hier goed bij. Deze begeleiding is oplossings- en handelingsgericht en hierin staan zowel jij als het onderwijs centraal.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen, dan helpen onze begeleiders je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent creatief en technisch vaardig met apparatuur. Om ervoor te zorgen dat de klant tevreden is met het eindproduct moet je goed kunnen luisteren naar wat de klant wil. Wat is de opdracht en hoe wil hij/zij dat de doelgroep in beeld worden gebracht? Daarnaast moet je communicatief vaardig zijn. Ook werk je nauwkeurig, ben je kostenbewust en alert. Storingen signaleer je snel. In deze sector heb je te maken met onregelmatige werktijden, wisselende werklocaties en ook werk je regelmatig onder (tijds)druk. Flexibiliteit is daarom essentieel.

Dit vinden onze studenten

Ik ben altijd bezig ben met video's maken en editen en hoop met deze opleiding daar mijn werk van te kunnen maken.

Tina
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Allround medewerker AV-productie (niveau 3) kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn:

office-outdoors Werken

Na de opleiding Allround medewerker AV-productie kun je aan het werk bij:

 • Communicatiebureaus
 • Reclamebureaus
 • Gespecialiseerde ontwerpbureaus
 • Vormgeefstudio’s
 • Webdesignbureaus
 • Multimediabedrijven
 • Audiovisuele bedrijven

Binnen het bedrijf werk je op de afdeling voor de vormgeving van media-uitingen. Ook kun je werken als zelfstandig ondernemer of freelancer werken.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Front-end-developer

IT > Systems and Devices

Check opleiding

Mediavormgever

Design & Media > Design

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.