Terug naar overzicht Verpleging & Verzorging

Verzorgende IG

B​ij de opleiding Verzorgende-IG leer je hoe je hulpbehoevende mensen bij de huishouding en hun persoonlijke verzorging kunt ondersteunen. Ben jij creatief, stressbestendig en sociaal vaardig? Hou je ervan om met mensen te werken? Heb je hart voor mensen die extra zorg en begeleiding nodig hebben om zichzelf te kunnen redden? Dan is de opleiding Verzorgende-IG echt iets voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.  ​

play button
Leerweg: bol
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25491
Startmoment(en): eind augustus en eind januari
Het beroep
Lees pagina voor

Na de opleiding Verzorgende-IG ben je een echte duizendpoot. Je helpt mensen die hulp nodig hebben bij de huishouding en hun persoonlijke verzorging. Je cliënten zijn ouderen, zieken, mensen met een lichamelijke- of verstandelijke beperking of moeders en hun pasgeboren baby. Elke dag is anders en dat maakt deze job boeiend en veelzijdig. In de kraamzorg assisteer je bijvoorbeeld bij een bevalling en in verzorgings- en verpleeghuizen of woonvoorzieningen probeer je bewoners zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren. In de thuiszorg ondersteun je zorgvragers in hun eigen omgeving bij de dagelijkse verzorging. Je toont belangstelling voor de cliënt en naastbetrokkenen en je bent vraaggericht ingesteld om zo een duidelijk beeld te krijgen van de situatie van de cliënt. Je onderzoekt mogelijkheden, beperkingen, wensen en verwachtingen.

Klik hier om te kijken wat de kans op werk is voor deze opleiding
Toelatingseisen
Lees pagina voor
 • Diploma vmbo kader beroepsgerichte leerweg (kb)
 • Diploma vmbo theoretische leerweg (tl)
 • Diploma vmbo gemengde leerweg (gl)
 • Diploma mbo-opleiding, niveau 2
 • Overgangsbewijs havo/vwo 3-4

Voor deze opleiding is het belangrijk dat je:

 • communicatieve en sociale vaardigheden bezit
 • in staat bent om in een groep te functioneren
 • in staat bent om lichamelijke verzorging te geven
 • inlevingsvermogen (empathisch vermogen) hebt
Over de opleiding
Lees pagina voor

Deze opleiding maakt onderdeel uit van de brede opleiding MZ-VIG, een combinatie van Maatschappelijke Zorg en Verzorgende Individuele Gezondheidszorg.

De opleiding MZ-VIG biedt je de mogelijkheid uit te stromen in één of meer profielen: Verzorgende-IG, Begeleider gehandicaptenzorg en/of Begeleider specifieke doelgroepen. Blijkt straks één van de andere profielen toch beter bij je te passen dan kan je dit nog wijzigen tijdens je opleiding. Het is zelfs mogelijk in twee uitstroomrichtingen een diploma te behalen.
Kies je voor deze opleiding dan krijg je dus een brede basisopleiding aangeboden en doe je ervaring op in het brede werkveld. Daarmee heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.
 

In de zorg wordt steeds meer de nadruk gelegd op de combinatie van wonen, welzijn en zorg. Het welbevinden van de cliënt staat hierbij centraal. Of de cliënt nu thuis woont of in een instelling; het gaat om het creëren van een prettige leefomgeving in combinatie met een zinvolle dagbesteding, in samenspraak met cliënt en naastbetrokkenen. Als medewerker richt je je op het verlenen van maatschappelijke zorg, veelal in combinatie met basiszorg.
Tijdens je opleiding maak je kennis met alle elementen van de zorg, zodat jij straks de medewerker bent waar de arbeidsmarkt om vraagt.

Je leert tijdens je opleiding hoe je cliënten begeleidt bij de lichamelijke verzorging, zorg voor de huishouding en een zinvolle dagbesteding. Je leert omgaan met cliënten en hun naastbetrokken. Werken in een multidisciplinair teamverband en zorg en begeleiding afstemmen op zorg- en begeleidingsdoelen, zijn ook belangrijke onderdelen van je opleiding.

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol opleiding ga je praktijkervaring opdoen in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je stagebegeleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt jou op het werk. Hij heeft contact met je docent die je ook bezoekt tijdens de stage. Je mentor begeleidt je op school en tijdens de stage en helpt je om keuzes binnen jouw schoolloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voor dat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van jouw diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding aan te nemen, die je straks nodig hebt. Je krijgt les over activiteiten met doelgroepen, zorg voor leefomgeving en het begeleiden van cliënten. Daarnaast krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Vervolg
Lees pagina voor

Als Verzorgende-IG ga je aan de slag binnen de gezondheidszorg, op het snijvlak van zorg, wonen en welzijn. Je kunt terecht in o.a. verpleeg- en verzorgingshuizen, woonvormen voor gehandicapten, thuiszorg, kraamzorg of in combinaties daarvan.

Met je mbo 3-diploma kun je ook doorstromen naar een mbo 4-opleiding zoals:

 • Verpleegkundige
 • Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
 • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
 • Sociaal werker
Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers
Adres

Mollenburgseweg 82

4205 NB Gorinchem

Adres

Karel Lotsyweg 20

3318 AL Dordrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons