Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg ondersteun, activeer en begeleid je mensen die extra aandacht nodig hebben. Dat zijn mensen van alle leeftijden met:

 • een verstandelijke, lichamelijke of zintuigelijke beperking (slechthorend of -ziend);
 • of (chronische) ziekte/ problemen, zoals: mensen met een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte of stoornis, verslaving, gedragsproblemen, of dak- en thuislozen.

Jij helpt jouw cliënten zo zelfstandig mogelijk te wonen, werken en leven. Je begeleidt hen individueel of in groepsverband, thuis of binnen een hulpverlenende instelling. Jouw doel is de cliënt in zijn/ haar eigen kracht zetten. Jij denkt in mogelijkheden en kansen in plaats van beperkingen. Daar stem jij jouw ondersteuning op af. Afhankelijk van de doelgroep en cliënt bestaat je takenpakket bijvoorbeeld uit hulp bieden bij zelfzorg en wonen en huishouden (wassen, aankleden, gezond eten, koken en schoonmaken). Daarnaast kun je zorgtechnische handelingen verrichten (zoals medicijnen toedienen) en begeleid je cliënten bij een zinvolle daginvulling, zoals werk, school, en activiteiten in de vrije tijd. Dit alles doe je in nauw overleg en samenwerking met je collega’s en het netwerk van de cliënt. Als persoonlijk begeleider (niveau 4) kijk je met een helikopterview naar alle situaties. Jij hebt niet alleen uitvoerende taken, maar organiseert, coördineert en voert ook de regie.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Je leert bijvoorbeeld over verschillende doelgroepen en ziektebeelden, over werken volgens een plan en vormen van begeleiding en toepassing daarvan. Daarnaast krijg je les in hoe je samenwerkt met collega’s en hoe je omgaat met cliënten en hun netwerk (familie, vrienden, etc.). Creatieve vakken horen ook bij de opleiding, zodat je mensen kunt begeleiden bij verschillende activiteiten. 

Verschil met niveau 3

Het verschil tussen deze opleiding en Begeleider maatschappelijke zorg (niveau 3) is vooral dat je op niveau 4 wordt klaargestoomd voor een meer sturende rol. Als persoonlijk begeleider voer je niet alleen taken uit, maar ben je ook verantwoordelijk voor het organiseren en coördineren van taken. Jij bent de spin in het web en hebt de regie. Je schrijft bijvoorbeeld het ondersteuningsplan van een cliënt en ziet erop toe dat dit wordt uitgevoerd. Daarnaast organiseer en coördineer je werkzaamheden en activiteiten en begeleid je (nieuwe) collega’s, stagiaires en/ of vrijwilligers. Ook heb je een actieve rol in het behouden en versterken van het sociale netwerk van de cliënt.

school-test-results Modules

In de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg heb je geen vakken, maar leer je jouw lesstof in modules. In elke module leer je een deel van de vaardigheden die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Heb je een module afgerond, dan doe je direct examen en ga je verder met de volgende module. Hoe verder je in je opleiding komt, hoe meer je jouw eigen route kunt bepalen. Je kiest dan zelf welke module je eerst afrondt. In de opleiding volg je de volgende modules:

 • (Zelf)zorg en activiteiten
 • Kwaliteit en deskundigheid
 • Zorgtechnische vaardigheden
 • Onvoorziene en crisissituaties
 • Werken met het plan
 • Werkbegeleiding
 • Participatie en eigen regie
 • Versterken sociale netwerk
 • Coördineren

Naast deze modules krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Wijkgericht werken
 • Gezonde leefstijl
 • Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg werk je met mensen en draag je veel verantwoordelijkheid. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. Op school hebben we mooie simulatie- en praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je kunt oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Ook maken we in de lessen gebruik van technologie, zoals robotpoppen en VR-brillen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school word je goed voorbereid op je stage. School heeft een databank met stagebedrijven waaruit je als student een keuze maakt. Studenten zoeken niet zelf naar een stageplaats.

Stageperiodes
In de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg loop je stage vanaf het eerste jaar en doe je op verschillende plaatsen werkervaring op. Op deze manier bouw je ook al aan je cv en kom je erachter met welke doelgroep jij het liefst werkt; waar jouw passie ligt!

Je kunt ook voor bbl kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

Bekijk bbl-opleiding

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Het is belangrijk dat je een professionele klik aan kunt gaan met cliënten en hun netwerk én met collega’s. Jouw persoonlijkheid is dus doorslaggevend. Jij kunt je goed inleveren in andere mensen, bent geduldig en flexibel, werkt graag samen en bent goed in het bedenken van creatieve ideeën en oplossingen. Werken op onregelmatige tijden? Ook dat is voor jou geen probleem!

Als niveau 4 student durf je daarnaast verantwoordelijkheid te nemen en ben je goed in het organiseren en coördineren van werkzaamheden.

Dit vinden onze studenten

Als ik mijn cliënten op stage kan laten lachen of kan helpen, is mijn dag al snel goed.

Mirjam
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld: Social Work, Pedagogiek of (Toegepaste) psychologie.. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

office-outdoors Werken

Met een diploma op zak kun je aan de slag bij instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in onder andere:

 • de gehandicaptenzorg;
 • de geestelijke gezondheidszorg;
 • verzorgings- of verpleeghuizen;
 • de thuiszorg;
 • en de maatschappelijke opvang.

Daarnaast kun je werken in:

 • welzijnsinstellingen;
 • justitiële instellingen (bijvoorbeeld gevangenissen en bijzondere inrichtingen);
 • asielzoekerscentra;
 • en ziekenhuizen.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

startup-launch-1 NIEUWE OPLEIDING

Deze opleiding bestond voorheen uit de opleidingen Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen en Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Per september 2022 worden deze twee opleidingen samengevoegd tot de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Begeleider maatschappelijke zorg

Gezondheidszorg & welzijn > Maatschappelijke zorg

Check opleiding

Mbo-Verpleegkundige

Gezondheidszorg & welzijn > Verpleegkunde

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.