Terug naar overzicht Verzorging

Verzorgende IG

B​ij de opleiding Verzorgende IG leer je hoe je hulpbehoevende mensen bij de huishouding en hun persoonlijke verzorging kunt ondersteunen. Ben jij creatief, stressbestendig en sociaal vaardig? Hou je ervan om met mensen te werken? Heb je hart voor mensen die extra zorg en begeleiding nodig hebben om zichzelf te kunnen redden? Dan is de opleiding Verzorgende IG echt iets voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25656
Startmoment(en): september
Het beroep

Na de opleiding Verzorgende-IG ben je een echte duizendpoot. Je helpt hulpbehoevende mensen bij de huishouding en hun persoonlijke verzorging. Je cliënten zijn ouderen, zieken, lichamelijk gehandicapten, verstandelijk gehandicapten of moeders en hun pasgeboren baby. Elke dag is anders en dat maakt deze job boeiend en veelzijdig. In de kraamzorg assisteer je bij een bevalling, in verzorgings - en verpleeghuizen of woonvoorzieningen probeer je bewoners zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren. En in de thuiszorg ondersteun je zorgvragers in hun eigen omgeving bij de dagelijkse verzorging.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige les gebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Verzorgende-IG duurt drie jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat een dag per week naar school .

Je bent in dienst bij een instelling. Daar heb je een praktijkbegeleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak.

Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docenten die het vak kennen. De lesstof sluit aan op je werk als Verzorgende-IG.

Je docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkbegeleider beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkbegeleider werk je samen aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Je krijg onder andere de vakken: Ontwikkelingspsychologie, Methodisch leren, Anatomie/Pathologie, Omgangskunde, Huishoudkunde, Verpleegkunde, Vaardigheden Skills, Zorgcategorieën: verstandelijk beperkten, kraam, chronisch zieken, Geriatrische ziekenverzorging.
In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg

Als Verzorgende-IG werk je binnen de gezondheidszorg, op het snijvlak van zorg, wonen en welzijn. Je kunt terecht in o.a. verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor psychiatrie, woonvormen voor gehandicapten, thuiszorg, kraamzorg of in combinaties daarvan.

Met een Verzorgende IG-diploma stroom je in principe in het derde leerjaar mbo-Verpleegkundige in.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan