Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Verzorgende IG (flexibel & verkort)

Deze verkorte opleiding is bedoeld voor volwassen studenten (zij-instromers) met levenservaring en werkervaring.

>>Ga naar reguliere 3-jarige opleiding

 

In samenwerking met de werkgeversvereniging Zuid-Holland Zuid biedt Da Vinci onderstaande onderwijstrajecten aan:

Zorgtalent

Zorgtalent zorgt dat zij-instromers versneld worden opgeleid voor werk in de sector zorg en welzijn in de regio Zuid-Holland-Zuid. Je krijgt een gratis opleiding en gaat tegelijkertijd betaald aan de slag bij een van de zorgorganisaties in de regio. Kies uit het mbo-certificaat verzorgende basis (4 maanden) of het versnelde mbo-niveau-3-traject Verzorgende IG (1,5 jaar). Zo maak jij razendsnel het verschil!

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent geïnteresseerd in mensen, denkt in mogelijkheden en bent stressbestendig! Als verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) geef jij zorg aan mensen die dat nodig hebben. Je ondersteunt hen bij de persoonlijke verzorging en bij een zinvolle invulling van de dag. Je cliënten zijn vooral ouderen, zieken of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Elke dag is anders. Dat maakt dit werk zo leuk. In verzorgings- en verpleeghuizen of woonvoorzieningen zorg jij ervoor dat bewoners zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. In de thuiszorg ondersteun je zorgvragers in hun eigen omgeving. Jouw werk vergroot de kwaliteit van leven van je cliënten.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Verzorgende IG leer je alles wat je nodig hebt voor de verzorging en ondersteuning van mensen. Je leert hoe je cliënten helpt bij medische zorg, persoonlijke verzorging en de zorg voor het huishouden. Daarnaast leer je hoe je omgaat met je cliënten en hoe je luistert naar hun wensen en behoeften. Zo kun je je cliënten zo goed mogelijk ondersteunen en de zorg afstemmen op wat zij nodig hebben. Creatieve vaardigheden horen ook bij de opleiding, zodat je mensen kunt begeleiden bij verschillende activiteiten.

Modules Modules

In de opleiding Verzorgende IG heb je geen vakken, maar leer je jouw lesstof in modules. In elke module leer je een deel van de vaardigheden die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Heb je een module afgerond, dan doe je direct examen en ga je verder met de volgende module. Hoe verder je in je opleiding komt, hoe meer je jouw eigen route kunt bepalen. Je kiest dan zelf welke module je eerst afrondt. In de opleiding volg je de volgende modules:

 • (Zelf)zorg en activiteiten
 • Organiseren en afstemmen van zorg
 • Kwaliteit en deskundigheid
 • Verpleegtechnische handelingen
 • Onvoorziene en crisissituaties
 • Samenwerken in de keten
 • Werken met het plan
 • Adviseert en instrueert over preventie

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Wijkgericht werken
 • Gezonde leefstijl
 • Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie

De keuze is aan jou!

Hoe leer je? Hoe leer je?

Dit is een ‘hybride’ opleiding. Dat betekent dat je leert op de werkvloer, via digitale leermiddelen én op school. Online werk je aan je theoretische kennis. In de beroepspraktijk oefen je met de praktische vaardigheden. Op school heb je de gelegenheid om die vaardigheden extra te trainen én leer je de theoretische kennis toepassen.

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Als verzorgende-IG werk je met mensen en draag je veel verantwoordelijkheid. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. Op school hebben we mooie simulatie- en praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je kunt oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Ook maken we in de lessen gebruik van technologie, zoals robotpoppen en VR-brillen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Verzorgende IG werk je bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. En je verdient een salaris! Naast werken ga je één dag per week naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf (minimaal 20 uur per week) en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College heeft regelmatig contact met jouw werkplek. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij bent sociaal en geïnteresseerd in anderen. Jij denkt niet in beperkingen, maar in mogelijkheden en kansen. Je werkt graag samen, bent creatief én stressbestendig. Ook ben je in staat om kritisch naar je eigen handelen te kijken.

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma op zak kun je direct aan de slag als verzorgende-IG. Jij werkt binnen de gezondheidszorg, op het snijvlak van zorg, wonen en welzijn. Je kunt bijvoorbeeld werken in:

 • verpleeg- en verzorgingshuizen
 • woonvormen voor gehandicapten
 • de thuiszorg
 • de kraamzorg

De arbeidsmarkt staat om jou te springen! Mensen blijven tegenwoordig steeds langer zelfstandig thuis wonen en ook zorginstellingen gaan over op kleinschalige woonvormen.

Wil je meer weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Mbo-verpleegkundigeSociaal werker of Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.

Deze niveau 4 opleidingen kun je dan vaak verkort doen. Met een diploma Verzorgende-IG stroom je in principe in het derde leerjaar de opleiding Mbo-Verpleegkundige in.

Praktische informatie

Aanmeldprocedure Aanmeldprocedure

Na jouw aanmelding voor deze opleiding ontvang je een e-mail met het verzoek een aantal aanvullende vragen te beantwoorden. Hier kun je in aangeven dat je het verkorte traject wilt volgen.

Startdatum Startdatum

Startdatum: september. In overleg kan er ook op andere momenten ingestroomd worden.

Studiebelasting Studiebelasting

Samen met een groep andere studenten krijg je op een vaste dag les, op locatie. Dit zijn lesdagen van maximaal 8 uur.

Indicatie huiswerktijd: 8 uur per week.

Toelating/ Voor wie? Toelating/ Voor wie?

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Intake voor versnelde traject
Deze verkorte opleiding is bedoeld voor volwassen studenten (zij-instromers) met levenservaring en werkervaring. Tijdens de intakeprocedure wordt gekeken naar je motivatie, werkervaring en vooropleiding. Er wordt ook gekeken naar je studievaardigheden. Voor het versnelde traject is het belangrijk dat je goed kunt plannen en organiseren én dat je beschikt over digitale vaardigheden. Bij de intake wordt er desgewenst gebruik gemaakt van persoonlijker ‘skills’-scan. Op basis van de intake worden waar mogelijk (in afstemming met de werkgever) vrijstellingen verleend.

Vooropleiding
Je dient een vooropleiding te hebben afgerond waarin je hebt voldaan aan de eisen van Rekenen en Nederlands op niveau 3. Je kunt ook met een test bewijzen dat je op niveau 3 kunt functioneren wat betreft Nederlands en Rekenen. In dat geval heb jij minimaal:

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Begeleider maatschappelijke zorg

Maatschappelijke zorg

Check opleiding

Mbo-Verpleegkundige

Verpleegkunde

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.