Terug naar overzicht Smart Technology

Technicus Engineering - Smart Technology

Hou je van techniek en ICT én van dingen zelf maken? Dan zit je bij de opleiding Smart Technology helemaal op je plek! Bij Smart Technology gaat het over het leren toepassen van slimme technologieën. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, robots of zelfrijdende auto’s. Dergelijke technologieën helpen mensen om energie te besparen, zorgen ervoor dat ouderen langer thuis kunnen wonen of verbeteren productieprocessen. Met een diploma Smart Technology op zak heb je volop kansen op de arbeidsmarkt..

 

Meer informatie

Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 4 jaar
Crebonummer: 25297
Startmoment(en): september
Het beroep

In de vierjarige opleiding Smart Technology-Technicus Engineer krijg je een brede kennis van ICT én techniek. Het gaat om verregaande digitalisering van apparaten, productiemiddelen en organisatorische processen. Als engineer kan je aan de slag waar je maar wilt. Dat kan in de maritieme sector zijn, in de agritech, smart industry, logistiek, zorg -en medische technologie, metaalsector, of in de energietransitie. Je bent creatief, oplossingsgericht en verzint en ontwikkelt samen met je collega’s slimme technische producten en diensten op maat waarbij je gebruik maakt van de nieuwste technologieën. Als Technicus stuur je bij complexe opdrachten ook enkele collega’s aan.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

De opleiding Smart Technology hoort bij de opleiding Technicus Engineering en start met een breed eerste studiejaar. In dit jaar maak je kennis met de vier technische hoofdrichtingen: Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Mechatronica en Smart Technology. Door de verschillende lessen en opdrachten die je krijgt, ervaar jij zelf welke richting het beste bij jou past. Aan het einde van het eerste jaar maak je een keuze voor de afstudeerrichting. Je studieloopbaanbegeleider helpt je hierbij.

Kies je voor Smart Technology? Dan duurt je totale opleiding 4 jaar.

Als je het aankunt, dan kun je, jezelf verbreden en verdiepen door deel te nemen aan het Excellentieprogramma en/of Internationale projecten, dit gaat altijd in overleg met je studieloopbaanbegeleider.

De opleiding Smart Technology is een gevarieerde vierjarige studie boordevol mechatronica, elektrotechniek en natuurlijk veel ICT. We bieden een interessant programma waarin theorielessen worden afgewisseld met realistische praktijk opdrachten en stages. Je volgt klassikale lessen in het super innovatieve SmartLab in de Duurzaamheidsfabriek. Je krijgt bij ons een mentor (studieloopbaanbegeleider) die je begeleid in de voortgang van je studie en krijgt les van een vast docententeam. 

Bol-opleiding
Dit is een voltijd (bol) opleiding, dat betekent dat je school afwisselt met stageperiodes. In het eerste jaar ga je 10 weken op stage. In deze beroepspraktijkvorming (stage) leer je veel over het vak van de Engineer. Maar ook op school krijg je geregeld te maken met vraagstukken die afkomstig zijn van bedrijven uit de regio. Je krijgt project- en praktijklessen in de Duurzaamheidsfabriek. Hier hebben wij goede faciliteiten voor praktijkonderwijs. Veel materiaal, maar ook gereedschappen en diverse machines staan voor je klaar.  

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage

In de bol-opleidingen is de beroepspraktijkvorming (bpv) een groot deel van je studie. Je werkt in deze periodes bij een bedrijf. Je krijgt een opdracht vanuit school mee en doet tegelijk werkervaring op bij een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf.
Door je stage krijg je een goed beeld van het beroep en werk je aan je vakmanschap. Bij het stagebedrijf krijg je een praktijkopleider die jou begeleidt. Vanuit school heb je een bpv-begeleider die kijkt hoe het met jou gaat tijdens je stage en je bezoekt bij het stagebedrijf.

We bereiden je op school goed voor op de stage. Dat begint met het solliciteren naar een stageplaats. Je stage duurt in het eerste en tweede jaar 10 weken per jaar. In de twee laatste jaren van je studie loop je 20 weken stage.

Keuzedelen

Elke opleiding biedt aanvullend op het standaard lesprogramma keuzedelen aan. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen van je vakkennis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ‘ondernemerschap’, het keuzedeel ‘inspelen op innovaties’ of het keuzedeel ‘duurzaamheid’. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

 

Vakken

In de opleiding leer je zowel de vereiste theoretische en praktische kennis alsmede de benodigde vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je krijgt algemene vakken zoals: Nederlands, Engels en Wiskunde. 

In de omgeving van de Duurzaamheidsfabriek kunnen we je deze beroepsvaardigheden gedurende je werkzaamheden leren. Je maakt kennis met alle facetten van de levenscyclus van een product: ontwerpen, berekenen en tekenen (CAD), maken, testen en inspecteren, gebruiken en onderhouden.

In je Smart Technology opleiding volg je onder andere de vakken:

 • Bedrijfskunde
 • Robotica
 • Elektrische aandrijftechniek
 • Besturingstechniek
 • Meet en regeltechniek
 • Ontwerpmethoden
 • Programmeren
 • Sensortechnologie
 • Internet of Things
 • Elektrotechnisch en schematisch tekenen
 • Praktijk en Project
Vervolg

Na de opleiding kun je starten met werken als (project-) engineer en doorgroeien naar een leidinggevende functie bij een technisch bedrijf. Het werkgebied is heel breed, je kunt denken aan de zorg- en medische technologie, de agritech sector, logistiek, maritieme sector, smart technology of de energietransitie.

Als je verder wilt studeren dan kun je denken aan: Doorstroming op niveau HBO Bachelor, bijvoorbeeld HBO Technische Informatica of kortere studies zoals AD Smart Technology of AD Engineering & Mechanics.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Galerij

Technicus Engineering - Smart Technology Technicus Engineering - Smart Technology
Technicus Engineering - Smart Technology Technicus Engineering - Smart Technology
Technicus Engineering - Smart Technology Technicus Engineering - Smart Technology

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan