Terug naar overzicht Welzijn

Onderwijsassistent

Vind jij het leuk om met kinderen te werken? Wil je graag een steentje bijdragen aan het lesgeven  op basisscholen of het speciaal onderwijs? Ben je flexibel ingesteld, toon je initiatief en kun je goed zelfstandig werken? Kies dan voor de opleiding Onderwijsassistent. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25485
Startmoment(en): eind augustus
Het beroep
Lees pagina voor

Als onderwijsassistent ondersteun je de leerkracht in een groep. Zowel op organisatorisch als op pedagogisch gebied. Onder verantwoordelijkheid van de leerkracht voer je een breed scala aan taken uit. Zo help je bijvoorbeeld bij de voorbereiding en de uitvoering van lessen. Individueel of in kleine groepjes leg je de leerstof uit of beantwoord je vragen en je assisteert bij de organisatie van evenementen, activiteiten schoolreisjes en excursies.

Klik hier om te kijken wat de kans op werk is voor deze opleiding
Toelatingseisen
Lees pagina voor

Voor de opleiding Onderwijsassistent gelden de volgende toelatingsvoorwaarden:

 • Diploma vmbo theoretische leerweg (tl)
 • Diploma vmbo gemengde leerweg (gl)
 • Overgangsbewijs havo/vwo 3-4
 • Diploma mbo niveau 3

Voor deze opleiding is het belangrijk dat je de volgende vaardigheden hebt:

 • Basis communicatie vaardigheden aanwezig
 • Basis sociale vaardigheden.
 • In staat om in groepen te functioneren, in contact te kunnen zijn met de ander(en)
 • In staat om in samenwerkingsverband te leren/werken
 • In staat om jezelf te presenteren 
 • In staat zijn om procedures , instructies en beschrijvingen zelfstandig op te volgen.
 • Is in staat om in het functioneren de dagelijkse praktijk te overstijgen, kan transfers maken en relaties leggen naar andere situaties.
 • Samenwerken en werken voor een docent (assistent rol)
 • Interesse hebben in het ontwikkelen van didactische  én pedagogische vaardigheden

Tijdens de intake wordt er nadrukkelijk gevraagd naar je motivatie, toekomstverwachtingen en keuze voor een opleiding bij Welzijn. Een Verklaring Omtrent Gedrag is noodzakelijk om te kunnen stagelopen in het werkveld.

Over de opleiding
Lees pagina voor

Bij de de opleiding Onderwijsassistent zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baanm die bij je past. De opleiding Onderwijsassistent duurt drie jaar.

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol opleiding ga je praktijkervaring opdoen in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je stagebegeleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt jou op het werk. Hij heeft contact met je docent die je ook bezoekt tijdens de stage. Je mentor begeleidt je op school en tijdens de stage en helpt je om keuzes binnen jouw schoolloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voor dat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van jouw diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak zoals Pedagogiek, Begeleiden, Didactiek,( Ontwikkelings)psychologie,Communicatie, Cultuur en Religie, Sport en Spel, Beeldend Vormen, Drama, Nederlands, Rekenen, Engels en vakken Wereldoriëntatie.

De algemene vakken bij de opleiding Onderwijsassistent zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap.

Vervolg
Lees pagina voor

Na de opleiding Onderwijsassistent ga je aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (vmbo), speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of volwassenonderwijs.

Dit mbo-diploma sluit goed aan op heb hbo met name de pabo en de lerarenopleiding vanwege de stage ervaringen en de opgedane beroepsgerichte kennis.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers
Adres

Mollenburgseweg 82

4205 NB Gorinchem

Adres

Leerparkpromenade 100
(TomTom: Maria Montessorilaan)
3312 KW Dordrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons