Terug naar overzicht Sociaal-pedagogisch werk

Onderwijsassistent

Kennen anderen jou als behulpzaam, sociaal en georganiseerd? Ben je flexibel ingesteld, toon je initiatief én vind je het leuk om met kinderen te werken? Kies dan voor de opleiding Onderwijsassistent. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

VERSNELD TRAJECT MET DIPLOMA PEDAGOGISCH MEDEWERKER KINDEROPVANG

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25485
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

Als onderwijsassistent werkt je in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneducatie. Je assisteert de leerkracht, op organisatorisch als op pedagogisch gebied. Een onderwijsassistent werkt dus samen met de docent, maar ook met andere collega’s, zoals administratieve en facilitaire medewerkers. Je hebt een breed takenpakket. Zo help je bijvoorbeeld bij de voorbereiding en de uitvoering van lessen. Individueel of in kleine groepjes leg je de leerstof uit of beantwoord je vragen. Ook assisteer je bij de organisatie van activiteiten, schoolreisjes en andere excursies.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Tijdens de opleiding Onderwijsassistent leer je onder andere hoe je: 

 • lesactiviteiten voorbereidt en uitvoert;
 • toezicht houdt en begeleidt buiten de lessen;
 • coördinerende taken uitvoert binnen de school;
 • de behoeften en wensen van kinderen inventariseert;
 • ondersteunt bij verzorgende taken;
 • samenwerkt en overleggen voert met leerkrachten en andere collega’s;
 • en zorgt voor een veilige omgeving.

In de drie jaar durende opleiding zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past.

Versneld traject met diploma Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3
Heb jij de niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang afgerond, dan kun je de opleiding Onderwijsassistent (niveau 4) versneld volgen: in één, in plaats van drie jaar. Klik hier voor meer informatie.

Hybride leren én dubbel diplomeren
Deze opleiding is er niet alleen in bbl- en bol-vorm, maar er is ook een innovatief ‘hybride’ leertraject. Binnen dat traject pas je de theorie meteen toe in ‘het echt’. De school is als het ware naar de praktijk gehaald. Bovendien is het mogelijk om in dit traject 2 diploma’s te halen: voor Onderwijsassistent én Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Lees hier meer.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage
Lees pagina voor

Een bol-opleiding en stage
Tijdens een bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stage in deze opleiding
In de opleiding Onderwijsassistent loop je meerdere keren stage. Tussendoor wissel je steeds van stageplek, zodat je brede ervaring en kennis opdoet. Je begint halverwege het eerste jaar met één dag in de week, om je te oriënteren. In het tweede en de helft van het derde jaar doe je een ontwikkelingsstage van twee dagen per week. Halverwege het derde jaar begin je met je kwalificerende stage. Vier dagen in de week week ga je dan aan de slag met je examens.

Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Vakken die je volgt zijn onder andere: Pedagogiek, Begeleiden, Didactiek, (Ontwikkelings-)psychologie, Communicatie, Cultuur en Religie, Sport en Spel, Beeldend Vormen, Drama en Wereldoriëntatie.

De algemene vakken bij de opleiding Onderwijsassistent zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap.

Vervolg
Lees pagina voor

Werken
Met het diploma Onderwijsassistent kun je aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (vmbo), speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo) of volwassenenonderwijs.

Doorleren
Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, kun je ook kiezen om door te stromen naar een hbo-opleiding. Met name de pabo en lerarenopleidingen sluiten goed aan op de niveau 4 opleiding Onderwijsassistent.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Onderwijsassistent Onderwijsassistent
Onderwijsassistent Onderwijsassistent
Onderwijsassistent Onderwijsassistent

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.