Terug naar het overzicht

Design & media

Mediavormgever

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Bij de opleiding Mediavormgever word je uitgedaagd om een concept te ontwikkelen en een ontwerp te creëren waarmee je een unieke media-uiting vormgeeft. Denk aan advertenties, posters, brochures, games en websites. Je gaat aan de slag aan de hand van een opdracht. Bij het maken van het ontwerp houd je rekening met wat de opdrachtgever wil overbrengen. Ook verplaats je je in de wensen van de bezoeker of gebruiker. Wat wil hij, waar zoekt hij naar en hoe zoekt hij? In je ontwerp kun je kiezen voor elementen die grafisch, interactief of audiovisueel zijn, maar ook voor animatie, fotografie of een combinatie van deze onderdelen. Het moet passen bij de opdracht en bij jouw stijl. Ben je blij met het resultaat, dan presenteer je de concepten en ontwerpen aan je opdrachtgever.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Mediavormgever ga je vooral aan de slag met eigen werk vanuit een originele visie. Daarbij maak je veel gebruik van beeldend materiaal. Bij de richting Design & Media en bij de opleiding Mediavormgever bieden we je een podium om te ontdekken waar jouw creatieve talenten liggen.

Je leert:

  • Conceptueel denken
  • Ontwerpen
  • Vormgeven
  • Je eigen stijl ontwikkelen
  • Goed naar een klant luisteren (om de opdracht en doelgroep helder te krijgen)
  • Kostenbewust handelen
  • Communicatie skills

Projectonderwijs
Actueel projectonderwijs is het uitgangspunt in de opleidingen van de wereld van Design & Media. Je gaat aan de slag met echte opdrachten uit het bedrijfsleven of thema’s die binnen de opleiding aangedragen worden. Denk hierbij aan het ontwerpen van een kerstkaart of een portret van iemand die je bewondert. Je leert onder andere welke doelen je moet realiseren bij het ontwikkelen van een product. Op deze manier bereiden we je goed voor op de beroepspraktijk. Je werkt zowel individueel als in projectgroepen.

Individueel leren
Deze opleiding duurt in principe 4 jaar. Maar, het is mogelijk de opleiding te versnellen. Je volgt deze opleiding namelijk volgens het principe ‘individueel leren’. Dat betekent dat je grotendeels werkt in je eigen studietempo. Dit kan omdat we werken met modules.

Vakken Vakken

In de opleiding Mediavormgever is de lestijd naast ‘project’ onderverdeeld in ‘basisleer’ en ‘vakleer’. Bij basisleer werk je aan vaardigheden, zoals je beroepshouding en communicatie skills. In vakleer worden vakspecifieke onderdelen behandeld, zoals:

  • Marketing & Communicatie
  • Ondernemerschap
  • Vormgeving
  • Ontwerpen (je leert werken met onder andere Photoshop, Illustrator en Indesign)

Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

  • Ondernemerschap
  • Duurzaamheid
  • Internationalisering
  • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

De opleiding Mediavormgever wordt gegeven op het Leerpark in Dordrecht. Op de locatie is de sfeer gemoedelijk en is er plaats voor ieder individu. We kennen jou persoonlijk, hebben een goed georganiseerde studentenbegeleiding en coachen je door de opleiding heen.

Praktijkgericht onderwijs
Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. We wisselen theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep. Onze docenten werken zelf in de creatieve sector en geven praktijkgerichte lessen en workshops. We hebben een foto- en filmstudio in huis waar je gebruik van kunt maken. Hier vind je alles wat je nodig hebt: statieven, verlichting, green screens, geluidsapparatuur, foto- en filmcamera’s enzovoort. Ook hebben we op het leerpark een eigen AV media bedrijf, genaamd Emphasis. Samen met een docent en filmtechnicus werk je hier aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Cross mediaal werken
De opleidingen van Design & Media worden in hetzelfde gebouw gegeven als de ICT opleidingen van Da Vinci College. We stimuleren cross mediaal werken. Dat betekent dat het voor kan komen dat jij samen met een student van de opleiding Software developer of Ruimtelijk vormgever werkt aan een leeropdracht. Handig en leerzaam! In het werkende leven werk je immers ook samen in projectteams.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Zowel in het tweede als derde jaar van de opleiding Mediavormgever loop je 20 werken stage.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.
We merken dat studenten van de creatieve opleidingen vaak wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Geldt dit ook voor jou, dan begeleiden onze zorgcoördinator en studiecoaches je hier goed bij. Deze begeleiding is oplossings- en handelingsgericht en hierin staan zowel jij als het onderwijs centraal.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen, dan helpen onze begeleiders je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent creatief en visueel ingesteld. Ook ben je digitaal vaardig en je kunt schetsen. Uiteraard spreekt het werken met nieuwe media je aan en je bent op de hoogte van de nieuwste technieken, software en ontwikkelingen. Om een opdracht helder te krijgen moet je goed naar een klant kunnen luisteren en je in hem of haar kunnen verplaatsen. Meestal werk je in een team aan een opdracht. Goed kunnen samenwerken en duidelijk communiceren is dan ook belangrijk. Je mengt je in een gesprek, stelt kritische vragen, geeft adviezen en brengt ideeën in. Daarnaast ben je kostenbewust.

Dit vinden onze studenten

Ik vind het fijn dat je in deze opleiding veel projectopdrachten krijgt. Dat maakt het leren praktisch en de dagen op school heel afwisselend.

Mirthe
Derdejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding tot Mediavormgever (niveau 4) kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Een opleiding die goed aansluit is bijvoorbeeld Communicatie of de Kunstacademie. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Werken Werken

Na de opleiding Mediavormgever kun je aan het werk bij:

  • Communicatiebureaus
  • Reclamebureaus
  • Gespecialiseerde ontwerpbureaus
  • Vormgeefstudio’s
  • Webdesignbureaus
  • Multimediabedrijven
  • Audiovisuele bedrijven
  • Uitgeverijen
  • Drukkerijen.

Binnen het bedrijf werk je op de afdeling voor de vormgeving van media-uitingen. Ook kun je werken als zelfstandig ondernemer of freelancer werken.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2 of 3;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Goed om te weten
Tijdens de intake werk je aan een opdracht. Deze wordt samen met je portfolio beoordeeld.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Laptop
    Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Marketing & communication specialist

Business > COMMERCIE & retail

Check opleiding

MEDIAREDACTIE MEDEWERKER

Design & Media > Mediaproducties

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.