Terug naar het overzicht

Design & media

Mediaredactie medewerker

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent nieuwsgierig, creatief en hebt gevoel voor journalistiek! Als Mediaredactiemedewerker (ook wel content creator genoemd) maak, publiceer en beheer je media-uitingen. Denk aan Social-media, artikelen en filmpjes, maar ook aan radio-, foto- of geschreven reportages. Naar aanleiding van een opdracht bereid je een onderwerp voor. Dit bespreek je vervolgens met je opdrachtgever. Is het akkoord, dan doe je onderzoek en verzamel je content. Je neemt interviews af of plant opnames. Vervolgens (her)schrijf je teksten en/of bewerk je afbeeldingen en filmpjes. Je zorgt ervoor dat de content klopt, goed geschreven en onderscheidend is én de doelgroep aanspreekt. Ben je blij met het eindresultaat, dan publiceer je het in gedrukte media, op de radio of televisie. Of op bijvoorbeeld een website of sociale media. Het beheren van de content behoort ook nog tot je takenpakket.

Een Mediaredactiemedewerker werkt zelfstandig en proactief onder begeleiding van een redacteur of leidinggevende.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Mediaredactiemedewerker leer je journalistieke vaardigheden en gespreks- en interviewtechnieken. Je leert hoe online journalistiek wordt bedreven. Media en trends, vormgeven en webdesign, film en fotografie komt allemaal aan bod in de opleiding. De voorbereiding en verwerking van producties zijn ook jouw verantwoordelijkheid. Daarom bevat de opleiding naast een journalistiek deel ook een technisch en management onderdeel om alle werkzaamheden als mediaredactiemedewerker goed te kunnen vervullen.

Projectonderwijs
Actueel projectonderwijs is het uitgangspunt in de opleidingen van de wereld van Design & Media. Je gaat aan de slag met echte opdrachten uit het bedrijfsleven of thema’s die binnen de opleiding aangedragen worden. Je leert onder andere welke doelen je moet realiseren bij het ontwikkelen van een product. Op deze manier bereiden we je goed voor op de beroepspraktijk. Je werkt zowel individueel als in projectgroepen.

Individueel leren
Deze opleiding duurt in principe 3 jaar. Maar, het is mogelijk de opleiding te versnellen. Je volgt deze opleiding namelijk volgens het principe ‘individueel leren’. Dat betekent dat je grotendeels werkt in je eigen studietempo. Dit kan omdat we werken met modules.

school-test-results Vakken

In de opleiding Mediaredactiemedewerker is de lestijd naast ‘project’ onderverdeeld in ‘basisleer’ en ‘vakleer’. Bij basisleer werk je aan vaardigheden, zoals je beroepshouding en communicatie skills. In vakleer worden vakspecifieke onderdelen behandeld, zoals:

 • Communicatie
 • Journalistiek
 • Creatief schrijven
 • Public Relations
 • Ondernemerschap
 • Vormgeving en webdesign
 • Film en fotografie

Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Internationalisering
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

De opleiding Mediaredactiemedewerker wordt gegeven op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. De sfeer is gemoedelijk en is er plaats voor ieder individu. We kennen jou persoonlijk, hebben een goed georganiseerde studentenbegeleiding en coachen je door de opleiding heen.

Praktijkgericht onderwijs
Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. We wisselen theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep. Onze docenten werken zelf in de creatieve sector en geven praktijkgerichte lessen en workshops. Theorielessen volg je in een lokaal, online of in de studio. De studio is ook de plaats op school waar jij werkt aan opdrachten. Vaak zijn dit opdrachten van bedrijven uit de regio. In de studio is materiaal, zoals foto- en filmcamera’s aanwezig waar je gebruik van kunt maken. Ook is er altijd een docent aanwezig waarmee je jouw werk kunt reflecteren.

Cross mediaal werken
De opleidingen van Design & Media worden in hetzelfde gebouw gegeven als de ICT opleidingen van Da Vinci College. We stimuleren cross mediaal werken. Dat betekent dat het voor kan komen dat jij samen met een student van de opleiding Software developer of Mediavormgever werkt aan een leeropdracht. Handig en leerzaam! In het werkende leven werk je immers ook samen in projectteams.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Zowel in het tweede als derde jaar van de opleiding Mediaredactiemedewerker loop je 20 werken stage.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.
We merken dat studenten van de creatieve opleidingen vaak wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Geldt dit ook voor jou, dan begeleiden onze zorgcoördinator en studiecoaches je hier goed bij. Deze begeleiding is oplossings- en handelingsgericht en hierin staan zowel jij als het onderwijs centraal.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen, dan helpen onze begeleiders je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je bent creatief en nieuwsgierig, je gaat graag op onderzoek uit en houdt van interviewen en schrijven. Ook ben je communicatief vaardig en goed in de omgang met mensen. Ontwikkelingen op het gebied van communicatie, media en internet hebben je interesse. Ook weet je wat er speelt in de wereld en de media. De afwisseling tussen op pad zijn en bureauwerk vind je prettig. Je bent flexibel. In dit werk heb je vaak te maken met deadlines. Ondanks deze (tijds)druk weet jij goede kwaliteit te leveren.

Dit vinden onze studenten

In dit tweede studiejaar valt alles op zijn plek. Ik kijk anders naar nieuwsberichten, schrijf veel makkelijker teksten en vind het leuk om mijn eigen stijl aan content te geven.

Bram
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Mediaredactiemedewerker (niveau 4) kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Communicatie en Journalistiek. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Mediaredactiemedewerker kun je aan het werk bij:

 • Communicatiebureaus
 • Reclamebureaus
 • Gespecialiseerde ontwerpbureaus
 • Vormgeefstudio’s
 • Webdesignbureaus
 • Multimediabedrijven
 • Audiovisuele bedrijven
 • Uitgeverijen
 • Drukkerijen.

Binnen het bedrijf werk je op de afdeling voor de vormgeving van media-uitingen. Ook kun je werken als zelfstandig ondernemer of freelancer werken.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september (individuele uitzonderingen zijn mogelijk)

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

MARKETING & COMMUNICATION SPECIALIST

Business > COMMERCIE & retail

Check opleiding

MEDIAVORMGEVER

Design & Media > Design

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.