Terug naar overzicht Civiele techniek / Infra

Middenkaderfunctionaris infra (bol/bbl)

Ben je handig en praktisch ingesteld? Wil je werken aan uitdagende infraprojecten en een mooi resultaat neerzetten? Vind je het leuk om technische oplossingen te zoeken voor een probleem en deze daarna uit te voeren? Kies dan de opleiding Middenkaderfunctionaris infra. De opleiding begint de eerste twee jaar in de bol. In het derde jaar gaat de opleiding verder in de bbl.
Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 2 jaar bol en 2 jaar bbl
Crebonummer: 25105
Startmoment(en): september
Het beroep

Als Infratechnicus ben je werkzaam in de verschillende fases van het bouwproces. Werk je in de ontwerpfase bij een ingenieursbureau? Als tekenaar werk je dan schetsen uit naar technische tekeningen. Je schrijft bestekken en overlegt met overheden. Het is jouw taak oplossingen aan te dragen voor technische vraagstukken.

Ben je werkzaam bij een aannemer in de voorbereidingsfase- en/of uitvoeringsfase? Dan vervul je functies zoals calculator, werkvoorbereider of uitvoerder. Je werkt aan uiteenlopende infraprojecten. Je maakt begrotingen en planningen, stuurt asfalteerders, bruggenbouwers en onderaannemers aan en je overlegt met opdrachtgevers, leveranciers en gemeentes. Het is jouw taak slimme oplossingen aan te dragen zodat de kosten beperkt blijven en de planning gehaald wordt.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we op de bouwcampus in Hardinxveld, een kleinschalig lesgebouw, vertrouwd en persoonlijk. Een omgeving die jou inspireert tot een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College.

De opleiding duurt vier jaar, de eerste twee jaar leren (bol) en leerjaar drie/vier werken-leren (bbl). Een unieke combinatie van twee jaar leren en basisvaardigheden opdoen op school en daarna twee jaar werken in het bedrijfsleven (met salaris) om je praktijkexamens af te leggen en je beroepshouding verder te ontwikkelen.

Gedurende de eerste twee leerjaren werk je aan de hand van projecten in de water –en wegenbouw of andere gebieden in de infra, bijvoorbeeld milieu, polders en stedelijke omgevingen. Alle theorielessen zijn gericht op dit project, zodat je deze kennis direct in je projectopdrachten kan toepassen. Je krijgt technische vakken zoals waterbouwkundige constructies en bedrijfskunde. Maar ook meer praktijkgerichte vakken als landmeten en uitzetten.

Deze opleidende jaren worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met Bouwmensen, samen verzorgen wij 40 uur per week onderwijs aan jou. In deze opleiding krijg je geen schoolvakanties, maar verlofdagen. Wij spreken dus liever van een werkweek dan een onderwijsweek, je werkt immers samen met je collega’s aan een goede toekomst in de infratechniek.
De hele opleiding heb je een werkcoach / trajectbegeleider, die je begeleidt op school en die informatie over je opleiding en voortgang geeft.

Kijk hier voor meer informatie

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma. Je stage duurt 10 weken per jaar.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

De beroeps gerelateerde vakken zijn infratechniek en bedrijfskunde, maar bijvoorbeeld ook landmeten en 3D tekenen.
De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Wiskunde, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor het behalen van je examens en je diploma.

Vervolg

Het diploma geeft je kans op een aantrekkelijk baan in de bouwsector, een sector die weer aantrekt. Binnen een aantal jaar worden er grote tekorten verwacht aan bouwkundig personeel. Nu kiezen voor bouw is investeren in je toekomst.
Na het behalen van je diploma heb je ook toegang tot Hbo bouwkunde duaal of voltijd.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan