Terug naar overzicht Engineering & Mechatronica

Eerste monteur mechatronica

Als Eerste monteur mechatronica maak je van onderdelen een goed werkende machine. Jouw machines maken voor veel mensen het werk een stuk gemakkelijker. Omdat je vaak complexe machines maakt, moet je zorgvuldig werken. Vaak bouw je voor een klant machines op maat of een proefexemplaar om de werking uit te proberen. In dat geval is de opleiding Eerste monteur mechatronica de opleiding voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25340
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

De Eerste monteur mechatronica is hoofdzakelijk werkzaam bij de middelgrote en grotere metaalbedrijven die behoren tot de sector machine-industrie en apparatenbouw. Het gaat hier zowel om toeleverende bedrijven die halffabricaten aanleveren als om bedrijven die het complete eindproduct, zoals mechatronische producten en/of machines vervaardigen. De werkzaamheden worden meestal binnen het bedrijf uitgevoerd. Daarnaast komt het voor dat machines/installaties geheel op locatie worden samengebouwd dan wel afgebouwd. Je kunt onder andere te maken krijgen met hydraulische aandrijvingen, lasrobots, liften en kopieermachines, auto aandrijvingen en inpakmachines.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Bij de opleiding Eerste monteur mechatronica zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet; vertrouwd en persoonlijk. Hiertoe werken we samen met de bedrijven in de Duurzaamheidsfabriek. Het centrum voor innovatie op maritiem en energie gebied. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past. De opleiding Eerste monteur mechatronica duurt drie jaar. Je gaat de hele week naar school. Daar werk je in groepen en soms alleen aan opdrachten uit de praktijk. Je start in de duurzaamheidsfabriek met het aanleren van basisvaardigheden.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma. Je stage duurt 10 weken per jaar.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

Bij de opleiding Eerste monteur mechatronica krijg je les in de volgende vakken en leer je allerlei vaardigheden:
Je volgt theoretische en praktische workshops en gaat op bezoek bij een bedrijf. Je maakt kennis met alle facetten van de levenscyclus van een product:

 • Het vervaardigen van deelproducten
 • Bouwen van machines
 • Inregelen, afstellen, uitlijnen en testen van machines
 • Uitvoeren en begeleiden van onderhoudswerkzaamheden

Daarnaast krijg je ook les in Nederlands, Engels en Wiskunde en Natuurkunde.

Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je Proeve van Bekwaamheid en je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Na de opleiding Eerste monteur mechatronica kun je gaan werken bij metaalbedrijven in de machine industrie en apparatenbouw in binnen- en buitenland.

Ook kun je doorstromen naar:

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan