Terug naar overzicht Bouwkunde & Infratechniek

Middenkaderfunctionaris bouw (bol/bbl)

Hou je van aanpakken? Wil jij samen met je team werken aan uitdagende bouwprojecten en een mooi resultaat neerzetten? Ben je resultaatgericht? Of ben je meer een creatieveling en heb je een passie voor techniek? Kies dan voor de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw (bol/bbl).
De opleiding begint de eerste twee jaar in de bol. In het derde jaar gaat de opleiding verder in de bbl.
Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 2 jaar bol en 2 jaar bbl
Crebonummer: 25104
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

Als Bouwkundige ben je werkzaam in de verschillende fases van het bouwproces. Werk je in de ontwerpfase bij een architectenbureau? Als tekenaar werk je dan ontwerpschetsen van een architect uit naar bouwkundige tekeningen. Het is jouw taak oplossingen aan te dragen voor technische vraagstukken, met behoud van de kwaliteit van het ontwerp.

Ben je werkzaam bij een aannemer in de voorbereidingsfase –en/of uitvoeringsfase? Dan vervul je functies zoals calculator, werkvoorbereider of uitvoerder. Je werkt aan uiteenlopende bouwprojecten. Je maakt begrotingen en planningen, stuurt de timmerlieden en metselaars aan en overlegt met opdrachtgevers, leveranciers en gemeentes. Het is jouw taak slimme oplossingen aan te dragen zodat de kosten beperkt blijven en de planning gehaald wordt.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

BOUW MBO+ SUCCESVOL EERSTE LICHTING STUDEERT AF

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we op de bouwcampus in Hardinxveld, een kleinschalig lesgebouw, vertrouwd en persoonlijk. Een omgeving die jou inspireert tot een leuke en leerzame tijd bij het Da Vinci College.

De opleiding duurt vier jaar. De eerste twee jaar bestaat uit leren in de bol en leerjaar drie en vier ga je leren en werken in de bbl. Een unieke combinatie van twee jaar leren en basisvaardigheden opdoen op school en daarna twee jaar werken in het bedrijfsleven (met salaris) om je praktijkexamens af te leggen en je beroepshouding verder te ontwikkelen.

Gedurende de eerste twee leerjaren werk je aan de hand van projecten in de utiliteitsbouw of de woningbouw, bijvoorbeeld aan een villa of een bedrijfshal. Alle theorielessen zijn gericht op dit project, zodat je deze kennis direct in je praktijkopdrachten kan toepassen. Je krijgt bouwtechnische vakken zoals bouwtechniek, bedrijfskunde en sterkteleer. Maar ook meer praktijkgerichte vakken als handtekenen en timmeren.

Deze opleidende jaren worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met Bouwmensen, samen verzorgen wij 40 uur per week onderwijs aan jou. In deze opleiding krijg je geen schoolvakanties, maar verlofdagen. Wij spreken dus liever van een werkweek dan een onderwijsweek, je werkt immers samen met je collega’s aan een goede toekomst in de bouw.
De hele opleiding heb je een werkcoach/trajectbegeleider, die je begeleidt op school en die informatie over je opleiding en voortgang geeft.

Kijk hier voor meer informatie

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

De beroepsgerelateerde vakken zijn bouwtechniek en bedrijfskunde, maar bijvoorbeeld ook bouwfysica en 3D tekenen.
De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Wiskunde, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor het behalen van je examens; je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Het diploma geeft je kans op een aantrekkelijk baan in de bouwsector, een sector die weer aantrekt. Binnen een aantal jaar worden er grote tekorten verwacht aan bouwkundig personeel. Nu kiezen voor bouw is investeren in je toekomst.
Na het behalen van je diploma heb je ook toegang tot hbo bouwkunde duaal of voltijd.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.