Terug naar overzicht Entree

Assistent installatie- en constructietechniek

Ben je nieuwsgierig naar hoe apparaten werken? Wil je iets met metaal? Zou je elektromonteur willen worden? Heb je technisch inzicht? Kies dan voor de opleiding Assistent installatie- en constructietechniek. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep. 

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 1
Duur: 1 jaar
Crebonummer: 25253
Startmoment(en): september
februari (bij voldoende aanmeldingen)
Het beroep

Je leert om te gaan met de verschillende gereedschappen, materialen, machines en (half)producten. Onderdelen van (half-)fabricaten worden door jou gemonteerd. Je moet eenvoudige metingen kunnen verrichten en tekeningen kunnen lezen.
In de werkplaats en ook bij de klant ben je verantwoordelijk voor de (eigen) veiligheid.
Je weet welke kwaliteitseisen er worden gesteld en weet welke gereedschappen en materialen er gebruikt worden.
Als Assistent installatie- en constructietechniek werk je aan eenvoudig en/of routinematig werk; dit zijn gedeeltes van het totale proces. Je voert alléén of samen met anderen (eenvoudige) werkzaamheden uit. Als Assistent Entree heb je een actieve instelling en een passend werktempo. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en je accepteert leiding. Je werkt op tijd, netjes, nauwkeurig en je houdt je aan afspraken. Je controleert je eigen werk en vraagt om verduidelijking als je de instructie niet begrijpt. Je laat de werkplek netjes achter.

Als Assistent installatie- en constructietechniek werk je in de volgende branches:

 • Elektrotechniek
 • Installatietechniek
 • Werktuigbouwkunde
 • Machinebouw
Toelatingseisen

Toelatingseisen Niveau 1 (Entreeopleiding)
Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • De leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Aanvullende eisen
In het algemeen geldt dat je voor het volgen van een bbl opleiding als werknemer in dienst moet zijn bij een leerbedrijf en in het bezit bent van een arbeidscontract.

Over de opleiding

Wij gaan er van uit dat iedereen talenten heeft. Wij helpen jou jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met de bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Lessen vinden bij ons op school of in een bedrijf plaats. Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede werknemer te zijn.

Er zijn verschillende richtingen: assistent metaal bewerker, assistent elektromonteur, assistent installatiemonteur en assistent machinewerktuigbouw bijvoorbeeld. De opleiding duurt 1 jaar. Je werkt 3 tot 4 dagen per week bij een bedrijf of op een locatie van het Da Vinci College. Je gaat 2 dagdelen naar school. Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij dit vak.

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

Tijdens je opleiding krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen, loopbaanbegeleiding, burgerschap, sport en sociale en studievaardigheden. Daarnaast krijg je beroepsgerichte vakken. 

Vervolg

Met het diploma Assistent installatie- en constructietechniek maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk.
Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studiegids

Galerij

Assistent installatie- en constructietechniek

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan