Terug naar overzicht Entree

Assistent dienstverlening en zorg

Werk je graag met mensen? Ben je behulpzaam? Vind je het leuk om met je handen bezig te zijn? Ben je zorgvuldig en nauwkeurig? Kies dan voor de opleiding Assistent dienstverlening en zorg. . Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep. 

 

play button
Stel een vraag
Startmoment(en): begin september tot en met maart Meld je aan
Leerweg: bbl
Niveau: 1
Duur: 1 jaar
Crebonummer: 25251
Startmoment(en): 1 augustus en 1 februari bij voldoende aanmeldingen.
Het beroep
Lees pagina voor

Het is belangrijk dat je goed om kunt gaan met mensen. Je bent hulpvaardig, geduldig en vriendelijk. Je bent nauwkeurig en houdt je aan afspraken. Mensen kunnen op je rekenen. Je biedt ondersteuning aan gasten, bewoners bij bijvoorbeeld huishouden en dagelijkse bezigheden.

Als Assistent dienstverlening en zorg werk je aan eenvoudig en/of routinematig werk; gedeeltes van het totale proces. Je voert alleen of samen met anderen (eenvoudige) werkzaamheden uit. Je hebt een actieve instelling, je accepteert leiding, je hebt een passend werktempo en verantwoordelijkheidsgevoel. Je werkt op tijd, netjes, nauwkeurig en je houdt je aan afspraken. Je controleert je eigen werk en vraagt om verduidelijking als je de instructie niet begrijpt. Je laat de werkplek netjes achter.

Als Assistent dienstverlening en zorg werk je bijvoorbeeld bij:

 • verpleeg- en verzorgingshuizen
 • thuiszorg en andere instellingen
 • de schoonmaakbranche
 • de facilitaire dienst

Je maakt ruimtes bedrijfsklaar en voert klein technisch onderhoud uit. Ook kan je gasten en klanten te woord staan en doorverwijzen zoals bij het werken achter een balie.

Klik hier om te kijken wat de kans op werk is voor deze opleiding
Toelatingseisen
Lees pagina voor
Toelatingseisen Niveau 1 (Entreeopleiding)

Om een entreeopleiding te volgen, moeten studenten voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • de leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding mbo-2, mbo-3 of mbo-4;
 • de leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar.

Aanvullende eisen
In het algemeen geldt dat je voor het volgen van een bbl opleiding als werknemer in dienst moet zijn bij een leerbedrijf en in het bezit bent van een arbeidscontract.

Bij sommige opleidingen kunnen aanvullende eisen gesteld worden.
Laat je hierover informeren bij het Servicecentrum Opleidingen

Over opleiding
Lees pagina voor

Wij gaan er van uit dat iedereen talenten heeft. Wij helpen jou jouw talenten te ontdekken en ontwikkelen. Dit doen wij samen met de bedrijven in de regio. En natuurlijk ook met jouw inzet! Bij het Da Vinci College willen we jou een leuke en leerzame tijd bieden en je helpen een goede student en werknemer te zijn
De opleiding duurt 1 jaar. Je werkt 3 tot 4 dagen per week bij een bedrijf of op een locatie van het Da Vinci College. Je gaat 2 dagdelen naar school. Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij dit vak.

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een leer - arbeidsovereenkomst met de school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl opleiding begint, kan dit betekenen dat je de studie niet kunt afmaken. Je moet altijd zorgen dat je werk hebt. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Je gaat één dag of één dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende leermeester. Het werk dat je doet sluit aan op wat je leert op school.
Keuzendelen
Lees pagina voor

Iedere opleiding heeft ook keuzedelen. Met keuzedelen kun je zelf kleur geven aan je opleiding. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde en een plus op de mbo- diploma. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Keuzedelen die te maken hebben met ondernemerschap zijn hier een voorbeeld van. Je kunt ook kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Vakken
Lees pagina voor

Tijdens je opleiding krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen, loopbaanbegeleiding, burgerschap, sport en sociale en studievaardigheden. Daarnaast krijg je beroepsgerichte vakken. 

Vervolg
Lees pagina voor

Met het diploma Assistent dienstverlening en zorg maak je een goede start. Je kunt doorstromen naar een opleiding op niveau 2 of uitstromen naar werk. Bij dit laatste word je ondersteund door de opleiding.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Adres

Mollenburgseweg 82
4205 NB
Gorinchem

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900-789 0789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons
Home Sluiten