Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Werkvoorbereider houttechniek

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

De werkvoorbereider houttechniek werkt bij een bedrijf dat kozijnen, ramen en deuren, maar ook complete vloeren en daken maakt voor bijvoorbeeld houtskeletbouw woningen. Kijk eens naar het raam van de kamer waarin je zit. Heb je er weleens over nagedacht welke bewerkingen er allemaal nodig zijn geweest voordat dat raam klaar is?

Waar werk je aan als Werkvoorbereider

Als werkvoorbereider houttechniek bereid je projecten voor en maak je alle productiegegevens klaar zoals technische tekeningen, CNC programma’s, werkplanningen. Ook koopt je materialen in en werk je in een team. Je stemt projectzaken af en hebt hierin ook een adviserende rol. Je bezit alle vakkennis om kozijnen, deuren en trappen te maken. Maar in dit beroep maak je dat niet zelf ook zorg je ervoor dat al het werk goed gedaan kan worden en weet precies wat nodig is voor een klus.
Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Belangrijk is dat je goed met iedereen kunt overleggen. Van productiewerker tot klant en tekenaar. Ook moet je duidelijke werkopdrachten kunnen schrijven. Onder tijdsdruk houd je het hoofd koel.

Dit zijn de belangrijkste taken van een Werkvoorbereider houttechniek:
 • Je berekent de benodigde werkzaamheden, materialen en middelen
 • Het opstellen van begrotingen en planningen
 • Materiaal bestellen en organiseert de mensen en middelen
 • Werkoverleg en geeft de productiegegevens door
 • De voortgang bewaken en het begeleiden van collega’s
 • Alles documenteert

school-teacher Wat leer je?

Je leert uit te rekenen welke onderdelen nodig zijn bij een opdracht en leert berekeningen maken en offertes opstellen. Je leert hoe je de maten moet opnemen van de houten producten en leert hoe je materialen en machines kunt inkopen en waar je op moet letten. Ook leer je hoe je het werk van jouw collega’s voor kunt bereiden en begeleiden.

school-test-results Vakken

De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding.

user-question Keuzedelen

Naast de basisvakken kies je op het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Ga jij voor een keuzedeel dat te maken heeft met je beroep, of liever voor een algemeen vak over bijvoorbeeld ondernemerschap of duurzaamheid? Je kunt ook keuzedelen volgen waarmee je makkelijker kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo.

school-building Leeromgeving

Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen. Lekker persoonlijk dus! We wisselen theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je hebt een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en gaat daarnaast één dag of twee dagdelen naar school.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Jouw slb’er is het aanspreekpunt voor vragen of problemen. En je bespreekt met hem of haar regelmatig je studievoortgang, beroepsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Ons zorgteam helpt je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Meld je dan meteen aan

Dit vinden onze studenten

Organiseren en plannen zijn belangrijke vaardigheden in dit vak.

Eduard
Derdejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Met het diploma op niveau 4 kun je doorstromen naar een Hbo opleiding.

office-outdoors Werken

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een toffe baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom hele jaar door

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf

Bij een bbl-opleiding heb je daarnaast een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Misschien is dit ook iets voor jou!

ONDERNEMEND MEUBELMAKER

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

MIDDENKADER FUNCTIONARIS BOUW (BOL/BBL)

Bouw & Infra > Bouw

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.