Bouw & infra
Werkvoorbereider houttechniek
De opleiding in het kort
HET BEROEP
De werkvoorbereider houttechniek werkt bij een bedrijf dat kozijnen, ramen en deuren, maar ook complete vloeren en daken maakt voor bijvoorbeeld houtskeletbouw woningen. Kijk eens naar het raam van de kamer waarin je zit. Heb je er weleens over nagedacht welke bewerkingen er allemaal nodig zijn geweest voordat dat raam klaar is?
Waar werk je aan als Werkvoorbereider
Als werkvoorbereider houttechniek bereid je projecten voor en maak je alle productiegegevens klaar zoals technische tekeningen, CNC programma’s, werkplanningen. Ook koopt je materialen in en werk je in een team. Je stemt projectzaken af en hebt hierin ook een adviserende rol. Je bezit alle vakkennis om kozijnen, deuren en trappen te maken. Maar in dit beroep maak je dat niet zelf ook zorg je ervoor dat al het werk goed gedaan kan worden en weet precies wat nodig is voor een klus.
Je weet alles over het materiaal, de machines en de werkuren. Belangrijk is dat je goed met iedereen kunt overleggen. Van productiewerker tot klant en tekenaar. Ook moet je duidelijke werkopdrachten kunnen schrijven. Onder tijdsdruk houd je het hoofd koel.
Dit zijn de belangrijkste taken van een Werkvoorbereider houttechniek:
- Je berekent de benodigde werkzaamheden, materialen en middelen
- Het opstellen van begrotingen en planningen
- Materiaal bestellen en organiseert de mensen en middelen
- Werkoverleg en geeft de productiegegevens door
- De voortgang bewaken en het begeleiden van collega’s
- Alles documenteert
Wat leer je?
Je leert uit te rekenen welke onderdelen nodig zijn bij een opdracht en leert berekeningen maken en offertes opstellen. Je leert hoe je de maten moet opnemen van de houten producten en leert hoe je materialen en machines kunt inkopen en waar je op moet letten. Ook leer je hoe je het werk van jouw collega’s voor kunt bereiden en begeleiden.
Vakken
De vakken Nederlands, Engels en rekenen horen standaard bij deze opleiding.
Keuzedelen
Naast de basisvakken kies je op het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Ga jij voor een keuzedeel dat te maken heeft met je beroep, of liever voor een algemeen vak over bijvoorbeeld ondernemerschap of duurzaamheid? Je kunt ook keuzedelen volgen waarmee je makkelijker kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo.
Leeromgeving
Het Da Vinci College zorgt ervoor dat jij alles uit je talent haalt. Samen met instellingen in de regio, onze docenten en jouw eigen inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen. Lekker persoonlijk dus! We wisselen theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt voor je toekomstige beroep.
Leerbaan
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je hebt een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en gaat daarnaast één dag of twee dagdelen naar school.
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Jouw slb’er is het aanspreekpunt voor vragen of problemen. En je bespreekt met hem of haar regelmatig je studievoortgang, beroepsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Ons zorgteam helpt je graag!
Iets voor jou?
Meld je dan meteen aan
Dit zijn je opties na je opleiding
Studeren
Met het diploma op niveau 4 kun je doorstromen naar een Hbo opleiding.
Werken
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een toffe baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Praktische informatie
Startdatum
Instroom hele jaar door
Toelating
Heb jij…
- een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
- een diploma mbo niveau 2 of 3;
- een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
- of een havodiploma,
dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!
Lees hier meer over toelating.
Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je daarnaast een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Financieel reglement
Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties. - Laptop
kijk hier voor de specificaties
Studie in cijfers
Misschien is dit ook iets voor jou!
KOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.