Terug naar het overzicht

Automotive

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto

Let op: Alleen toegankelijk met een diploma niv.3 motorvoertuigentechniek

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Je hebt interesse in bedrijfsautotechniek en elektronica, je bent handig en je kunt je vastbijten in een vraagstuk! Als Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto stel je een diagnose bij een mankement aan een bedrijfsauto en werk je aan het herstel. Het werk bestaat tegenwoordig minder uit sleutelen. Nieuwe bedrijfsauto’s zitten namelijk vol met elektronica. Dat maakt storingen complex. Jij bent de expert op het gebied van autotechniek en elektronica. Met behulp van apparatuur spoor je zelfs de meest ingewikkelde problemen op en verhelpt deze. De technische ontwikkelingen volgen elkaar in een rap tempo op. Jij houdt je kennis op pijl.

Ook complexe onderhoudsbeurten en ingewikkelde reparaties kunnen ze aan jou overlaten. Net als keuren en het monteren van onderdelen. Hierbij houd je rekening met milieu- en veiligheidseisen. Je collega’s maken maar wat graag gebruik van jouw expertise als zij er niet uitkomen. Vaak werk je onder tijdsdruk. Bedrijfsauto’s moeten snel weer de weg op, tijd is immers geld voor bedrijven.

Als technicus ben jij binnen het bedrijf eindverantwoordelijk voor diagnosewerkzaamheden. Daarnaast begeleid je leerlingen en minder ervaren collega’s in hun werk.

Baanperspectief
De techniek in de huidige bedrijfsauto’s wordt steeds verfijnder. Dit betekent dat je als allround technicus alles weet van motormanagementsystemen, luchtdrukremmen en dieselmotoren. Er is veel vraag naar monteurs voor vervoersmiddelen van boven de 3500 kilo. Bedrijven staan om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto leer je problemen en storingen in bedrijfsauto’s herkennen, opsporen en oplossen. Hierbij leer je werken met meet- en andere specialistische apparatuur. Daarnaast ga je aan de slag met ingewikkelde reparaties, het uitvoeren van inspecties, bedrijfsauto’s rijklaar maken en het monteren van onderdelen. Je hebt in deze functie contact met chauffeurs en eigenaren van de voertuigen. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie en klantvriendelijk handelen. Net als aan het aansturen en begeleiden van minder ervaren monteurs.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto niveau 3 leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert de kneepjes van het vak en hoe je deze overbrengt op collega’s. Je volgt beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Elektrotechniek
 • Motorvoertuigtechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Voorbereiding APK keurmeester
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • 3D-tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap, voorbereiding hbo of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat een middag en avond naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij hebt passie voor het vak, je bent handig en beschikt over analytisch vermogen. Heeft een bedrijfsauto een lastige storing? Jij zoekt door tot je weet wat de oorzaak van het probleem is. Als de standaard oplossingen niet het gewenste resultaat opleveren zet je je creativiteit in. Je vindt het ook leuk om jouw technische kennis te delen met collega’s. Af en toe wat langer doorwerken vind jij niet erg. Je begrijpt dat een busje of vrachtwagen zo snel mogelijk weer de weg op moet. Met chauffeurs en eigenaren overleg je over de oorzaak van het probleem, de mogelijke oplossingen, de duur van een reparatie en de kosten. Dit vraagt om klantvriendelijkheid en servicegerichtheid.

Dit vinden onze studenten

Het werk in de autobranche is afwisselend, ik zit hier zeker op mijn plek. Daarom ga ik door met de opleiding op niveau 4.

Farid
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Het diploma Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto geeft je toegang tot een hbo-opleiding.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Bedrijfsauto kun je gaan werken in de werkplaats van een garage, autodealer of importeur of merkspecialist. Ook kun je aan de slag bij een scholings- of keuringsinstituut of een expertise- of verzekeringsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto

Automotive > Personenauto’s

Check opleiding

TECHNICUS ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES IN DE GEBOUWDE OMGEVING

Techniek> ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.