Terug naar het overzicht

Automotive

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto

Let op: Alleen toegankelijk met een diploma niv.3 motorvoertuigentechniek

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Je hebt interesse in autotechniek en elektronica, je bent handig en je kunt je vastbijten in een vraagstuk! Als Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto stel je een diagnose bij een mankement aan een auto en werk je aan het herstel. Het werk bestaat tegenwoordig minder uit sleutelen. Nieuwe auto’s zitten namelijk vol met elektronica. Dat maakt storingen complex. Jij bent de expert in de werkplaats. Je weet veel van autotechniek en elektronica. Zelfs de meest ingewikkelde problemen spoor je op en weet je te verhelpen. Ook monteer je accessoires, zoals een boordcomputer of alarm- of navigatiesysteem. Daarnaast ben je de schakel tussen de klant en het bedrijf. Met je diagnose als onderbouwing overtuig je klanten van de noodzaak van bepaalde werkzaamheden.

Als technicus ben jij binnen het bedrijf eindverantwoordelijk voor diagnosewerkzaamheden. Daarnaast begeleid je leerlingen en minder ervaren collega’s in hun werk.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto leer je problemen en storingen in auto’s herkennen, opsporen en oplossen. Hierbij leer je werken met meet- en andere specialistische apparatuur. Daarnaast ga je aan de slag met ingewikkelde reparaties, auto’s rijklaar maken en het monteren van onderdelen als boordcomputers en navigatie- en alarmsystemen. Je hebt in deze functie veel klantcontact. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie en klantvriendelijk handelen. Ook leer je hoe je collega’s en leerlingen begeleid.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto niveau 3 leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert de kneepjes van het vak en hoe je deze overbrengt op collega’s. Je volgt beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Elektrotechniek
 • Motorvoertuigtechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Voorbereiding APK keurmeester
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • 3D-tekenen
 • Wiskunde (hbo)

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap, voorbereiding hbo of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat een middag en avond naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij hebt passie voor het vak, je bent handig en beschikt over analytisch vermogen. Heeft een auto een lastige storing? Jij zoekt door tot je weet wat de oorzaak van het probleem is. Als de standaard oplossingen niet het gewenste resultaat opleveren zet je je creativiteit in. Met klanten overleg je over bijvoorbeeld de mogelijke oplossingen van het probleem, de duur van een reparatie en de kosten. Dit vraagt om overtuigingskracht, klantvriendelijkheid en servicegerichtheid. Daarnaast ben je collegiaal en vind je het leuk om leerlingen en minder ervaren collega’s te begeleiden. Je deelt jouw kennis graag.

Dit vinden onze studenten

De opleiding technisch specialist geeft mij meer doorgroeimogelijkheden in mijn werk.

Quint
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Het diploma Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto geeft je toegang tot een hbo-opleiding.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je gaan werken in de werkplaats van een garage, autodealer of importeur of merkspecialist. Ook kun je aan de slag bij een scholings- of keuringsinstituut of een expertise- of verzekeringsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Bedrijfsauto

Automotive > Bedrijfsauto’s

Check opleiding

Technisch specialist verbrandings motoren

Techniek > ENGINE TECHNOLOGY

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.