Terug naar het overzicht

Automotive

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Je hebt interesse in autotechniek en elektronica, je bent handig en je kunt je vastbijten in een vraagstuk! Als Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto stel je een diagnose bij een mankement aan een auto en werk je aan het herstel. Het werk bestaat tegenwoordig minder uit sleutelen. Nieuwe auto’s zitten namelijk vol met elektronica. Dat maakt storingen complex. Jij bent de expert in de werkplaats. Je weet veel van autotechniek en elektronica. Zelfs de meest ingewikkelde problemen spoor je op en weet je te verhelpen. Ook monteer je accessoires, zoals een boordcomputer of alarm- of navigatiesysteem. Daarnaast ben je de schakel tussen de klant en het bedrijf. Met je diagnose als onderbouwing overtuig je klanten van de noodzaak van bepaalde werkzaamheden.

Als technicus ben jij binnen het bedrijf eindverantwoordelijk voor diagnosewerkzaamheden. Daarnaast begeleid je leerlingen en minder ervaren collega’s in hun werk.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto leer je problemen en storingen in auto’s herkennen, opsporen en oplossen. Hierbij leer je werken met meet- en andere specialistische apparatuur. Daarnaast ga je aan de slag met ingewikkelde reparaties, auto’s rijklaar maken en het monteren van onderdelen als boordcomputers en navigatie- en alarmsystemen. Je hebt in deze functie veel klantcontact. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan vaardigheden als communicatie en klantvriendelijk handelen. Ook leer je hoe je collega’s en leerlingen begeleid.

Vakken Vakken

In de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto niveau 3 leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert de kneepjes van het vak en hoe je deze overbrengt op collega’s. Je volgt beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Elektrotechniek
 • Motorvoertuigtechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Digitale vaardigheden basis
 • Voorbereiding APK keurmeester
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4
 • 3D-tekenen
 • Wiskunde (hbo)

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap, voorbereiding hbo of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto’s volg je op het Leerpark in Dordrecht. Je hebt hier les in theorielokalen, het practicumlokaal en in ons eigen onderwijs leerbedrijf, de garage. De garage is uitgerust met vier bruggen en auto’s waarop je kunt oefenen. Ook komen er geregeld auto’s van echte klanten langs voor onderhoud en nieuwe onderdelen waarmee je aan de slag mag. In de garage vind je alle instrumenten en gereedschap dat je nodig hebt om het vak goed te leren.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
De bol-opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto duurt 4 jaar. In het eerste jaar van de opleiding volg je, na de eerste lesperiode van 10 weken, een lintstage. Dat betekent dat je 2 dagen per week stageloopt bij een erkend leerbedrijf. In het tweede, derde en vierde opleidingsjaar volg je ook een lintstage van 2 dagen per week.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij hebt passie voor het vak, je bent handig en beschikt over analytisch vermogen. Heeft een auto een lastige storing? Jij zoekt door tot je weet wat de oorzaak van het probleem is. Als de standaard oplossingen niet het gewenste resultaat opleveren zet je je creativiteit in. Met klanten overleg je over bijvoorbeeld de mogelijke oplossingen van het probleem, de duur van een reparatie en de kosten. Dit vraagt om overtuigingskracht, klantvriendelijkheid en servicegerichtheid. Daarnaast ben je collegiaal en vind je het leuk om leerlingen en minder ervaren collega’s te begeleiden. Je deelt jouw kennis graag.

Dit vinden onze studenten

Complexe storingen zijn natuurlijk het meest uitdagend. Als je dat weet op te lossen, dat geeft wel een goed gevoel.

James
Vierdejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Het diploma Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto geeft je toegang tot een hbo-opleiding.

Werken Werken

Na de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen – Personenauto kun je gaan werken in de werkplaats van een garage, autodealer of importeur of merkspecialist. Ook kun je aan de slag bij een scholings- of keuringsinstituut of een expertise- of verzekeringsbedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Bedrijfsauto

Automotive > Bedrijfsauto’s

Check opleiding

Technisch specialist verbrandings motoren

Techniek > ENGINE TECHNOLOGY

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.