Terug naar het overzicht

Techniek

Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij hebt snel door hoe dingen in elkaar zitten en werken, je hebt een goed verantwoordelijkheidsgevoel en bezit leiderschapskwaliteiten! Als Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie verhelp je complexe storingen in apparatuur, installaties en systemen. Ook onderhoud je ze. Denk aan alarmsystemen, lichtinstallaties en slagbomen bij parkeergarages. Je vervangt onderdelen en stelt apparatuur op de juiste manier af. Met jouw functie ben jij verantwoordelijk voor alle werkzaamheden. Niet alleen de werkzaamheden van jezelf, ook die van je collega’s. Je maakt de planning, stuurt collega’s aan en begeleidt ze.

Baanperspectief
Nederland produceert steeds snellere en meer energiezuinige elektronica. Specialisten in de elektra zijn daarom onmisbaar. Er is veel vraag naar technisch geschoold personeel. Het baanperspectief is dan ook geweldig en het bijbehorende salaris is goed. Bedrijven staan echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie leer je hoe je een klus plant en uitvoert. Je leert hoe elektrotechnische installaties in elkaar zitten en hoe ze werken. Je leert omgaan met gereedschap, meetinstrumenten en materialen. Ook leer je storingen verhelpen.

In deze functie ben jij verantwoordelijk voor het werk en voor je collega’s. Daarom is er in de opleiding aandacht voor het plannen van werkzaamheden, leiding geven aan monteurs en overleggen met onderaannemers, om planningen op elkaar af te stemmen. Omdat jij actie moet ondernemen bij een onveilige situatie, leer je een dergelijke situatie tijdig signaleren.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee dagdelen naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie niveau 4 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Aandrijftechniek
 • Meet- & regeltechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Installatietechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag of twee dagdelen naar school.

De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Hier krijg je les in een theorielokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Naast werken ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Ben je jonger dan 18, dan ga je één dag per week naar school. Ben je bij aanvang van de opleiding ouder dan 18, dan is dat iedere week een middag en een avond. De lessen van keuzedelen en examens vinden overdag plaats.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je hebt passie voor elektrotechniek en hebt snel door hoe installaties en systemen in elkaar zitten en werken. Met elektriciteit werken luistert nauw. Je werkt dan ook heel precies en houd je aan de veiligheidsregels. Je houdt van afwisseling en bent flexibel. Draai je een storingsdienst, dan ben je 24/7 per dag oproepbaar.
In jouw functie ben je verantwoordelijk voor het werk en je stuurt collega’s aan. Ook ben je het aanspreekpunt voor klanten. Je bezit dan ook leiderschapskwaliteiten en kunt goed met mensen omgaan.

Dit vinden onze studenten

Mijn werk bij de storingsdienst is heel onvoorspelbaar. Maar als het nodig is, dan zijn we er.

Mehmet
Derdejaars bbl-student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: HBO Elektrotechniek en HBO Electrical Engineering. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een hbo-opleiding in een andere richting.

office-outdoors Werken

Met een diploma op zak ga je als technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie aan de slag bij een storingsdienst of op een onderhoudsafdeling van productiebedrijven of servicebedrijven. Ook kun je terecht bij winkels en bedrijven op het gebied van elektronica.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september en februari

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto

Automotive > Personenauto's

Check opleiding

Technicus Engineering

Techniek > Engineering & Mechatronica

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.