Terug naar het overzicht

Techniek

Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent heel technisch, kunt goed plannen en hebt leiderschapskwaliteiten! Als technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit installeer en onderhoud jij ingewikkelde elektrotechnische installaties. Denk aan een brand- of inbraakalarm, automatische deuren, liften, roltrappen of het verlichtingssysteem. Ook werk je met data communicatiesystemen (telefoon, internet) en nieuwe technieken als zonne-energie en domotica. Is er een storing, dan ben jij snel ter plaatse om het op te lossen. Jij zorgt ervoor dat de activiteiten in het gebouw weer door kunnen gaan en dat de mensen veilig zijn. Je werkt in woningen van particulieren en in utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen en fabrieken. Tijdens je werk overleg je met klanten en onderaannemers. Ook stuur je collega’s aan.

Baanperspectief
Nederland produceert steeds snellere en meer energiezuinige elektronica. Specialisten in de elektra zijn daarom onmisbaar. Er is veel vraag naar technisch geschoold personeel. Het baanperspectief is dan ook geweldig en het bijbehorende salaris is goed. Bedrijven staan echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Technicus elektrotechnische installaties, woning en utiliteit leer je alles over het installeren, inregelen en in bedrijf stellen van elektrotechnische installaties. Je leert hoe je bekabeling en leidingwerk aanlegt en hoe bedrading werkt. Ook leer je alles over schakel en verdeelinrichtingen en data communicatiesystemen. Je leert omgaan met gereedschap, meetinstrumenten en materialen én tekeningen en schema’s lezen.

Daarnaast ga je in de opleiding aan de slag met het plannen van werkzaamheden, leiding geven aan monteurs en overleggen met onderaannemers, om planningen op elkaar af te stemmen. Omdat jij actie moet ondernemen bij een onveilige situatie, leer je een dergelijke situatie tijdig signaleren.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee dagdelen naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

LEREN WERKEN MET WARMTEPOMPEN VOOR STUDENTEN EN PROFESSIONALS

school-test-results Vakken

In de opleiding Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit niveau 4 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Aandrijftechniek
 • Meet- & regeltechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Installatietechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag of twee dagdelen naar school.

De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Hier krijg je les in een theorielokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Naast werken ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Ben je jonger dan 18, dan ga je één dag per week naar school. Ben je bij aanvang van de opleiding ouder dan 18, dan is dat iedere week een middag en een avond. De lessen van keuzedelen en examens vinden overdag plaats.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht en passie voor elektrotechniek. Je werkt nauwkeurig en levert kwaliteit. Daarbij staat veiligheid bij jou voorop. Je werkt volgens de voorschriften van veiligheid, gezondheid en milieu. Je houdt van afwisseling en bent flexibel. Draai je een storingsdienst, dan ben je 24/7 per dag oproepbaar.
In jouw functie ben je verantwoordelijk voor het werk en je stuurt collega’s aan. Ook ben je het aanspreekpunt voor klanten. Je bezit dan ook leiderschapskwaliteiten en kunt goed met mensen omgaan.

Dit vinden onze studenten

Naast installeren en het oplossen van storingen, geeft het me ook voldoening om klanten goed te kunnen adviseren over elektra.

Duncan
Derdejaars bbl-student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn: HBO Elektrotechniek en HBO Electrical Engineering. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een hbo-opleiding in een andere richting.

office-outdoors Werken

Na de opleiding Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit kun je aan de slag bij een elektrotechnisch installatiebedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september en februari

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - Personenauto

Automotive > Personenauto's

Check opleiding

Technicus Engineering

Techniek > Engineering & Mechatronica

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.