Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Tandartsassistent

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij kunt goed met mensen overweg, bent representatief en werkt nauwkeurig! Als tandartsassistent help jij de tandarts, kaakchirurg of mondhygiëniste bij het behandelen van patiënten. Je bereidt de behandeling voor, geeft ondersteuning tijdens de behandeling en maakt materialen klaar. Samen zorg je dat patiënten vakkundig geholpen worden. Je voert ook zelf handelingen uit. Je doet bijvoorbeeld fluoridebehandelingen, maakt röntgenfoto’s en geeft voorlichting over gebitsverzorging. De tandartsassistent is daarnaast vaak het eerste en centrale aanspreekpunt. Jij ontvangt patiënten, stelt ze op hun gemak en plant de (vervolg)afspraken in. Ook zorg je er voor dat alle patiëntengegevens in de dossiers in orde zijn.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Tandartsassistent vertellen we je alles over het tandstelsel. Je leert welke behandelingen er zijn en hoe je daarbij kunt assisteren. Je leert werken met de apparatuur en materialen die tijdens behandelingen gebruikt worden. Ook leer je hoe je hygiënisch werkt. Daarnaast krijg je les in communiceren met patiënten en collega’s. Onderdeel van het vak en de opleiding is ook het draaiende houden van de praktijk en de administratie. Dossiers op orde maken, factureren en verwijsbrieven verzorgen; het komt allemaal aan bod.

Vakken Vakken

In de BBL opleiding Tandartsassistent krijg je onder andere de vakken:

 • Assisteren en behandelen, zelfstandige vaardigheden en tandtechnische vaardigheden
 • Tandheelkundige anatomie en fysiologie: bouw van het tandstelsel en de werking ervan
 • Anatomie en pathologie: het menselijk lichaam en ziektes
 • Parodontologie & Mondverzorging: het weefsel rondom de tanden (kaakbot, tandvlees, etc.)
 • Praktijkmanagement: administratie, management, beheer, organisatie en communicatie in de mondzorgpraktijk

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. In de BBL-opleiding wordt er bij de start van de opleiding een nulmeting gedaan om je startniveau te bepalen en ga je zelfstandig te werk om het einddoel te behalen.

Keuzedelen Keuzedelen

Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken zijn er ook keuzedelen in het MBO.  De keuzedelen die aangeboden worden in deze BBL-opleiding zijn:

 • Bijzondere zorggroepen
 • Oriëntatie praktijkorganisatie
 • Gezonde leefstijl

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Je hebt als tandartsassistent verantwoordelijk werk. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. Op school hebben we een complete tandartspraktijk nagebouwd. Een fijne, veilige omgeving waar je kunt oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Tandartsassistent werk je bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een salaris. Naast werken heb je per week 1 studiedag met theorie-en praktijklessen of studietijd waarin je werkt aan opdrachten. De lessen zullen op woensdagmiddag en avond plaatsvinden.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij kunt je inleven in anderen en bent sociaal. Als er een angstige patiënt in de stoel ligt, stel jij deze op zijn of haar gemak met een vriendelijk gesprek. Jij kunt met iedereen wel overweg, van jong tot oud. Je werkt nauwkeurig en ook ben je flexibel. Snel schakelen van de ene naar de andere patiënt? Peanuts voor jou!

Dit vinden onze studenten

De combinatie van praktijkvakken volgen, stage lopen en werken met allerlei verschillende mensen maakt het super leuk.

Rhodé
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma op zak kun je direct aan de slag als tandartsassistent:

 • in een tandartspraktijk
 • bij een mondhygiënist
 • in een ziekenhuis bij de kaakchirurg of op de afdeling tandheelkunde
 • in een parodontologiepraktijk
 • in een orthodontistenpraktijk

Ook kun je aan het werk bij een bedrijf voor tandheelkundige materialen, in een verpleeghuis, bij een regionale instelling voor jeugdtandverzorging of in het (klinisch) onderwijs bij tandheelkundige opleidingen.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Mondzorgkunde en Tandprothetiek. Daarnaast zijn er binnen de tandheelkunde veel mogelijkheden voor het volgen van opleidingen en cursussen naast je werk. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Start afhankelijk van het aantal aanmeldingen in februari

Toelating Toelating

Deze BBL opleiding is een verkort traject. Het studieniveau en tempo ligt hoger dan bij de BOL-opleiding. Daarom hebben we specifieke toelatingseisen tot deze opleiding.

Heb jij:

 • De minimale leeftijd van 18 jaar;
 • een MBO niveau 3 opleiding;
 • een HAVO diploma.

Dan kun jij je aanmelden voor deze opleiding.

Voldoe je niet aan de eisen, maar denk jij wel in aanmerking te komen voor deze verkorte opleiding, dan volgt er een persoonlijk intakegesprek.

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen dien je gevaccineerd te zijn/worden voor Hepatitis B. Ga hiervoor naar je huisarts of GGD.

Hepatitis B is een infectieziekte die via bloed-bloedcontact overdraagbaar is. In de mondzorg is bloed-bloedcontact tussen mondzorgverlener en de patiënt reëel, waardoor mondzorgverleners een grotere kans hebben om de infectieziekte op te lopen en/of aan patiënten over te dragen. Om die reden moet iedere mondzorgverlener voldoende zijn beschermd tegen Hepatitis B. Bescherming vindt plaats door middel van vaccinatie (KNMT).

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kledingvoorschriften Kledingvoorschriften

Belangrijk om te weten is dat voor deze opleiding kledingvoorschriften gelden tijdens de praktijklessen. Studenten dragen tijdens deze lessen kleding waarbij de onderarm bloot is. Dit vanwege hygiënerichtlijnen die horen bij de opleiding en het toekomstige beroep. Deze kledingvoorschriften gelden ook tijdens de stage.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Mbo-Verpleegkundige

Verpleegkunde

Check opleidingen

Doktersassistent

Assisterende zorg

Check opleidingen

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.