Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Straatmaker

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij werkt graag buiten en met je handen! Als straatmaker zet jij je in voor iets waar heel veel mensen dagelijks dankbaar gebruik van maken. Het aanleggen van rijwegen, van straten en trottoirs in een nieuwbouwwijk, het herbestrating van een plein of kruising… Jij werkt mee aan de aanleg door stenen en tegels (machinaal) te bestraten. Je werkzaamheden zijn divers: ontgraven, aanvullen en verdichten van grond, uitzetten van hoogtes en richtingen en bestraten. Voorbereidende werkzaamheden, zoals het inrichten van het werkterrein, het controleren van funderingen, het veiligstellen van kabels en leidingen en het stellen van banden en kolken horen er ook bij. Als straatmaker word je bovendien ingezet bij onderhoud en reparaties aan straatwerk. Meestal werk je met een vaste collega. Ook organiseer je het dagelijkse werk van je ploeg, je bewaakt de kwaliteit en voortgang, verdeelt de taken en overlegt en rapporteert aan de opdrachtgevers.

Baanperspectief
Veel van onze huidige infrastructuur is gebouwd in de jaren 50 en 60. De levensduur hiervan eindigt de komende jaren. De vervanging biedt kansen om de infrastructuur toekomstbestendiger, veiliger en duurzamer te maken. Hierbij spelen ontwikkelingen als klimaatverandering, energietransitie, gebruik van grondstoffen en digitalisering een grote rol. De infrasector staat voor een enorme opgave. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel. Bedrijven staan echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Straatmaker leer je alles wat je nodig hebt om als allround straatmaker aan de slag te kunnen. Je leert tekeningen lezen en uitrekenen hoeveel materiaal je nodig hebt. Je doet kennis op van verschillende materialen, zoals bakstenen, keien, tegels en natuurstenen. Daarnaast leer je welke patronen er zijn en welke voorbereidingen nodig zijn voor een gelijkmatige, strakke stoep. Uiteraard leer je ook werken met verschillende machines zoals steenknippers en trilplaten. Als straatmaker heb je een coördinerende rol. Daarom ga je in de opleiding aan de slag met de vaardigheden samenwerken en leidinggeven.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Straatmaker niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Uitvoeren van doorgaande waterpassing
  • Oppervlakken en hoeveelheden berekenen
  • Dwarsprofielen uitzetten
  • Parkeerstroken en verkeersdrempels uitzetten en straten
  • Kruisingen uitzetten en straten
  • Oplossingen op erven en pleinen
  • Mechanisch vlijen of kleinplaveisel (keuze)

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

  • Ondernemerschap
  • Duurzaamheid
  • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Straatmaker werk je een groot deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Je komt een middag en een avond naar school.

Veilig leren
De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Een kleinschalige locatie, vertrouwd en persoonlijk. Deze leeromgeving sluit ook naadloos aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. Er is hier bijvoorbeeld een echte ‘zandbak’ aanwezig waarin je kunt graven en die je kunt bestraten. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Straatmaker werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een middag en avond naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je weet van aanpakken en vindt het prettig om in de buitenlucht te werken. Je hebt technisch inzicht en bent handig. Om het beste resultaat te bereiken werk je zorgvuldig en nauwkeurig. In een team werken vind je prettig en je vindt het leuk om collega’s aan te sturen en te begeleiden. Als straatmaker werk je steeds in een andere omgeving. Dit is voor jou geen probleem. Je bent flexibel.

 

Dit vinden onze studenten

Het leggen van de stenen zie ik als een puzzel, maar het moet wel mooi strak liggen.

Frederik
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Straatmaker kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is Middenkaderfunctionaris.

Werken Werken

Als straatmaker werk je bij een bestratingsbedrijf, hovenier of aannemer. De opdrachtgever is meestal een gemeente, maar dit kan ook een particulier of bedrijf zijn.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door.

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Allround vakman grond-, water-, en wegenbouw

Bouw & Infra > Civiele techniek/Infra

Check opleiding

Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Bouw & Infra > Hout & meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.