Terug naar het overzicht

Techniek

Procesoperator B

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij vindt het leuk om processen te verbeteren, bent handig met computers en kunt goed met mensen overweg! In iedere fabriek wordt met machines gewerkt, of er nu papier, voedingsmiddelen of auto-onderdelen worden gemaakt. Als procesoperator B weet jij alles van de productieprocessen. Je houd in de gaten of ze goed verlopen en of er qua efficiëntie nog iets te winnen valt. Daarbij maak je gebruik van controle- en bedieningsapparatuur bij de installatie zelf en in de controlekamer. Als er iets mis dreigt te gaan, grijp je in of stuur je bij. Je houdt hierbij rekening met werk-, milieu- en veiligheidsvoorschriften. Afhankelijk van de complexiteit van het productieproces werk je aan één of aan meerdere apparaten. Als allround operator houd je ook de planning goed in de gaten en begeleid je collega’s.

Baanperspectief
In Nederland zijn tegenwoordig vrijwel alle productieprocessen in fabrieken geautomatiseerd. Voor fabrikanten is het cruciaal dat de machines en installaties door blijven draaien. Stilstand kost ze immers geld. Daarbij heb je in de chemie ook te maken met gevaar voor het milieu en de volksgezondheid. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel in de procestechniek. Bedrijven staan echt om jou te springen. Daarnaast heb je door het werken in ploegendiensten een afwisselende baan die vaak goed betaalt!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Procesoperator B leer je hoe je een productieproces voorbereidt. Om dat te kunnen heb je kennis van productieprocessen nodig en moet je alles weten van de voorschriften op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Ook leer je apparatuur te bedienen, metingen verrichten en het procesverloop bewaken. Daarnaast krijg je een breed technisch inzicht in de werking van machines en installaties en leer je kwaliteitscontroles uitvoeren en in te grijpen bij calamiteiten.
Samenwerken, veilig werken, leidinggeven en coachen zijn belangrijke vaardigheden in het werk van een procesoperator B. In de opleiding ga je hier dan ook mee aan de slag.

Sterk staaltje procestechniek

Vakken Vakken

In de opleiding Procesoperator B niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Veiligheid
 • Kwaliteit
 • Milieu
 • Procesbeheersing
 • Procestechniek
 • Besturingstechniek
 • Onderhoudstechniek
 • Wiskunde
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Planning & logistiek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Procesoperator B kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verdieping meng- en scheidingstechnieken industriële processen
 • Verbreding proces in de productie industrie
 • Voeding
 • Rekenen 3F
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Procesoperator B volg je op het Leerpark in Dordrecht. De theorielessen volg je in een lokaal, de praktijklessen in de Duurzaamheidsfabriek. De leeromgeving in de Duurzaamheidsfabriek sluit aan op de praktijk. Er zijn diverse meters en transmitters aanwezig op om op te oefenen. Ook ga je aan de slag met prototypes (schaalmodellen) van productieprocessen. Je doorloopt daarbij alle stappen van het proces en maakt gebruik van echt ingrediënten. Het kan dus zomaar gebeuren dat je ineens bier brouwt op school!

Bedrijfsbezoeken
Tijdens je opleiding bezoek je meerdere bedrijven. Hierdoor ervaar je de grootschaligheid en de variatie van werken in de procesindustrie.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom doe jij tijdens je bol-opleiding Procesoperator B praktijkervaring op. Zo krijg je een beter beeld van het beroep.

Leerjaar 1
In het eerste jaar van de opleiding bezoek je 4 bedrijven. Hier maak je kennis met diverse procestakken (food en non-food). Daarnaast ga je aan de slag met praktijkopdrachten die je uitvoert op het Flowcentrer (de installatie Xcalibur) en in onze eigen ‘bierbrouwerij’ in de Duurzaamheidsfabriek.

Leerjaar 2 en 3
In het tweede jaar loop je 10 weken stage en in het derde jaar 20 weken (aaneengesloten). We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij begeleidt je bij de stageopdracht en heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

VCA certificering
In de maak- en procesindustrie is het erg belangrijk dat je de (veiligheids-) procedures en voorschriften kent. Je gaat daarom volledig VCA gecertificeerd op stage.

Stageadvies
In iedere fabriek wordt met machines gewerkt, of er nu glas, papier, voedingsmiddelen of auto-onderdelen worden gemaakt. Je kunt met de opleiding Procesoperator B daarom in veel verschillende sectoren terecht. Je wordt heel ‘breed’ opgeleid. Ons advies is daarom: kies voor verschillende stages, zodat je brede ervaring opdoet en ervaart wat het beste bij jou past.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij hebt gevoel voor techniek, bent handig met computers en je bent heel alert. Afwijkingen in het proces herken je snel. Je werkt met grote machines en installaties. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig en zorgvuldig handelt. Daarnaast vind je het een sport om productieprocessen steeds weer iets te verbeteren. Kwaliteit lever je door instructies en procedures te volgen. Dat snap jij en je werkt daarom exact volgens de regels. Verder kun je goed zelfstandig werken en vind je het leuk je collega’s te begeleiden.
Veel productieprocessen gaan 24/7 door. Met hard werken en nacht- en weekenddiensten heb jij geen problemen.

Dit vinden onze studenten

Ik ben best technisch en vind het ook leuk om met computers te werken, maar had nooit gedacht aan een opleiding als procesoperator.

Murat
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Als procesoperator B ben je breed opgeleid. Je kunt aan de slag bij een groot aantal bedrijven in verschillende sectoren: chemiebedrijf, kunststoffabrikant, voedingsmiddelenproducent, aardewerk- of glasbedrijf, de papierindustrie, afvalverwerking of een milieutechnische bedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Procesoperator B kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is de specialistenopleiding Operator C.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of Bbl Bol of Bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Techniek > Elektrotechniek

Check opleiding

Allround machineoperator houttechniek

Bouw & Infra > Hout & Meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.