Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Opticien

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent sociaal, hebt technisch inzicht en oog voor mode! Meer dan 50% van de Nederlanders draagt een bril of lenzen. En dat aantal groeit nog steeds, want de bevolking vergrijst. Als opticien ben jij gekwalificeerd om een brilvoorschrift samen te stellen. Je adviseert mensen over een passend montuur, verricht oogmetingen, slijpt glazen, houdt de winkel draaiende en koopt nieuwe monturen in. Werken in een optiekbedrijf vraagt om een mix van technisch inzicht en mensenkennis. Tel daar de ingrediënten gezondheid, service, mode en ondernemerschap bij op en je hebt een boeiend en gevarieerd vak. Zijn jouw ogen al geopend voor dit mooie beroep?

Meer weten over de mogelijkheden van het vak? Op www.werkenindeoptiek.nl vind je er alles over!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding leren we jou alles over het werk als opticien. Je leert hoe ogen werken en hoe je zichtproblemen kunt corrigeren. Je leert oogmetingen uitvoeren en de resultaten daarvan uitleggen. Ook leer je brilreparaties uitvoeren, glazen slijpen en glazen monteren in een montuur. Daarnaast krijg je les in communicatie met klanten en advies en voorlichting geven.

Vakken Vakken

In de opleiding Opticien krijg je onder andere de vakken:

  • Oogmeetkunde
  • Anatomie: hoe het oog in elkaar zit
  • Pathologie: over oogziektes en andere afwijkingen
  • Speciale gezichtshulpmiddelen
  • Speciale correcties
  • Communicatie

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

  • Ondernemend gedrag
  • Verdieping oogzorg: binoculair zien en anamnese
  • Verdieping oogzorg: skiascopie
  • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Op school hebben we alle (meet)apparatuur die je als opticien gebruikt ‘in huis’. Zo maken we leren op het Da Vinci College leuk én kun je op een veilige manier oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Opticien werk je ten minste 21 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één dag naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij kunt goed met mensen omgaan. Of je nu een peuter over de winkelvloer krijgt die zijn eerste brilletje uit komt zoeken of een oudere vaste klant die haar ogen nog eens komt opmeten. Jij speelt erop in. Daarnaast heb je technisch inzicht. Dat komt van pas bij het maken en repareren van monturen. En natuurlijk heb je oog voor brilmode en handel, want die brillen en lenzen verkopen niet zichzelf!

Beste opleiding van Nederland

In de Keuzegids Mbo 2022 heeft het Da Vinci College het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ toegekend gekregen voor deze opleiding. Onze Opticien-opleiding is met 5/5 sterren zelfs uitgeroepen tot beste mbo-opleiding binnen haar vakgebied!

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Hbo Optometrie of Hbo Orthoptie. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Daarnaast kun je ervoor kiezen op het Da Vinci College door te leren voor Contactlensspecialist.

Werken Werken

Met een diploma op zak kun je direct aan de slag als opticien. Je kunt werken in een optiekzaak, maar bijvoorbeeld ook als adviseur bij een glasfabrikant, soms in een ziekenhuis of als vertegenwoordiger van brillenglazen, monturen of contactlensvloeistoffen.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Dit vinden onze studenten

Ik ben trots als klanten tevreden de deur uit gaan. Vooral als ze later nog eens terugkomen voor een tweede bril.

Nancy
Derdejaars student

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2 of 3;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je daarnaast een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Laptop
    kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Audicien

Gezondheidszorg & welzijn > Audicien & Opticien

Check opleiding

Doktersassistent

Gezondheidszorg & welzijn > Assisterende gezondheidszorg

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.