Terug naar het overzicht

Techniek

Operator C

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij houdt wel van een technische uitdaging, overziet het grotere geheel en hebt leidinggevende kwaliteiten! In fabrieken moeten de machines waarmee frisdrank, papier of andere producten worden gemaakt, altijd zo goed mogelijk draaien. Als operator C geef jij, vanuit de centrale controlekamer, sturing aan de meest ingewikkelde productieprocessen. Je bedient daarbij diverse apparaten, machines en installaties. Bij storingen of andere problemen grijp je direct in en zoek je naar oplossingen. Als je denkt dat een productieproces efficiënter kan, onderneem je actie. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de hele productielijn, maar ook voor de planning en het onderhoud van machines. Als operator C werk je zelfstandig in ploeg- of teamverband. Je geeft daarbij leiding aan een team van operators en zorgt ervoor dat iedereen volgens de werk-, milieu- en veiligheidsvoorschriften werkt.

Baanperspectief
In Nederland zijn tegenwoordig vrijwel alle productieprocessen in fabrieken geautomatiseerd. Voor fabrikanten is het cruciaal dat de machines en installaties door blijven draaien. Stilstand kost ze immers geld. Daarbij heb je in de chemie ook te maken met gevaar voor het milieu en de volksgezondheid. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel in de procestechniek. Bedrijven staan echt om jou te springen. Daarnaast heb je door het werken in ploegendiensten een afwisselende baan die vaak goed betaalt!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Operator C leer je gecompliceerde productieprocessen begeleiden, bewaken en controleren. Ook leer je hoe je productieprocessen plant. Om dat te kunnen heb je kennis van productieprocessen nodig en moet je alles weten van de voorschriften op het gebied van kwaliteit, veiligheid en milieu. Ook leer je omgaan met hightech apparatuur en computers. In deze functie geef je leiding aan een team operators. Daarnaast geef je als specialist advies. In de opleiding ga je aan de slag met deze vaardigheden.

Sterk staaltje procestechniek

school-test-results Vakken

In de opleiding Operator C niveau 4 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Veiligheid
 • Kwaliteit
 • Milieu
 • Procesbeheersing
 • Procestechniek
 • Besturingstechniek
 • Onderhoudstechniek
 • Wiskunde
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Planning & logistiek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Operator C kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verdieping meng- en scheidingstechnieken industriële processen
 • Verbreding proces in de productie industrie
 • Voeding
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • In-line meet- en analyseapparatuur in de procesindustrie
 • Lean en creatief

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Operator C volg je op het Leerpark in Dordrecht. De theorielessen volg je in een lokaal, de praktijklessen in de Duurzaamheidsfabriek. De leeromgeving in de Duurzaamheidsfabriek sluit aan op de praktijk. Er zijn diverse meters en transmitters aanwezig op om op te oefenen. Ook ga je aan de slag met prototypes (schaalmodellen) van productieprocessen. Je doorloopt daarbij alle stappen van het proces en maakt gebruik van echt ingrediënten. Het kan dus zomaar gebeuren dat je ineens bier brouwt op school!

Bedrijfsbezoeken
Tijdens je opleiding bezoek je meerdere bedrijven. Hierdoor ervaar je de grootschaligheid en de variatie van werken in de procesindustrie.

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom doe jij tijdens je bol-opleiding Operator C praktijkervaring op. Zo krijg je een beter beeld van het beroep.

Leerjaar 1
In het eerste jaar van de opleiding bezoek je 4 bedrijven. Hier maak je kennis met diverse procestakken (food en non-food). Daarnaast ga je aan de slag met praktijkopdrachten die je uitvoert op het Flowcentrer (de installatie Xcalibur) en in onze eigen ‘bierbrouwerij’ in de Duurzaamheidsfabriek.

Leerjaar 2 en 3
In het tweede jaar loop je 10 weken stage en in het derde jaar 20 weken (aaneengesloten). We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij begeleidt je bij de stageopdracht en heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

VCA certificering
In de maak- en procesindustrie is het erg belangrijk dat je de (veiligheids-) procedures en voorschriften kent. Je gaat daarom volledig VCA gecertificeerd op stage.

Stageadvies
In iedere fabriek wordt met machines gewerkt, of er nu glas, papier, voedingsmiddelen of auto-onderdelen worden gemaakt. Je kunt met de opleiding Operator C daarom in veel verschillende sectoren terecht. Je wordt heel ‘breed’ opgeleid. Ons advies is daarom: kies voor verschillende stages, zodat je brede ervaring opdoet en ervaart wat het beste bij jou past.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij hebt technisch inzicht, bent inventief en kunt goed communiceren. Jij hebt de verantwoording over dure en complexe machines en installaties. Daar heb je analytisch denkvermogen voor nodig. Dat betekent dat je een probleem of vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken. Daarnaast handel je zorgvuldig en nauwkeurig volgens de werk-, milieu- en veiligheidsvoorschriften. Verder kun je goed zelfstandig- en samenwerken en vind je het leuk om kennis over te dragen. In jouw functie draag je de verantwoordelijk voor je eigen werk, de veiligheid van derden en eventueel voor het werk van anderen.
Veel productieprocessen gaan 24/7 door. Met hard werken en nacht- en weekenddiensten heb jij geen problemen.

 

 


Dit vinden onze studenten

Metingen doen en het inregelen van machines vind ik tot nu toe het meest interessant.

Valentijn
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Operator C kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Opleidingen die goed aansluiten zijn Procestechniek en Chemische Technology (Hogeschool Rotterdam). Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

office-outdoors Werken

Als Operator C kun je aan de slag bij een groot aantal bedrijven in verschillende sectoren: chemiebedrijf, kunststoffabrikant, voedingsmiddelenproducent, aardewerk- of glasbedrijf, de papierindustrie, afvalverwerking of een milieutechnische bedrijf.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

TECHNICUS ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES IN DE GEBOUWDE OMGEVING

Techniek > ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

Technicus mechatronica systemen

Techniek > Engineering & Mechatronica

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.