Terug naar het overzicht

Techniek

Monteur elektrotechnische installaties

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij hebt technisch inzicht, bent heel precies en graag onderweg! Als monteur elektrotechnische installaties onderhoud en repareer je elektrotechnische installaties. Je stelt deze ook in. Elektrotechnische installaties kom je overal tegen. Denk bijvoorbeeld aan verkeerslichten, beveiligingsinstallaties, datanetwerken, telecom installaties en openbare verlichting. Je werkt bij een elektrotechnisch installatiebedrijf of bij een bedrijf met een eigen elektrotechnische installatieafdeling of servicedienst. Van daaruit werk je op verschillende plaatsen. Op scholen, in hotels, in ziekenhuizen of op boorplatforms bijvoorbeeld. Je bent dus veel onderweg. Soms alleen, maar meestal met een collega.

Baanperspectief
Nederland produceert steeds snellere en meer energiezuinige elektronica. Specialisten in de elektra zijn daarom onmisbaar. Er is veel vraag naar technisch geschoold personeel. Het baanperspectief is dan ook geweldig en het bijbehorende salaris is goed. Bedrijven staan echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Monteur elektrotechnische installaties werk je niet alleen aan je theoretische kennis, maar ook aan je elektrotechnische vaardigheden. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op het werk dat je na het behalen van je diploma gaat doen. In de praktijklessen werk je aan echte opdrachten van bedrijven uit de regio.
Op school leer je in de praktijklessen hoe je tekeningen van basisschakelingen leest. Ook leer je alles over kabeldraagsystemen en schakel- en verdeelinrichtingen. Je krijgt les in het aanleggen, onderhouden en in bedrijf stellen van elektrotechnische installaties in woningen en bedrijfspanden. Daarnaast ga je aan de slag met het aansluiten en testen van data communicatiesystemen. Veilig werken is in dit beroep erg belangrijk. Dit komt in de opleiding dan ook uitgebreid aan bod.

 

school-test-results Vakken

In de opleiding Monteur elektrotechnische installaties niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Aandrijftechniek
 • Meet- & regeltechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Installatietechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Veilig leren
De opleiding Monteur elektrotechnische installaties volg je op het Leerpark in Dordrecht. De theorielessen volg je in een lokaal, de praktijklessen in de Duurzaamheidsfabriek. De leeromgeving in de Duurzaamheidsfabriek sluit aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. De fabriek bestaat uit verschillende pleinen. Ieder plein is gericht op een ander onderdeel van de studie, bijvoorbeeld aandrijftechniek, besturingstechniek en energietransitie. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
De bol-opleiding Monteur elektrotechnische installaties duurt twee jaar. Je loopt tijdens de opleiding meerdere blokken van 10 lesweken stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht, werkt graag met je handen en kunt goed instructies opvolgen. Met elektriciteit werken luistert nauw. Je werkt dan ook heel precies. Je vindt het prima om zelfstandig aan de slag te gaan, maar werkt net zo lief met een team. Omdat je meestal op locatie bij een klant werkt, ben je veel op pad. Voor jou één van de pluspunten van het beroep!

Dit vinden onze studenten

In de opleiding volg je stap voor stap de lesstof, zowel in de theorieles als in de praktijk. Je hoeft niet alles in 1 keer allemaal te kunnen.

Kazim
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Monteur elektrotechnische installaties kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is bijvoorbeeld Eerste monteur elektrotechnische installaties, woning en utiliteit.

office-outdoors Werken

Als monteur elektronische installaties ga je aan de slag bij een elektrotechnisch installatiebedrijf of bij een bedrijf met een eigen elektrotechnische installatieafdeling of servicedienst. Van daaruit werk je op verschillende plaatsen. Op scholen, in hotels, in ziekenhuizen of op boorplatforms bijvoorbeeld.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

information-desk-question-help Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Verbrandingsmotor technicus

Techniek > Engine technology

Check opleiding

Monteur service en onderhoud installaties en systemen

Techniek > WERKTUIGKUNDIGE INSTALLATIES

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.