Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Mbo-Verpleegkundige

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

Jij bent sociaal, voelt aan wat mensen nodig hebben en houdt je hoofd koel! In de zorg is héél veel werk. Mensen worden steeds ouder en er zijn steeds meer chronisch zieken. Als verpleegkundige verzorg, verpleeg en begeleid je mensen die zorg nodig hebben. Je wast mensen, legt verbanden aan, brengt katheters in en geeft injecties. Daarnaast verleen je sociale en psychische zorg. Je hebt nauw contact met de zorgvrager en familie. Kwaliteit en deskundigheid staan voorop in je vakgebied. Daarom overleg je regelmatig met collega’s en andere hulpverleners, zoals artsen, verzorgenden en fysiotherapeuten. Het werkveld is divers, denk aan: gehandicaptenzorg, psychiatrie, ouderenzorg, maar ook in het ziekenhuis kun je terecht met je mbo-diploma.

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Mbo-Verpleegkundige leer je alles wat je nodig hebt voor de verpleging van mensen. Je leert een zorgplan maken, ondersteuning bieden, basiszorg verlenen (zoals wassen) en verpleegtechnische handelingen uitvoeren (zoals medicijnen toedienen). Daarnaast leer je hoe je ondersteuning biedt, voorlichting geeft, de verpleegsituatie bespreekt én rapporteert. Je moet contact kunnen maken met patiënten en artsen. Daarom wordt er in de opleiding ook aandacht besteed aan sociale en communicatieve vaardigheden.

Natuurlijk spelen we in ons onderwijs in op de laatste ontwikkelingen in de zorg. Het klassieke beeld van de verpleger verandert richting zorg in combinatie met ICT en techniek. Ook na de opleiding kun je je daarin blijven ontwikkelen. Uitdagend toch?

school-test-results Vakken

In de opleiding Mbo-Verpleegkundige krijg je onder andere de vakken:

 • Anatomie & pathologie: over het menselijk lichaam en ziektes
 • Zorginnovaties en technologie
 • Persoonlijke verzorging
 • Ergonomie: de mens in relatie tot de omgeving
 • Voorlichting, advies en instructie
 • Skills: verpleegtechnisch handelen
 • Plannen van zorg
 • Mensen met niet aangeboren hersenletsel
 • Verpleegkundig rekenen
 • Klinisch redeneren: observaties en interpretaties koppelen aan medische kennis
 • Begeleiden/Omgangskunde: sociale communicatieve vaardigheden
 • Ontwikkelingspsychologie

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Gezonde Leefstijl
 • Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Als verpleegkundige draag je veel verantwoordelijkheid. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. Op school hebben we mooie ‘simulatieruimtes’ en praktijklokalen. Een fijne, veilige omgeving waar je kunt oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat. In de lessen maken we gebruik van slimme technologieën: van VR-brillen voor anatomielessen tot aan robotpatiënten. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school word je goed voorbereid op je stage. We hebben een databank met stagebedrijven waaruit de student een keuze kan maken. Studenten zoeken niet zelf naar een stageplaats.

Stageperiodes
In de opleiding Mbo-Verpleegkundige loop je meerdere keren stage. Dat begint al in je eerste jaar, waarin je gedurende twee periodes van 10 weken een aantal uur per week stage loopt. In het tweede jaar loop je 2 dagen stage en ga je 3 dagen naar school. In je derde en vierde jaar loop je 3 dagen stage en ga je 1 tot 2 dagen naar school. Gedurende je opleiding wissel je tussen verschillende zorginstellingen, waardoor je kennismaakt met alle branches.

Je kunt ook voor bbl kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

Bekijk bbl-opleiding

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Jij bent zorgzaam, sociaal en hebt geduld. Patiënten voelen zich soms angstig of ongemakkelijk. Jij maakt een praatje met ze, luistert en probeert ze op hun gemak te stellen. Ook ben je stressbestendig en nauwkeurig. Op de werkvloer gaat het er vaak hectisch aan toe. Patiënten vragen je hulp, collega’s willen assistentie en bezoekers hebben allerlei vragen. In al die drukte houd jij je hoofd koel en zorg je ervoor dat alles goed verloopt, of je nu overdag, in de avond of in het weekend moet werken.

Dit vinden onze studenten

Ik vind het fijn om mensen te helpen, om mijn steentje bij te dragen. En met deze opleiding kun je alle kanten op en er is in de zorg altijd een baan te vinden.

Tessa
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Hbo-Verpleegkunde, Fysiotherapie, Management in de zorg, Verloskunde of de Lerarenopleiding Verpleegkundige. Je kunt je ook verder specialiseren terwijl je werkt, bijvoorbeeld als intensive care verpleegkundige, kinderverpleegkundige, eerste hulp verpleegkundige of als oncologie verpleegkundige. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

office-outdoors Werken

Met een diploma op zak kun je direct aan de slag als verpleegkundige:

 • in een verpleeg- of verzorgingshuis
 • in de thuiszorg/wijkverpleging
 • in de gehandicaptenzorg
 • in de psychiatrie
 • bij een ziekenhuis

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

multiple-man-woman-4 Kledingvoorschriften

Belangrijk om te weten is dat voor deze opleiding kledingvoorschriften gelden tijdens de praktijklessen. Studenten dragen tijdens deze lessen kleding waarbij de onderarm bloot is. Dit vanwege hygiënerichtlijnen die horen bij de opleiding en het toekomstige beroep. Deze kledingvoorschriften gelden ook tijdens de stage.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Financieel reglement
  Het Financieel reglement is bedoeld om onze studenten zo veel mogelijk informatie te geven over de kosten die een opleiding bij het Da Vinci College met zich meebrengt. We lichten een aantal zaken toe en verwijzen studenten naar belangrijke sites van andere instanties.
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Gezondheidszorg & welzijn > Maatschappelijke zorg

Check opleiding

Doktersassistent

Gezondheidszorg & welzijn > Assisterende gezondheidszorg

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.