Terug naar het overzicht

Hospitality & wellness

Kapper

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Als je haar maar goed zit! Een mooi verzorgd kapsel geeft mensen ook een goed gevoel. Als kapper speel je daar een belangrijke rol in. Je helpt en adviseert klanten en je kunt natuurlijk als de beste de mooiste kapsels maken. Bij jou gaan mensen weer stralend de deur uit.

Als kapper zie je meerdere keren per dag direct het resultaat van je inspanningen. Je werkzaamheden zijn divers. Wassen, knippen, snijden, kleuren, föhnen, stylen. Ook geef je advies over een nieuw model en tips en uitleg over haarverzorging, haarproducten en haarversieringen.

Je stelt klanten op hun gemak met een praatje, een kopje koffie of een magazine. Door jouw inzet verlaten klanten de kapsalon meer dan tevreden. Je bent als kapper dan ook niet alleen goed in je vak, je kunt ook goed met mensen omgaan en beschikt over commerciële vaardigheden.

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Kapper leer je de basis van het kappersvak. Je leert verschillende haarsoorten herkennen. Ook leer je verschillende technieken om te knippen, kleuren en stylen. Daarnaast ga je aan de slag met creatieve kleurtechnieken en klanten föhnen, zodat ze naar een feestje kunnen. Het adviseren van klanten over kapsels en producten is een belangrijk onderdeel van de functie. Dit komt in de opleiding dan ook aan uitgebreid aan bod.

 

Vakken Vakken

Tijdens de opleiding Kapper krijg je praktijkvakken. Hierin leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Je volgt vakken als:

 • Knippen
 • Kleuren
 • Föhnen
 • Stylen
 • Omgang met klanten
 • Productenkennis

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Nagelstyling
 • Visagie
 • Engels
 • Barbier

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leren in de praktijk
De opleiding Kapper volg je op het Leerpark in Dordrecht of op onze locatie in Gorinchem. Het kappersvak leer je natuurlijk het beste door te doen. Daarom hebben we moderne praktijklokalen met kappersstoelen, spiegels en wasbakken.

Salon da Vinci
Daarnaast hebben we ook een kapsalon in huis, Salon Da Vinci. Hier ontvang je echte klanten. Je maakt zelf afspraken, verkoopt producten en creëert de mooiste kapsels. Dat doe je natuurlijk niet alleen. Je wordt altijd begeleid door de salonmanager en deskundige docenten uit de praktijk. Die weten precies hoe het werkt. En doordat we een kleinschalige school zijn, kunnen we jou de ondersteuning bieden die jij nodig hebt om een goede kapper te worden.

 

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Je loopt stage bij een erkend stagebedrijf. Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid. Het Da Vinci College werkt samen veel en leuke bedrijven in de regio. Samen bereiden we jou voor op een toekomst als kapper.

Stageperiodes
Tijdens je opleiding loop je één tot twee dagen per week stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij bent sociaal, creatief en legt mensen graag in de watten! Je vindt het leuk om mensen mooi te maken. Je legt makkelijk contact met mensen en stelt de wensen van de klant centraal. Ook steek je graag de handen uit de mouwen en kun je goed zelfstandig werken. Daarnaast heb je commercieel inzicht en ben je ondernemend.

Dit vinden onze studenten

Tijdens de opleiding werk je ook in Salon DaVinci. Zo leren we werken met echte klanten.

Fatima
2e jaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Kapper op niveau 2 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is Haarstylist. Bij deze éénjarige vervolgopleiding op niveau 3 specialiseer je je nog verder in het kappersvak.

Werken Werken

Na de opleiding Kapper kun je aan de slag in een kapsalon of beautyfarm.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

GASTHEER/ GASTVROUW

Hospitality > HORECA

Check opleiding

KAPPER HEER

Hospitality > Wellness

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.