Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Machinist grondverzet (2023-2024)

De opleiding in het kort

professions-man-office-1 HET BEROEP

De controle hebben over een grote machine, dat lijkt jou wel wat! Als machinist grondverzet werk je zelfstandig met grondverzetmachines, zoals kranen, bulldozers, en graafmachines. Je maakt de machine gebruiksklaar en laadt en lost de machine van een transportmiddel. Vervolgens maak je een terrein klaar voor het aanleggen van een weg of het starten met bouwen. Dit doe je door grond te verplaatsen. Denk aan sleuven maken, bouwputten en sloten graven, (berm)sloten opschonen, bermen en taluds afwerken en terreinen egaliseren. Ook voer je onderhoud uit aan de machine en je lost storingen op. In je werk heb je te maken met de veiligheid van collega’s, omwonenden, voorbijgangers en verkeer. Je hebt dan ook een grote verantwoordelijkheid.

Baanperspectief
Veel van onze huidige infrastructuur is gebouwd in de jaren 50 en 60. De levensduur hiervan eindigt de komende jaren. De vervanging biedt kansen om de infrastructuur toekomstbestendiger, veiliger en duurzamer te maken. Hierbij spelen ontwikkelingen als klimaatverandering, energietransitie, gebruik van grondstoffen en digitalisering een grote rol. De infrasector staat voor een enorme opgave. Er is dan ook veel vraag naar geschoold personeel. Bedrijven staan echt om jou te springen!

school-teacher Wat leer je?

In de opleiding Machinist grondverzet leer je alles over het werken met graafmachines en wiellaadschoppen (shovels). Je leert de machine besturen en onderhouden. Ook leer je kleine reparaties uitvoeren. Je gaat aan de slag met sleuven maken en sloten en bouwputten afgraven. En met baggeren, het afwerken van bermen en het egaliseren van een terreinen. Daarnaast leer je dat je niet zomaar kan beginnen met graven. Je moet goed weten waar kabels en rioleringen liggen. Jouw werk heeft invloed op de omgeving, dus je leert ook hoe je veilig werkt.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en een middag en avond naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je, samen met je leermeester, aan de slag met de praktische vaardigheden.

school-test-results Vakken

In de opleiding Machinist grondverzet niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken. Daarin komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Onderhouden van grondverzetmachines
 • Omgaan met verschillende terreinomstandigheden
 • De hulpstukken van de kraan en hun doel
 • Sleuven
 • Cunetten
 • Taluds en bouwputten graven
 • Opbreken en slopen
 • Uitvoeren van kleine reparaties aan grondverzetmachines
 • Hijsen met grondverzetmachines

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

user-question Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

school-building Leeromgeving

In de bbl-opleiding Machinist grondverzet werk je een groot deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Je komt een middag en een avond naar school.

Veilig leren
De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op de Techniek Campus in Hardinxveld-Giessendam. Een kleinschalige locatie, vertrouwd en persoonlijk. Deze leeromgeving sluit ook naadloos aan op de praktijk. Bedrijven uit de regio stellen hier hun producten op en leveren materialen aan. Er is hier bijvoorbeeld een echte ‘zandbak’ aanwezig waarin je kunt graven. Je kunt hier veilig leren en oefenen. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

office-outdoors Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Machinist grondverzet werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je iedere week een middag en avond naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

conversation-speak begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

single-neutral-actions-heart Iets voor jou?

Voor het besturen van zo’n grote machine heb je technisch inzicht nodig, maar ook moet je verantwoordelijkheidsgevoel hebben en je goed kunnen concentreren. Veiligheid staat namelijk voorop. Als machinist grondverzet werk je in wisselende diensten. Ook werk je steeds op een andere locatie. Dit is voor jou geen enkel probleem. Je bent flexibel en houdt van afwisseling. Daarnaast werk je graag in de buitenlucht.

Dit vinden onze studenten

Als je in de grondverzetmachine zit, moet je goed weten wat je doet.

Tjalling
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

school-bag Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Machinist grondverzet kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is: Middenkaderfunctionaris.

office-outdoors Werken

Als Machinist grondverzet ben je werkzaam voor een werkgever gespecialiseerd in het aanleggen van wegen, rioleringswerken, waterbouwkundige werken, bodemsanering of overslag.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Praktische informatie

plane-take-off Startdatum

Instroom het hele jaar door.

check-double Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

money-wallet-1 Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

list-numbers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Straatmaker

Bouw & Infra > Civiele techniek/Infra

Check opleiding

Allround machineoperator houttechniek

Bouw & Infra > Hout & meubel

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.